Omega’s zijn vetzuren die van oorsprong uit vet komen. Vetzuren worden ook deels door het lichaam aangemaakt, bijvoorbeeld door de lever. In ons lichaam komen meer dan 30 soorten vetzuren voor. Lees welke verschillende soorten vetten je wel en niet nodig hebt:
De verschillende vetzuren
Vetten worden onderscheiden in onverzadigd en verzadigd vet(zuren). Vet in voedingsmiddelen bestaat echter altijd uit een combinatie van beide.
De onverzadigde vetzuren worden dan weer onderverdeeld in enkelvoudige en in meervoudige vetzuren.
De ongezonde vetten zijn o.a.
- Verzadigde vetzuren
- Vooral de transvetten die uit het harden van vetzuren van plantaardige oliën.
Transvetten vind je in alle bewerkte industriële producten. Van koeken en pizza’s tot gebakken producten.
In mindere mate qua schadelijkheid zijn transvetten uit dierlijk vet.
De verzadigde vetzuren
Verzadigde vetzuren komen vooral voor, in dierlijk vetweefsel en zuivelproducten, zoals melk, kaas, vleesvet, roomboter en bepaalde oliesoorten.
Veel soorten plantaardige olie bestaan ook voor een groot gedeelte uit verzadigd vet. Plantaardige vetten bevatten tevens onverzadigde vetzuren.
Cacaoboter is ook een verzadigd vetzuur. Eet je pure chocola dan werkt de cacao in de chocola als een antioxidant, waardoor dit vetzuur niet of minder schadelijk is
Echter zijn niet alle soorten verzadigde vetzuren schadelijk voor het lichaam. Denk bijvoorbeeld o.a.
- boterzuur (uit boter goed voor de darm)
- caprylzuur (geitenkaas tegen Candida Albicans)
- laurinezuur (kokosolie, moedermelk antibacteriele eigenschap),
Deze zuren hebben elk afzonderlijk goede therapeutische eigenschappen.
De onverzadigde vetzuren: de Omega’s
Omega’s zijn vetzuren die ons lichaam nodig heeft om gezond te blijven. Sommige Omega’s maken wij zelf aan, andere kunnen wij slechts uit de voeding halen.
Essentiële en niet essentiële vetzuren
Essentieel betekent dat het lichaam dit vetzuur niet zelf kan aanmaken en het uit de voeding moet halen. Er zijn twee essentiële vetzuren: het alfa linoleenzuur (ALA) en het linolzuur. Uit deze twee essentiële vetzuren wordt door ons lichaam de omega’s aangemaakt:
- Omega’s 3 uit ALA
- Omega’s 6 uit linolzuur
Daarnaast heeft men twee andere Omega’s, die door het lichaam aangemaakt kunnen worden:
- Omega 9
- Omega 7
Volgende week ga ik dieper in op de verschillende soorten omega’s. Houd de site goed in de gaten of schrijf je in voor de nieuwsbrief (dan ontvang je automatisch een link).
Dit artikel is geschreven door Isabelle van OrthoNature.nl
Fotocredits: Everjean
Isabelle Trébillod
Laatste berichten van Isabelle Trébillod (toon alles)
- Welke honing kiezen? De gezondheidsvoordelen van verschillende honingsoorten - 24 april 2024
- Waarom zijn groene groente gezond? - 4 juli 2015
- Vetzuren uit supplementen - 20 mei 2015
Jonah zegt
Prima artikel. Dank. Inspirerend ook om meer te willen begrijpen.
Enjoy en succes.
* mis datum bij het artikel?