Je hebt vast wel eens van Aspartaam gehoord. Aspartaam is 200 keer zoeter dan suiker en levert nauwelijks calorieën. Ideaal om mee af te slanken zou je zeggen.
Daar is echter veel discussie over.
Recentelijk was in het nieuws dat fabrikanten in de VS de zoetstof weer toe gaan voegen aan Pepsi Cola, omdat mensen de smaak lekkerder vinden dan die van andere zoetstoffen.
Voor velen schokkend nieuws, omdat het lange tijd verboden is geweest en een zeer negatief imago heeft. Het wordt gerelateerd aan klachten als misselijkheid, migraine, hartkloppingen, duizeligheid en vermoeidheid. Ook zou het kankerverwekkend zijn.
Hoe zit het nou echt? Helpt aspartaam bij gewichtsverlies? En nog belangrijker: is het gevaarlijk?
Gewichtscontrole?
Aspartaam wordt vaak verwerkt in zoete producten, zoals light frisdrank of sommige soorten snoep, zodat mensen die gewicht willen verliezen ook lekker iets zoets kunnen nemen. In theorie zou je er dus gewicht mee moeten verliezen, maar het tegenovergestelde blijkt waar.
Zoetstoffen zorgen er namelijk voor dat de suikerverslaving in takt blijft. Het brein blijft verlangen naar een zoete smaak. Daardoor zal iemand die voedingsmiddelen gezoet met aspartaam neemt, eerder neigen naar suikerrijke en calorierijke producten. Daarnaast zijn mensen geneigd om meer van het product te nemen als het om light producten gaat.
Gevolg daarvan is dat ze vaak meer calorieën van het light product gebruiken dan dat ze anders genomen zouden hebben. Al met al, aspartaam werkt overgewicht eerder in de hand dan andersom, met de negatieve gezondheidsgevolgen van dien.
Andere klachten
Aspartaam wordt ook aan andere nadelige effecten gelinkt, zoals hoofdpijn, migraine, moeheid, tumoren en depressie. Uit sommige onderzoeken worden inderdaad verbanden gevonden tussen aspartaam en bepaalde gezondheidsuitkomsten. Deze onderzoeken worden echter nogal eens in twijfel getrokken, omdat ze niet altijd naar behoren uitgevoerd schijnen te zijn. Daardoor kun je er niet met zekerheid conclusies uit trekken.
Het is wel duidelijk uit onderzoek gebleken dat aspartaam het serotonine gehalte verlaagt, waardoor mensen een verhoogde kans hebben op depressie. Depressieve mensen hebben namelijk lagere gehaltes van de neurotransmitter serotonine dan mensen zonder depressie. Daarnaast is het belangrijk dat mensen met de stofwisselingsziekte fenylketonurie geen aspartaam nemen. Mensen die aan deze ziekte lijden hebben een verhoogde concentratie van het eiwit fenylalanine in het bloed, extra fenylalanine uit aspartaam kan voor hen gevaarlijk zijn.
Zo vermijd je het
Als gezond persoon zal er niet veel gebeuren als je eens aspartaam binnenkrijgt, maar probeer het zoveel mogelijk te vermijden. Je lichaam heeft er niets aan en je wilt het risico op klachten natuurlijk minimaliseren. De volgende tips zorgen ervoor dat je geen aspartaam binnen zal krijgen:
- Eet alleen onbewerkt voedsel. Dus voedsel dat uit de natuur komt. Denk aan vlees, vis, ei, noten, zaden, pitten, oliën, groente fruit, havermout, quinoa en zoete aardappel.
- Drink geen frisdrank. Vervang het door water, eventueel toegevoegd met citroen, komkommer of fruit.
- Eet geen snoep. Als je zin hebt in zoet eet dan een stuk fruit, dadels of een paar vijgen.
Wil jij goed eten en gezond leven? Genoeg inspiratie op deze site!
—
Jasper Alblas, voedingsdeskundige
Met dank aan Jasper Alblas voor deze gastblog. Alblas is een voedingsdeskundige, gespecialiseerd in gezond afvallen en onder andere schrijver van het bekende Smoothie Afslankplan en het 7×7 Receptenboek. Of bekijk zijn andere blogs over afvallen.
Laatste berichten van Jasper Alblas (toon alles)
- 6 Holistische voedingstips als je teveel hebt gegeten - 22 december 2019
- Striae verminderen, hoe doe je dat? - 4 oktober 2019
- Voedsel als medicijn, nu ook in de Westerse wereld - 13 juni 2019
Laat een reactie achter