Drie boeken zijn dit jaar genomineerd voor de verkiezing voor het gouden kookboek. Het gouden kookboek is de prijs voor het beste kookboek van de Lage Landen. Dit jaar wordt de prijs voor het eerst uitgereikt. De dag van uitreiking is op 26 oktober 2015. De genomineerden zijn:
De boeken worden beoordeeld door een vakkundige jury. De jury bestaat uit Jonah Freud, Roos Schlikker en Just Enschedé. Jonah Freud is van de Kookboekhandel. Roos Schlikker is journaliste, auteur en kookboekenliefhebster. Just Enschedé is directeur van de stichting De Best Verzorgde Boeken.
Nu nog even de boeken op een rijtje:
1. De mijne is de beste
Auteur: Filip Jans, Jurgen & Sven Campens
Titel: De mijne is de beste
Ondertitel: Hét spaghetti bolognese boek
Inhoud: Nadat er een inleiding is gegeven over hoe spaghetti is ontstaan, volgen er twintig bijzondere recepten ervan. Aan alle recepten gaat een verhaal van de maker vooraf. Zo heeft elk recept zijn eigen ‘kok’ en ook zijn eigen verhaal.
De ‘koks’ verschillen allemaal van elkaar, van een echte tuinier die met verse ingrediënten een bolognese saus ontwikkelt tot een chef van een restaurant. De recepten zijn makkelijk te bereiden doordat de recepten zo duidelijk zijn beschreven.
De schrijvers van dit boek zijn tevens eigenaar van het Brusselse Cafe Monk, wat bekend staat om haar spaghetti. De liefde voor spaghetti komt in dit boek dus echt goed naar voren!
Lees meer over De mijne is de beste of bestel het boek bij bol.com
2. De nomadische keuken van Raïnaraï
Titel: De nomadische keuken van Raïnaraï
Ondertitel: Vegetarisch & Vis
Inhoud: Het originele kookboek staat vol met vegetarische en visgerechten uit de nomadische keuken van Algerije. De auteur heeft een restaurant genaamd Raïnaraï en daar zijn de gerechten ook op gebaseerd.
Med Khellout is niet alleen auteur en eigenaar, maar ook chef! Hij heeft iets met het getal zeven en daarom bestaat zijn boek ook uit zeven hoofdstukken. Ieder met een eigen thema: natuur, warmte, traditie, avontuur, geloof, muziek en plezier.
Hij is trots op zijn afkomst en wil daarom ook graag de nomadische cultuur met andere delen. In het boek staan niet alleen heerlijke recepten, maar ook prachtige foto’s van de nomadische cultuur.
Lees meer over De nomadische keuken van Raïnaraï of bestel het boek bij bol.com
3. Liever lokaal
Auteurs: Annette van Ruitenberg, René Zanderink en Elsje Bruijnesteijn
Titel: Liever lokaal
Ondertitel: 365 dagen per jaar
Inhoud: De meeste kookboeken geven ingrediënten aan die je in de winkel kan krijgen. Maar is het niet veel gezonder en duurzamer om te kijken wat het land en de natuur te bieden heeft?
Dit hebben de auteurs helemaal voor je uitgezocht. Ze hebben het zelfs zo goed uitgezocht dat je elke dag een recept kan uitzoeken. Zo eet je duurzaam, lokaal en volgens de seizoenen!
Lokaal eten is niet alleen duurzamer, maar ook zorgt het voor een verbetering van de biodiversiteit, heeft het vaak meer smaak en nog meer andere voordelen. De auteurs hebben allemaal wel iets met dit onderwerp, de ene is initiatiefnemer van Slow Food Texel, de andere heeft een voorliefde voor Slow Food en Zanderink is bioloog en houdt zich bezig met de biodiversiteit. De recepten zijn origineel en voor iedere thuiskoker makkelijk te bereiden.
Lees meer over Liever lokaal of bestel het boek bij bol.com
Laat een reactie achter