In steeds meer recepten, zie je havermeel (ook wel havermoutmeel genoemd) als ingrediënt staan. Het wordt aangegeven als een gezond alternatief voor tarwebloem. Bovendien is het in principe glutenvrij, al moet je goed opletten welk merk je koopt (zie hieronder).
Waarom is havermoutmeel / havermeel gezond en een goede keuze?
Allereerst, wat is het verschil tussen havermout, havervlokken en havermeel?
Laten we eerst beginnen met het uitleggen van het verschil tussen havermout, haverzemelen, havervlokken en havermeel. Het verschil komt door de verwerking. Alle havervarianten komen de producten van de graansoort haver af.
- haverzemelen is de meest onbewerkte vorm.
- havervlokken is een platgemaakte haverkorrel.
- bij havermout wordt de haverkorrel doormidden geknipt en platgemaakt, hierdoor is de bereidingstijd korter dan havervlokken en zemelen.
- bij havermeel of havermoutmeel wordt de korrel helemaal tot meel gemalen en dus makkelijker te verwerken als meel.
Havermout kun je zelf vermalen tot meel in een blender. Dat is goedkoop, maar kost wat meer tijd.
Havermeel kopen
Je kunt havermeel ook kant-en-klaar kopen, bijvoorbeeld bij Holland & Barrett (voorheen De Tuinen). Deze havermeel is glutenvrij.
Haver is dus van nature glutenvrij, maar in het productie en verwerkingsproces kan het in aanraking met glutenrijke tarwesoorten komen. Hierdoor kunnen er gluten bij komen. Dus als je een glutenvrij dieet volgt, is het aan te raden om alleen gecertificeerd glutenvrije haver te eten. Dat is het geval bij de havermeel van Holland & Barrett.
Je kunt ook havermeel bij de molenaar kopen. Vaak is die nog rijker aan voedingsstoffen én de havermeel is veel goedkoper. Je koopt dan wel een grootverpakking, maar als je het regelmatig gebruikt, is dit toch echt voordeliger. En anders kun je het misschien delen met familie of een vriend of vriendin.
Havermeel is heel gezond
Haver is heel erg voedzaam, door een krachtige vezel bètaglucaan. Er zitten ook meer eiwitten en vetten in dan in de meeste andere granen. Verder zit haver vol met belangrijke vitamines (zoals o.a. B-vitamines), mineralen (zoals o.a. magnesium en ijzer) en antioxidanten.
Havermout bevat langzame koolhydraten, en dat is belangrijk, want die langzame koolhydraten zorgen voor een voldaan gevoel waar je de hele morgen op kunt teren. Havermout wordt meestal gegeten als ontbijt. Dan kun je er lekker lang tegenaan! De vele vezels zorgen daarnaast ook voor een gezonde darmflora.
Je kunt heel veel lekker eten maken met havermeel, denk aan koekjes, pannenkoeken, cake, enz..
Weet je dat havermout ook goed voor je huid is?
Toen mijn dochtertje klein was en waterpokken had, heb ik een flinke schep havermout in een oude panty gedaan en dit in het badje gedaan. Hierdoor werd de jeuk minder. Erg fijn zo’n natuurlijk hulpmiddeltje uit de oude doos.
Verder is het ook heel goed voor eczeem en andere huiduitslag. Het kalmeert en verzacht de huid. Je kunt dit bijvoorbeeld in een badje doen, zoals ik bij mijn dochter deed of in een zelfgemaakt masker verwerken met avocado.
Een van de bronnen die wij gebruikten voor dit onderzoek is A Healthy Life van Juglen Zwaan. Hij heeft 9 redenen uitgewerkt waarom haver en havermout gezond zijn. Dan kun je tot in detail lezen, waarom het gezond is.
Recepten
De komende tijd plaatsen we hier meer recepten met havermeel! Je kunt al veel recepten met havermout op onze site vinden.
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Aannie zegt
Mijn vraag; ik ben intolerant voor oa mout, gist /biergist.
komt mout van havermout? Heb vaker havermoutpap gegeten en dat neemt nu ook mijn energie weg.
Google zegt
Goh, als er toch eens online iets was waar je een vraag of zoekterm kunt invullen en je snel een antwoord krijgt. Als ik ooit zoiets uitvind, noem ik het Google.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Mout
https://nl.wikipedia.org/wiki/Havermout
RonalT zegt
twee opmerkingen bij dit artikel over havermout.
De eerste komt uit de tekst: haverzemelen is de meest onbewerkte vorm.
Zemelen zijn volgens mij de houtige buitenkant van een graan- of rijstkorrel waarvan door goed uitmalen zo veel mogelijk van het meellichaam afgemalen is. Niet te verteren, maar wel goed voor de spijsvertering. Dus haverzemelen zijn wel degelijk een bewerkt deel van een korrel.
Dat haver van nature glutenvrij is betwijfel ik, mijn lesboeken zeggen dat alleen sorgum en gierst geschikt zijn voor mensen met een gluten intolerantie.
En haver niet? Nee, want haver bevat bepaalde eiwitten die door personen met een gluten intolerantie niet verdragen wordt. Dus toch weer een probleem.
Vanessa zegt
Ronald, bedankt voor je goede aanvulling!