Deze bijzondere inbreng ontvingen we van Marcelle de la Porte van de Yogapoort.
Kijk in de spiegel met een kritische blik, kijk naar je lichaam; je armen, je benen, je buik, je gezicht, hoe ziet je huid eruit? Kijk ook diep in je ogen en wat zie je? Staan je ogen helder, dof of neutraal. Kijk je in de ogen van een te dik persoon? Wees eerlijk naar de mens die je tegemoet komt in het spiegelbeeld, misschien ben je een beetje te flink, maar misschien ook wel echt te dik, puilt je buik uit de band van je broek? Soms denken we dat we te dik zijn, maar als je het navraagt bij je partner, familieleden of vrienden dan blijkt dat zij er anders over denken. Klopt jouw beeld of dat van hun? Veroordeel je jezelf nu je kijkt naar je spiegelbeeld?
Als je energieniveau te laag is of als je mentaal problemen hebt dan kan je zelfbeeld daaronder lijden. Afvallen kan dan een oplossing lijken voor een probleem dan op een ander (emotioneel) vlak ligt. “Als ik eenmaal gewicht kwijt ben, dan ben ik mooier en gelukkiger” kan het denkbeeld zijn. Maar als je met behulp van één van de vele diëten een aantal kilo’s kwijt bent, dan blijk je na de euforie van het afvalsucces toch niet gelukkiger te zijn geworden.
Als je al vele diëten achter de rug hebt en iedere keer na het afvallen van vele kilo’s uiteindelijk, nog meer kilo’s bent aangekomen, wat moet je dan nog? Weer een nieuw dieet volgen of maar gewoon accepteren dat je steeds zwaarder wordt en dat je moeilijker gaat bewegen door je overgewicht? Er worden steeds opnieuw wondermiddelen en diëten op de markt gebracht en door druk vanuit je omgeving word je opnieuw overgehaald het nieuwe wonder toch maar weer uit te proberen.
Wie ben ik, wat ben ik en wat wil ik?
Voordat je met het zoveelste dieet gaat beginnen, wil ik je vragen om kritisch naar jezelf te gaan kijken. “Wie/wat ben ik?” zijn de eerste vragen die je jezelf kunt stellen. Als antwoord zou je je naam kunnen geven, gekoppeld aan je adres en woonplaats, aangevuld met je geslacht, het feit of je vader/moeder bent, zoon/dochter, broer/zus, je functie op je werk……….. Maar is dat wie/wat je werkelijk bent?
We willen graag altijd de dingen invullen. Ik ben dit….ik ben dat…… Laten we eens een paar stappen terug doen en niet gaan invullen en rust creëren door te zeggen: “ Ik ben”. Waarschijnlijk denk je nu: “ja, maar, wat ben ik dan?”
Lichaam, denken, emoties, ik-besef
Je bent een combinatie van een aantal samenstellingen: in de eerste plaats ben je “bewust”, je weet dat je een grof (tastbaar) lichaam hebt dat gevoelig is. Je kunt je lijf voelen van je tenen tot en met je kruin, als je je concentreert kun je bewust je hele lijf ervaren. Ook weet je dat je denkt. Je gedachten bewegen continu, de ene keer in rustige stromen, de andere keer in woelige golven die je dreigen te overspoelen. Soms heb je controle, kun je je gedachten sturen in de richtingen die je graag wilt, maar soms ben je alle controle kwijt en is het chaos! En chaos maakt moe, heel moe. Als je gedachten creatief en opbouwend zijn geven ze je energie, maken ze je licht!
Je gedachten worden in beweging gehouden door je zintuigen die boodschappen ontvangen op het gebied van zicht, tast, reuk, gehoor en smaak. Als je dit koppelt aan kennis en ervaringen die reeds zijn opgeslagen in je brein krijg je een input en een output, net als in een computer. Dat komt in de vorm van “opdrachten’ (“ik ga dit doen, daar over nadenken, dit niet meer doen, etc.”), analyses, denkbeelden, meningen, etc. Deze output komt in de vorm van nieuwe gedachten. Dus de aanvoer zijn gedachtevormen en dat wat teruggekoppeld wordt zijn ook gedachtevormen. In de terugkoppeling nemen emoties, ik-gedachten en jij/zij gedachten een belangrijke rol in.
