We zijn allemaal wel eens boos. Van een kleine irritatie die je meer kwaad maakt dan je zou willen. Of een heftige boosheid gericht op je partner of je kinderen. Soms is dit niet zo handig en weet je dat zelf ook wel. De boosheid van jou zal meer kwaad dan goed doen en heeft op dat moment niet veel zin.
Hoe kun je dan je boosheid omdraaien, zodat je weer snel rustig(er) bent? Dat lukt met deze 7 handige tips tegen een boze bui:
1.Mediteer
Mediteren is eigenlijk een training voor je geest. Je staat stil bij jezelf en bij je gedachtes. Dit is dus ook een heel erg goed idee om te doen als je boos bent. Sta even stil bij het feit dat je boos bent en pak eventjes je rust.
Als je elke dag eventjes de tijd neemt om in een rustige ruimte te zitten en na te denken over je gedachtes dan word je kalmer.
Ook als je boos bent is het goed om dat te doen. Blijf zitten totdat je boze gedachtes uit je hoofd zijn en ga daarna pas terug naar de persoon met wie je het conflict hebt. Je zal zien dat je met veel meer openheid en respect het conflict kan oplossen!
2. Schrijf het op
Zelf vind ik het altijd een goede manier om je hart te luchten: opschrijven! Je woede of onvrede schrijf je dan gewoon op en zet je dus ook symbolisch uit je hoofd.
Door het op te schrijven op papier kan je er ook met een andere blik ernaar kijken. Je hebt het namelijk niet alleen maar als een brei in je hoofd zitten.
Een goede tip om al je boosheid af te sluiten, is om het papier in het vuur te gooien. Zo laat je de boosheid van bepaalde situaties echt achter je!
3. Ga iets fysieks doen
Woede is een opkropping van veel negatieve energie. Al die negatieve energie kan je je lichaam verlaten door iets fysieks te gaan doen. Denk hierbij aan sporten, dan ben je echt goed bezig! Je maakt dan van iets negatiefs iets positiefs.
Je kan hierbij ook denken aan eventjes je stem verheffen in je kamer, je kussen even goed weggooien, push ups of jumping jacks doen.
4. Lachen
Ook al kan je op zo’n moment van boosheid eerder huilen dan lachen. Probeer eens weg te lopen van het conflict en (nep) te lachen. Je merkt meteen dat je humeur verbetert, want eerlijk is eerlijk lachen is gewoon fijn!
Je kan het dus op een neplachen zetten, maar het is veel leuker en beter om gewoon grappige video’s op te zoeken. Wedden dat het moeilijk is om boos te blijven als je een baby intens ziet lachen?
5. Maak een neplach
Onderzoek heeft uitgewezen dat wanneer je lang genoeg een neplach aanhoudt, je ook daadwerkelijk vrolijker gaat voelen. Het is belangrijk om je neplach zo’n 5 minuten aan te houden. Als je te boos bent om een neplach te maken kan een pen tussen je tanden ook nog helpen ;-). Dus laat je witte tanden maar goed zien en fake die lach!
6. Haal diep adem
Als je boos bent, dan neemt het tempo van je ademhaling toe. Je ademhaling wordt sneller en daar wordt je juist agressiever van. Door eventjes tot jezelf te komen en op je ademhaling te lettten, voorkom je dat.
Tel dus eventjes tot en met 5 terwijl je aan het inademen bent en tel vervolgens tot en met 10 als je uitademt. Je zal merken dat je rustiger wordt!
7. Kijk omhoog
Als je boos bent, ben je geneigd om naar beneden te kijken. Doe dus juist het omgekeerde om je weer vrolijker te voelen! Kijk omhoog naar de lucht of naar het plafond en daarna zul je je beter voelen.
Naar beneden kijken stimuleren juist die negatieve gevoelens. Om deze spiraal juist te doorbreken, moet je omhoog kijken!
Fotocredits:
Designed by Freepik
Josine van schijndel zegt
Naar beneden kijken heeft soms wel zin…omdat men teveel van andere oppikt. Ik hoef decdagelijkse film niet op mijn netvlies….die ik tegenkom. Door naar bodem te kijken hief ik niet iedereen inmijn systeem op te slaan
hennie oost zegt
zou graag een gratis weekmenu willen hebben