Je balans oefenen, is vaak een ondergeschikte oefening bij de thuisfitness. Toch zijn balansoefeningen voor de meeste mensen helemaal niet zo eenvoudig en zijn ze erg belangrijk voor een goede gezondheid van je lichaam!
Waarom moet je je balans oefenen?
Bij veel mensen is één kant van het lichaam beter ontwikkeld dan de andere. Daar is de spierkracht beter. Op zich niks mis mee, maar dat is wel vervelend als daardoor je houding niet meer goed is. Of als je een beetje scheef gaat lopen. Het zal niet echt opvallen, maar je kunt hier wel bijvoorbeeld rugklachten door ontwikkelen. Door de balans-spieroefeningen, maak je ook de kans op blessures veel kleiner. Het is echt belangrijk om een goede balans / stabiliteit te hebben! Voor jong en oud. Maar als je al wat ouder bent, zijn deze oefeningen helemaal belangrijk voor een goede, gezonde mobiliteit!
Ik (Vanessa) heb ook de ervaring dat veel mensen moeite hebben met hun balans tijdens de wandelbootcamptrainingen. Tennisballen overgooien op één been is ook een lastige oefening. Al lijkt het zo makkelijk…
Balans en stabiliteit
Er is een verschil tussen balans- en stabiliteitsoefeningen. Bij een balansoefening beweeg je niet. Het is de bedoeling dat je je evenwicht bewaart. Dat kun je bijvoorbeeld doen door op een balansboard te gaan staan. Het lijkt makkelijk, maar als je er nog geen ervaring mee hebt, adviseren we je om ergens te gaan staan, waar je een steuntje hebt. En trek goede schoenen aan, waardoor je niet zomaar wegglijdt!
Een stabiliteitsoefening doe je tijdens het bewegen. Hierbij is het wel de bedoeling om de balans te bewaren (en niet je evenwicht te verliezen). Dat kun je met een balansbal doen. Je kunt ook op de balansbal zitten, zodat je zittende houding verbetert.
Hoe kun je je balans trainen?
Zonder materiaal
Je ziet vooral veel balanstrainingen bij yoga, waarbij geen materiaal wordt gebruikt. Denk aan de boomhouding. Hier vind je uitleg over de boomhouding.
Een andere oefening is:
- Ga op 1 been staan
- Hef je andere been op met gebogen knie
- Draai je heupen en bovenlichaam de kant op van de geheven knie.
- Probeer je evenwicht te bewaren. Train vooral de zwakke kant!
En nog simpeler – poets je tanden op één been. ’s Morgens op je linkerbeen en ’s avonds op je rechterbeen.
Met materiaal
Het is eenvoudig en laagdrempelig om balans- en stabiliteitsoefeningen te doen met speciaal oefenmateriaal. Omdat alleen het erop staan al een vaardigheid op zich is. Geschikt balansmateriaal is o.a.:
- trampoline (let op maximum gewicht!)
- balansboard
- balanstrainer (halve bal)
- Kleine Balanstrainer Bumy (koop er twee om met twee voeten op te staan!)
- skippybal (fitnessbal) Hier vind je oefeningen voor de skippybal
Welke balansoefeningen?
Op bovenstaande balansmaterialen (uitgezonderd de skippybal) kun je ten eerste gewoon proberen stabiel te staan. Daar begin je mee. Denk daarnaast aan de volgende oefeningen:
- Probeer je evenwicht te bewaren op één been. Wissel de benen regelmatig af.
- Sta op het balansmateriaal (één of twee benen). Gooi een bal tegen de muur en vang hem weer op (begin met een bal ter grootte van een voetbal). Je kunt natuurlijk ook overgooien met iemand die gewoon op de grond staat.
- Op de trampoline: maak op dezelfde plaats een paar jogbewegingen en stop dan op één been. Wissel steeds van been.
- Sta op trampoline, balansboard of balanstrainer en buig door de knieën en kom weer omhoog (squatbeweging).
- Met de balansboard of balanstrainer: ga opdrukken, terwijl je met ellebogen en onderarmen op de balanstrainer ligt. Dus nu bewaar je je evenwicht bij je bovenlichaam! Je kunt ook de halve bal omdraaien, dus je armen op het ondervlak.
- Ga zitten op de halve bal (balanstrainer) en probeer je benen los van de grond te strekken.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Voeding, beweging, gezondheid en wellness: Trends voor 2025 - 25 december 2024
- Afvallen in 2025: Wat is de gouden formule? - 22 december 2024
- Is mozzarella gezond of toch ongezond? Dit moet je weten! - 19 december 2024
trees zegt
zijn die balansoefeningen ook een goede voorbereiding op het fietsen buiten.
Vroeger kon ik heel goed fietsen. Na een knieoperatie en een medisch probleem na een navelbreukoperatie lukt het me bijna niet meer om mijn tweede voet op het pedaal van mijn fiets te zetten . het is wel een fiets met lage en brede opstap en als ik op het zadel zit met voeten op de grond .
het is meer mentaal , daarom vraag ik me af of balansoefeningen thuis een goede voorbereiding zijn om als nog buiten te fietsen zonder schrik.
mvg
Jenny zegt
Het is zeker ook goed voor het fietsen om de balans te oefenen. Eigenlijk een must voor iedereen om de balans te trainen/oefenen, maar als u schrik hebt om te fietsen, kan het zeker een hulpmiddel zijn om u zekerder te voelen. Als de onzekerheid blijft, kunt u ook een verwijzing naar een fysiotherapeut of ergotherapeut vragen, zodat zij u kunnen helpen om met meer te vertrouwen te fietsen.
Anne Driever zegt
Goedemiddag,
Telkens als ik naar de winkel ga moet ik zorgen dat ik niet uit balans raak, vanwege de gladde vloeren in de winkels. Het is iets van de laatste paar weken dat ik daar last van heb. Nu heb ik een stofwisseling ziekte die valt onder de spierziektes. Maar eerder nooit problemen mee gehad. Zou ik daar nog iets aan kunnen doen?
Mevr. Mieke O. zegt
Ik ( vr. 91 jr) , ben altijd een grage loper. geweest., en nog soepel in mijn bewegingen.. Loop graag los , in ritme met stevige pas. .Maar de laatste tijd merk ik dat ik wel eens een stapje opzij moet doen, vooral bij ongelijke ondergrond. Dan moet ik bijsturen..Dan ga ik kleinere stappen nemen , wat minder afzetten Maar het loopt vermoeiender.. Is dit een proces dat doorzet “? Ik moet niet aan een rollator denken ,Hartelijk dank voor uw aandacht!
Vanessa zegt
Wat goed dat u nog zo actief bent!
Wij denken dat u heel goed bezig bent door veel te wandelen. Deze balans oefeningen kunnen u wel helpen. Maar of het onomkeerbaar is, dat zouden wij zo niet weten. Dat is moeilijk zo te zeggen.
Blijven bewegen, lekker buiten is echt heel belangrijk en we vermoeden dat u dat wel blijft doen.
Fijne dag,
Vanessa