In hoeverre heeft voeding invloed op de psychische gezondheid? We weten steeds meer over de gezondheid van de darmen in relatie tot de psyche. Met andere woorden, de werking van de darmen heeft invloed op hoe wij ons voelen!
En hoe gezond je darmen zijn, heeft weer grotendeels te maken met je voeding. Gezonde voeding met veel groenten en vezels, heeft een goede uitwerking op je darmflora. En dus ook op je mentale gezondheid! Het klinkt misschien best bizar, maar er is steeds meer bewijs dat de invloed van darmen op je hersenen erg groot is.
Ongezonde voeding, denk met name aan allerlei bewerkte soorten voeding, zoals koek, chips, drop, enzovoort, kan een negatief effect hebben op je darmflora. Soms ben je allergisch en dan kunnen die specifieke voedingsmiddelen ook invloed hebben op je darmflora. Zoals een glutenallergie bij coeliakie. Een slechte darmwerking heeft gevolgen voor je gezondheid en ook op je stemmingen. Het kan bij sommige mensen zelfs psychische gezondheidsproblemen veroorzaken.
Een populair boek dat hier dieper op ingaat is De mooie voedselmachine (lees ons boekverslag).
Vitamines en je psyche
Gezonde voeding is dus nodig om goed in je vel te zitten. Daarnaast zijn er voedingsstoffen die heel goed zijn voor je brein, bijvoorbeeld voor je geheugen. Zoals het eten van walnoten. Er zijn steeds meer onderzoeken waaruit blijkt dat ook bepaalde vitamines grote invloed hebben op je psychische gezondheid. Het gaat dan met name om vitamine D en vitamine B12. Heb je een tekort, dan kan het zijn dat je psychische gezondheid hieronder te lijden heeft.
Vitamine D
- Het blijkt dat mensen met een psychose gemiddeld gezien lagere vitamine D bloedwaarden hebben dan het gemiddelde bij gezonde mensen.1
- Een laag vitamine D gehalte leidt eerder tot depressieve klachten.2
- Vitamine D lijkt een gunstig effect te hebben bij de behandeling van verslavingen.3
Vitamine D zit vooral in vette vis, zoals makreel, zalm en tonijn. Maar ook kaas en eigeel bevat vitamine D. Heel belangrijk is om voldoende buiten te zijn. Zeker begin van de middag. Want zonlicht maakt op natuurlijke wijze vitamine D aan.
Vitamine B12
- Diverse neuropsychiatrische aandoeningen bij vitamine B12 tekort.4
- De link tussen vitamine B12-tekort en depressie?5
Vitamine B12 zit vooral in dierlijke producten, zoals vlees, vis, zuivel en eieren. Veganisten lopen dus het gevaar te weinig vitamine B12 binnen te krijgen als zij niet kiezen voor alternatieven. Denk dan aan peulvruchten en noten.
Voeding of supplementen zijn dan de oplossing?
Lost het innemen van gezonde voeding dan alles op? Nee, al voelen veel mensen zich vaak wel beter als ze gezond gaan eten. Zowel fysiek als mentaal. Als iemand een depressie heeft, zit je meestal in een negatieve spiraal. Dan is er meer nodig dan alleen voeding. Bij Psycholoog Nederland hameren ze daarom juist op een snelle professionele begeleiding bij mensen met een depressie. Te lange wachtlijsten, zullen de klachten alleen maar doen verergeren.
Ook eetstoornissen kunnen behandeld worden door de psycholoog. Patrick van der Hilst is een psycholoog in Almere en heeft al diverse mensen met eetstoornissen geholpen, zoals bijvoorbeeld stoornissen als boulimia. Eetstoornissen kunnen tot een gebrek aan voedingsstoffen leiden en dit houdt de psychische eetstoornis in stand, of verergert het zelfs. Van der Hilst geeft aan dat je dan juist bij een psycholoog de juiste behandeling krijgt om zo weer een gezond eetpatroon te krijgen.
Gezond eetpatroon
Een gezond eetpatroon is dus niet alleen goed voor je lichamelijke gezondheid, maar ook je mentale gezondheid. De verwachting is dat de komende jaren er steeds meer aandacht komt voor de rol van voeding bij ziektes en psychische aandoeningen. Uiteraard houden wij dit ook goed in de gaten!
Bronnen
1 https://www.ggznieuws.nl/home/kun-je-depressief-worden-van-het-voorjaar/
2 http://www.tijdschriftvoorpsychiatrie.nl/assets/articles/TvP13-08-p640-641.pdf
3 https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2251729413000050
4 https://stichtingb12tekort.nl/wetenschap/stichting-b12-tekort-artikelen/neuropsychiatrische-symptomen-van-een-b12-tekort-niet-alleen-bij-ouderen-en-vaak-zonder-anemie/
5 https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/depression/expert-answers/vitamin-b12-and-depression/faq-20058077
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Meer bewegen topvoornemen voor Nederlanders in 2025 - 26 januari 2025
- 20 ml olijfolie per dag: het geheim voor een betere gezondheid? - 21 januari 2025
- Dagelijkse lichaamsbeweging verkleint het risico op uitzaaiingen bij kanker - 17 januari 2025
Laat een reactie achter