Wie is er niet met melk opgegroeid, want daar zit calcium in en dat is belangrijk voor de groei. Nu gaat dit artikel niet over de voor- en nadelen van melk, maar over de waarheid van calcium. En de vraag: “Heb ik extra calcium nodig?”
Er zijn ook veel meer voedingsmiddelen waar je calcium uit kunt halen, dit is echt niet alleen het geval met melk of andere zuivelproducten.
Na het lezen hiervan kan je voor jezelf bepalen of je voldoende calcium binnenkrijgt en uit welke levensmiddelen je dit mineraal nog meer kan halen dan alleen melk. Nu eerst wat feiten over calcium en waarom we dit mineraal nodig hebben.
Wat doet calcium voor ons lichaam?
- Calcium is belangrijk voor de groei en onderhoud van botten en gebit.
- Het helpt bij de regulering van ons bloeddruk en normale bloedstolling.
- Het helpt bij de transport van stoffen in- en uit de lichaamscellen.
- Het is nodig voor de activering van belangrijke enzymen in ons lichaam.
- Het is belangrijk voor het goed functioneren van ons zenuwstelsel.
Feiten over calcium, belangrijk om te weten!
Calcium en magnesium vullen elkaar aan
Voor een goede opname van calcium in het lichaam is magnesium nodig. De exacte verhouding is 2:1.
Wanneer je meer calcium dan magnesium binnenkrijgt signaleert het lichaam dit als een calciumoverschot en zal daarom meer calcium uit de botten gaan onttrekken. Als dit niet wordt gecompenseerd met de juiste verhouding magnesium dan worden de botten met de jaren weker en neemt de kans op botbreuken en osteoporose toe.
Eerder een magnesiumtekort
Ondanks dat professionals aangeven dat een magnesiumtekort niet vaak voorkomt, is de kans op een magnesiumtekort wel groter dan een tekort aan calcium.
Er zijn namelijk ook tegengeluiden dat onze voedingsbodem niet meer toereikend genoeg is om voldoende magnesium uit te halen. Door dagelijks een voedingssupplement van magnesium in te nemen (200 milligram) kan je lichaam beter calcium opnemen.
Magnesium is erg belangrijk omdat het helpt bij de werking van spieren en zenuwen, de productie van energie en de opbouw van botten.
Calcium heeft voldoende vitamine D nodig
Vitamine D bevordert de opname van calcium in het lichaam. Gemiddeld halen we te weinig vitamine D uit onze voeding. Je maakt ook vitamine D aan in de huid door blootstelling aan zonlicht. Helaas ligt Nederland te ver van de evenaar en is dit niet toereikend.
Een vitamine D voedingssupplement is geen overbodige luxe en helpt bij de opname van calcium in het lichaam.
Ben je zwanger of net bevallen?
Vrouwen hebben tijdens de zwangerschap extra calcium nodig, omdat door de ongeboren baby veel calcium nodig is voor de aanmaak van het skelet. Als zwangere vrouw krijg je als advies om extra vitamine D in te nemen om de opname van calcium te bevorderen. Ook na de bevalling wordt door borstvoeding meer calcium onttrokken uit het lichaam. Daarom komt osteoporose vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
Ben je in de overgang?
Vrouwen in de overgang en op oudere leeftijd hebben sneller last van botontkalking, omdat de bescherming door geslachtshormonen dan wegvallen. Deze geslachtshormonen zijn onder andere nodig voor de opname van calcium.
In welke voeding zit calcium?
Calcium zit onder andere in zuivelproducten, groenen bladgroenten, groene kool, broccoli, sesamzaadjes, roggebrood, noten en peulvruchten.
Zuivelproducten:
- Melk en karnemelk
- Yoghurt
- Kaas (vooral harde kazen zoals Parmezaan)
Leestip: Hoe gezond is Turkse yoghurt?
Groene bladgroenten, denk aan o.a.:
- Boerenkool
- Spinazie
- Broccoli
- Paksoi
Noten en zaden:
- Amandelen
- Cashewnoten
- Sesamzaad
- Chiazaad
Peulvruchten:
- Sperziebonen
- Sojabonen
- Kikkererwten
Wanneer kan ik een calciumsupplement gebruiken?
als je gezond eet, heb je over het algemeen geen calciumsupplement nodig. Soms kan het wel nodig zijn, met name als je denkt dat je onvoldoende voeding krijgt zoals hierboven omschreven. Dit én in combinatie met:
- je bent in de overgang
- last hebt van weke botten en snelle botbreuken
- je osteoporose hebt
- wanneer je een streng dieet volgt of eenzijdig eet
- wanneer je arts dit adviseert
Voor de rest is het belangrijk dat je dagelijks calcium binnenkrijgt door middel van de bovengenoemde voedingsmiddelen.
Daarbij zou je wel eventueel dagelijks een supplement als magnesium en vitamine D kunnen innemen om de opname van calcium te bevorderen.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Is mozzarella gezond of toch ongezond? Dit moet je weten! - 19 december 2024
- Vetverbranding tijdens je slaap: kan dat echt? - 17 december 2024
- Op een leuke manier in 1 maand nieuwe gewoontes aanleren - 15 december 2024
Laat een reactie achter