Mensen als schapen
Als er 1 schaap over de dam is, volgen ze allemaal. Oftewel wanneer iedereen om je heen bepaald (eet)gedrag vertoont, doe jij dat ook!
Ik heb het een vorige keer al gehad over het feit dat ons zelfbewustzijn door de sociale interactie wordt beïnvloed (gekeken vanuit de visie van de sociale psychologie).
Hoe we ons gedragen hangt (deels) af van wat we hebben meegekregen uit de omgeving. Natuurlijk niet alleen, want we hebben ook een eigen wil. Maar tóch spelen nog meer onbewuste sociale invloeden een rol op ons psychische gestel. Zonder dat we er erg in hebben! En ál hebben we er erg in… dan nog gaan we er met boter en suiker in mee…
Op de verjaardag van oma
Dit klinkt behoorlijk eigenaardig en dat is het ook. Ik neem je als voorbeeld in gedachten mee naar de verjaardag van oma. De hele familie zit bij elkaar in oma’s huiskamertje en er wordt gezellig gekletst. Oma heeft speciaal voor deze bijzondere gelegenheid zelf taart gebakken, hapjes bij de slagerij gekocht en met haar vriendinnen sangria gemaakt. Iedereen is lovend over het harde en lekkere werk dat oma heeft verricht. De sangria staat op tafel en iedereen wordt gevraagd of hij/zij de desbetreffende taart wil. Het rondje wordt afgegaan en iedereen antwoord volmondig ‘Ja, natuurlijk!’. En hoewel je met jezelf had afgesproken nu écht gezonder te gaan eten en drinken, antwoord ook jij volmondig ‘Ja’ met het glas sangria al aan je
lippen. Oef… waarom deed je dat nou?
Dit deed je omdat je je gevoelsmatig wilde conformeren met de rest van de groep. Conformeren, ook wel het gedrag aanpassen aan de rest van de groep, doen we onder andere omdat we niet buiten de groep willen vallen. Hoe groter de groep, des te eensgezinder zij zijn (en niemand dus weerstand biedt aan de taart), hoe sneller we geneigd zijn ‘mee te doen’. Je zit dus ook met een schoteltje taart en een glas sangria in de hand.
Op het feest van de overburen
We springen van oma’s feestje naar een feest van de overburen. Iedereen geniet van de hapjes en drankjes die op de statafels staan. De gastvrouw wordt daar veelvuldig op aangesproken. Jij staat ‘netjes’ aan je spa blauw, maar met het kwartier dat vordert neemt je wilskracht om niet aan de hapjes en zorgvuldig uitgekozen wijnen te gaan, af. Hierbij worden de waarden die je hebt, ineens minder, en ook je verantwoordelijkheidsgevoel daalt. Dit komt door de invloed die de massa op ons kan hebben, onbewust de-individualiseren we namelijk. We voelen ons onderdeel van het grotere geheel, we voelen ons één met de feestgangers.
Erop inspelen
Het komt dus niet altijd goed met onze goede voornemens. We willen graag bij de groep horen, geen buitenbeentje zijn en verliezen onbewust in grotere groepen een deel van onze waarden (tijdelijk) uit het ook.
Wat kunnen we eraan doen?
In ieder geval ons ervan bewust zijn én op de aankomende feesten en partijen hier bij stilstaan. Je wéét immers dat je waarschijnlijk toch wel dat stukje taart eet, het glaasje wijn aanpakt en je de kaasstengels op de bar wellicht ook niet kan laten staan. Houd er met je eetmomenten op die dag rekening mee.
Eet van te voren meer groenten en fruit en minder zware, calorierijke maaltijden, die krijg je namelijk nog genoeg!
—
Deze blog is van Jill Mooij, bekijk hieronder haar profiel.
—
Bronnen:
Psychologie – Marc Brysbaert
Louk Hagendoorn en Paul Sniderman
Laatste berichten van Jill Mooij (toon alles)
- Voedingsstoffen die de mentale gezondheid beïnvloeden - 13 september 2016
- Psychische klachten door de indruk die je van eigen gewicht hebt - 22 juli 2016
- Wéér een artikel over voeding? Ben je al informatiemoe? - 18 juni 2016
Laat een reactie achter