• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Logo Goed eten Gezond leven
  • Home
  • Goed eten
    • Voeding
    • Drinken
    • Tussendoortjes
    • Buiten koken
  • Gezond leven
    • Gezondheid
    • Beter Slapen
    • Zelfzorg
    • Mind
    • Vitamines & mineralen
    • Liefde & Relaties
    • Op je werk
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Desserts
    • Tussendoortjes
    • Drinken
    • Vegan
    • Koolhydraatarm
  • Afvallen
  • Supplementen
    • Natuurlijke slaapmiddelen
    • Natuurlijke fatburners
    • Greenjuices
  • Beweging
    • Oefeningen voor thuis
    • Wandelen
    • Yoga
  • Boeken
    • Kookboeken
    • Boeken over Afvallen
    • Boeken Gezonde Leefstijl
    • Boeken over Gezondheid
    • Boeken Zelfontwikkeling
    • Boeken over Beweging
  • Leuk!
    • Restaurants
    • Erop uit
    • Cadeautips
    • Schoonheid
    • WellnessVakanties
    • Productreviews
    • Persoonlijke Blogs
  • %s
Hide Search
%s
Je bevindt je hier: Home   Goed eten & koken   Melk en So-JA?

Melk en So-JA?

Laatste update: 30 december 2024 - Door Vanessa | Leestijd ca. 3 minuten

‘Melk de witte motor’, ‘melk is goed voor elk’ : uitspraken die ons allemaal bekend in de oren klinken. Maar tegenwoordig drinken steeds minder mensen melk.

Steeds vaker vermoeden mensen dat zij een lactose-intolerantie hebben en laten zij (geheel)koemelk weg uit hun voedingspatroon. Ik merk in de praktijk dat dit ook dan bij de kinderen gebeurt.
Hip en trendy zijn echter de plantaardige melksoorten. Maar waar moet je op letten als je een plantaardige melksoort kiest? En waarom drinken wij überhaupt melk?

Koemelk vs sojamelk

‘Melk de witte motor’

Waarom drinken wij tegenwoordig melk? Melk (en zuivel) is belangrijk voor een goede botgezondheid.  In melk zit calcium, welke onze botten samen met vitamine D nodig hebben om botbreuken te voorkomen. Tevens bevat melk eiwitten (de bouwstenen voor onze lichaamscellen en vele belangrijke enzymen die processen in ons lichaam helpen mogelijk te maken), vitamine B2 en B12 (belangrijk voor een goede stofwisseling, de aanmaak van rode bloedcellen en ons zenuwstelsel). Wanneer in ons lichaam voldoende vitamine B2 is, worden pas B3 en B6 geactiveerd.

Alle B-vitaminen werken overigens ook samen: dus we hebben ze allemaal keihard nodig! Om op een redelijk gemakkelijke manier met het gemiddelde Nederlandse voedingspatroon voldoende calcium en vitamine B12 binnen te krijgen wordt dus aangeraden om dagelijks een aantal porties zuivel (en dus melk) te consumeren! Geciteerd van het voedingscentrum: ‘’ Melk en melkproducten, waaronder kaas, leveren gemiddeld ongeveer 60% van de dagelijkse inname van calcium en 40% van die van vitamine B12. Zuivel is daardoor belangrijk voor een gezonde voeding in Nederland.’’

Koemelkallergie en lactose-intolerantie

Wanneer iemand een koemelkallergie heeft kan hij/zij helemaal geen koemelk verdragen. Dan is het goed om een alternatief te gebruiken. Bij zuigelingen met een koemelkallergie moeten koemelk en kunstvoeding op basis van koemelk vermeden worden. Sojaproducten, geitenmelk etc. wordt ook de eerste 6 maanden ontraden (wanneer een zuigeling een koemelkallergie heeft raad ik je aan advies in te winnen bij een diëtist).

Op latere leeftijd zijn dit wel goede vervangers (lees hieronder meer!). Wanneer iemand een lactose-intolerantie heeft kan hij/zij vaak wel een beetje koemelk verdragen. Zure producten zoals karnemelk en yoghurt kunnen eerst getest worden, deze bevatten al minder lactose dan ‘gewone’ melk. Indien deze ook maag- en of darmklachten geven kan ook voor alternatieve plantaardige of geitenmelk, schapenmelk etc. gekozen worden.

Plantaardige alternatieven- So-JA?

Wanneer je voor een plantaardig alternatief kiest zoals soja, is het belangrijk om op in ieder geval de volgende 3 punten te letten:

  1. Het calciumgehalte (komt deze overeen met 120mg calcium per 100ml?)
  2. Het vitamine B2 gehalte (komt deze overeen met 0,18 mg 100ml?)
  3. Is er vitamine B12 toegevoegd? (het liefst wel!)

Kun je deze vragen beantwoorden met JA, dan is het so-JA! Anders is het een so-NEE!

Het geliefde alternatief duurzaam? So-JA? Of So-NEE?

Wanneer we het over biologische koemelk hebben is dat hoogstwaarschijnlijk duurzamer dan sojamelk. De biologische landbouw in Nederland (herkenbaar aan het Europees bio-logo en/of het EKO-keurmerk) gebruikt gegarandeerd geen milieubelastende producten + de koeien staan al in Nederland en dat scheelt een behoorlijke vliegreis/boottocht. Veel rassen van de sojaplant zijn ontwikkeld via genetische modificatie en bossen in Zuid-Amerika wijken deels voor de opkomst van soja. Heb jij een sojaproduct met een milieu-keurmerk welke ook erkend is door de EU, dan is deze wel duurzaam!