Emoties zijn gedachten met een gevoelslading, die we vaak onderverdelen in positieve: blij, geluksmomenten en andere fijne gevoelens, of negatieve: verdrietig, bang, teleurgesteld, boos en andere niet-fijne gevoelens. We streven continu naar de eerste groep gevoelens die ons blij maken. Als je niet-fijne gevoelens hebt ervaren wil je balans aanbrengen door wel-fijne gevoelens aan te maken, zoals bijvoorbeeld: leuke aankopen doen, lekker eten of zelfbevestiging zoeken bij anderen. Misschien heb je een andere manier gevonden om een fijne gevoelens op te wekken. Helaas zijn deze fijne gevoelens van korte duur. Zoals we onze voeding verbranden, verbranden ook deze geluksmomenten.
Je wordt somber of zelfs depressief als je langere tijd niet-fijne gevoelens ervaart, bijvoorbeeld door je te fixeren op je uiterlijkheden, dat wat je denkt niet te kunnen of dat wat je denkt niet te zijn. Positieve gedachten geven een gevoel van gevuldheid, negatieve van leegheid. Dus als je geen positieve gedachten hebt, kun je je letterlijk gaan vullen met eten of je huis vullen met dingen.
Ik-gedachten zijn gedachten die je koppelt aan je zelfbeeld. “Ik ben dit, ik ben dat.” En de lijst van ik-gedachten is heel erg lang. Je kunt functies van jezelf invullen, bijvoorbeeld de positie die je inneemt in het gezin van herkomst, je huidige gezinssamenstelling, je werksituatie, maatschappelijke situatie, etc. Je ik-gedachten kun je ook koppelen aan je uiterlijk: “ik ben dik/dun, mooi/lelijk, klein/groot of aan je gemoedstoestand: vrolijk/depressief, rustig/druk of aan je vaardigheden: handig/onhandig, etc.”
Deze gedachten zijn altijd van veranderlijke aard, het ene moment ben je dit, het andere dat. Je stapt uit het ouderlijke gezin naar een nieuwe gezinssamenstelling, je wordt vader of moeder van een kind, dit kind verlaat na verloop van tijd weer deze samenstelling en start een eigen gezinsvorm. Als je denkt dat je je werkfunctie bent, wat gebeurt er dan als je ontslagen wordt omdat bijvoorbeeld het bedrijf waar je werkt failliet gaat of als je functie overbodig wordt? Ben je veel met diëten bezig en weeg je de ene keer 60 kilo en de andere misschien wel 110! Ben je dan een dikkertje of een dunne? Misschien ben je geen van beiden of allebei! De ene keer ben je vrolijk, de andere keer chagrijnig. Wat ben je nu eigenlijk?
Je bent verandering, continue verandering! Laat dat je blij maken, want dat betekent dat er alle ruimte is om jezelf te ontdekken en met nieuwe ogen te bekijken. Respect krijgen voor jezelf.
Jij/zij (hullie en zullie)-gedachten houden zich bezig met andere mensen. Welke functie zij innemen ten opzichte van jouw ik-vormen. De meningen/oordelen die jij hebt gevormd over anderen. Deze gedachten zetten zich vast in ons en de bereidheid om ze aan te passen is niet bij iedereen in dezelfde mate aanwezig. Je kunt jezelf openstellen om met nieuwe blik (re-spect!) naar anderen te kijken en ze de ruimte te geven om zichzelf te laten zien aan jou. Zonder te oordelen! Om dit te laten slagen zullen we afstand moeten nemen van emoties die onze gedachten in beweging brengen. Als je weet dat je emoties zo snel kunnen veranderen, dan weet je ook dat je deze emoties niet bent! Dat maakt het makkelijker om te beseffen: “nu ben ik boos, maar ik weet dat ik over een uur of over een dag deze boosheid niet meer zal voelen; het is niet blijvend”. Als je deze gedachten op je emoties loslaat, dan maak je ruimte tussen die gevoelens en je diepere ik.
Ik ben niet mijn lichaam, ik ben niet mijn gedachten, ik ben niet mijn emoties, ik ben niet mijn gevoelens……….ik ben verandering! Ik ben!
Als je vragen hebt over deze tekst, als je meer wilt weten, stuur dan een mail naar info@deyogapoort.nl