Deze blog is in 2015 geschreven door onze voormalig gastblogger en voedingsdeskundige Jill Mooij 

Misschien vind je dit ook interessant:

  • Is verse melk gezonder dan houdbare melk?
    Houdbare melk of verse melk, wat is gezonder?
  • waarom-lactose-vrije-producten
    Waarom lactose vrije producten?
  • zelf gezonde milkshakes maken
    Gezonde milkshake maken
  • Water Glas en Fles
    Drinken conform de Voedselzandloper
The following two tabs change content below.
  • Biografie
  • Laatste Berichten
My Instagram profile

Vanessa

Samen met Jenny ben ik eigenaar van Goed eten Gezond leven. Na mijn studieperiode heb ik vooral gewerkt als online analyticus en mooie carrière moves gemaakt. Maar mijn echte passie ligt bij gezonde voeding en koken! Ik werkte al vaak met Jenny samen en ik kon haar vaak adviseren welke voeding goed voor haar was. Wij vonden het leuk om samen op onderzoek uit te gaan. Wat is nu eigenlijk een gezonde leefstijl? Wat heeft voeding en beweging voor effect op hoe je je voelt? Waarom is de kracht van gedachten zo sterk? Deze website is mijn passie. Samen met Jenny deel ik graag tips over een gezonde leefstijl. Ik ben geen arts, dus ik kan geen gezondheidsadviezen geven. Wel kan ik tips geven over een duurzame en gezonde leefstijl. Ik deel graag recepten en probeer ook graag eens wat nieuws uit op gebied van voeding.
My Instagram profile

Laatste berichten van Vanessa (toon alles)

  • Mijn ervaring met de online gezondheidscheck van &niped - 22 januari 2025
  • Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
  • Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024

Interessant? Lees dan ook onze andere artikelen over: botgezondheid, calcium, melk, plantaardig, Soja melk, vitamine B2 en B12

Lees Interacties

Reacties

  1. Femke zegt

    16 november 2015 om 19:11

    Oei, hier ben ik het toch minder mee eens, soja is een product dat toch om diverse redenen te vermijden is, vooral omdat het in de niet-gefermenteerde vorm moeilijk te verteren is voor mensen maar nog belangrijker: het bevat stoffen die je hormoonhuishouding kan ontregelen. voor mij is soja dus echt een soNee…

    Beantwoorden
    • Sam zegt

      16 november 2015 om 19:50

      Hoi Femke,

      Je reactie op soja is volgens mij 100% terecht.
      Je weet ook nooit of het GMO soya is of niet.
      Mijn vrouw is al 10j lactose intolerant en door een teveel aan soja producten werkt haar schildklier niet meer naar behoren.
      Volgens onze dokter (gespecialiseerd in micro en macronutrienten) heeft de soja de trigger gegeven, hij heeft tientallen soja patienten met te snel (hyperthyreoidie) of te traag (hypothyreoidie)werkende schildklier .
      Ook met het Calcium verhaal ben ik niet mee, onze botten zijn opgebouwd uit 12 mineralen en niet alleen uit calcium. Er zijn zoveel wetenschappelijke bewijzen dat toegevoegde calcium botbreuken veroorzaakt i.p.v. dat de botbreuken afnemen.
      En toch blijven ze bij het voedingscentrum hameren op alleen maar calcium.

      Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Volg ons ook op Facebook

Goed eten Gezond leven

Abonneer je op onze update!

Ontvang om de week een update van ons!


  Thank you for Signing Up
Vul a.u.b. de gemarkeerde velden juist in


















1,true,6,Contact Email,2
1,false,1,First Name,2
1,false,1,Last Name,2



Partners:

Wil je ons helpen? Dankzij onze partners zijn wij in staat om deze website te blijven maken. Daar zijn we blij mee. Zij bemoeien zich overigens niet met de inhoud van onze site!

Body and Fit shop

Direct Diagnostics

Ontvang 1x per 2 weken onze update met inspiratie en nieuws voor een gezond(er) leven.


  Thank you for Signing Up

Vul a.u.b. de gemarkeerde velden juist in


















1,true,6,Contact Email,2
1,false,1,First Name,2
1,false,1,Last Name,2



Footer

Recente berichten

  • Mijn leven na een psychose
  • Appelazijn of natuurazijn? Wat is beter voor je gezondheid én huishouden?
  • De kracht van natuurazijn: gezond, duurzaam en onmisbaar in elk huishouden
  • Waarom neusademhaling zó goed is voor je lichaam
  • De Griekse traditionele keuken, ken je deze grote voordelen?

Let op

Deze website geeft geen medisch advies en is slechts ter inspiratie bedoeld voor een gezonder leven en zelfzorg met de juiste voeding, leefstijltips en tips voor beweging. Bij fysieke of mentale klachten dien je te allen tijde je (huis)arts te raadplegen.

Meest gelezen artikelen op onze site

  1. Is kurkuma gezond?
  2. Welke maaltijdboxen zijn er allemaal?
  3. Is muntthee gezond?
  4. Feiten over het ontzuren van je lichaam
  5. Basisrecept speltpannenkoeken
  6. Tips om af te vallen als je ouder dan 40 bent
  7. Welke eiwitshake is het beste?
  8. Fitness artikelen voor de thuisfitness
  9. Collageen-proteïnepoeder getest, goed voor huid, spieren en gewrichten
  10. De lekkerste en beste suikervervanger

Goed eten Gezond leven

Over ons, onze visie en missie
Disclaimer
Privacy statement
Partners
Adverteren
Gastbloggers
Nieuwsbrief
Contact

Zie ook:
Wellness Vakanties

Volg ons op Social Media

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

© 2025 Goed Eten Gezond Leven