Wil je eens een pompoensoep maken, die je nog nooit geproefd hebt? En die echt heel erg lekker is?
Waarom onderstaand pompoensoep recept maken?
Wel, nu je toch al hier tot hier hebt gelezen… Ik geef toe: er bestaan 1001 recepten om pompoensoep te maken. Oeps, net gegoogeld: er bestaan zelfs 622.000 pompoen recepten daar online. Daarvan zijn er 55 van mezelf 🙂 Daar hoef je niet naar te gaan googelen hoor, want ik zal je hieronder het pompoensoep recept nr. 56 geven! Makkelijk toch?
Waarom deel ik zoveel pompoen recepten online?
Omdat ik elke dag pompoen eet.
Elke dag?
Je leest het goed.
Waarom elke dag, hoor ik je vragen?
Omdat ik geen brood kan eten.
Want brood bevat gluten, en ik ben glutenintolerant.
Pompoen daarentegen bevat geen gluten! En pompoen zit boordevol vezels, vitamine A, B, C en E. Of zoals Vanessa zegt: “Pompoen is misschien wel de goedkoopste superfood die er bestaat.” En het woord ‘goedkoopste’, trekt altijd mijn aandacht. Bij jou ook?
Overigens combineer ik deze pompoensoep met chorizo. Hieronder staat hoe je chorizo ook zelf kunt maken. Dat maakt dit recept extra gezond en lekker!
Geef ons heden onze dagelijkse pompoen!
Waar heb ik ooit eens een gelijkaardige spreuk van buiten moeten leren… Pompoen dus: goedkoop, superfood. En je hoeft het niet eens te kneden! Mijn ideale broodvervanger dus 🙂 Pompoensmoothie voor ontbijt, pompoensoep bij de andere maaltijden…
Gaat dat niet vervelen zo elke dag pompoen eten?
Nee, zolang je het maar weet te variëren. Wat ik je met onderstaand recept zal illustreren.
Gezond eten is gevarieerd eten
Dus wees nooit tevreden met die enkele recepten die je keer op keer terug maakt. Probeer eens iets anders.
Want verandering van spijs doet eten, en gevarieerd eten is gezond.
En variëren met pompoen is eindeloos, maar ik geef je graag 3 variaties:
- combineren met pittig – klassiek met gember,
- combineren met zuur – denk aan een zure appel,
- combineren met allerhande kruiden of typische kruidenmengsels die ideaal samengaan met pompoen zoals speculaaskruiden (waaronder nootmuskaat een aanrader is), Indische Garam Masala of meer pittige Ras el Hanout
Of gebruik pompoen op de achtergrond. Bijvoorbeeld om saus te dikken in plaats van met aardappel. Heb je al eens pompoen in curry verwerkt?
Curry… ik wijk weer af. Ik ken gewoon teveel variaties om op te noemen, wat je met pompoen kan. Heel, heel veel dus. Ga daarom zelf eerst maar eens aan de slag, zodat ook jij eens iets anders dan anders zal proeven.
Laat je een reactie hoe het gesmaakt heeft?
Pompoensoep recept
- 1 klontje hoeveboter of een scheutje van jouw gezondste keuze van olie
- 120 gram chorizo
- 1 grote ui
- peper en rotszout of zeezout
- 1 kg vruchtvlees van pompoen (is wat we hier gemiddeld van een halve pompoen overhouden)
- 4 kleine appeltjes (samen 300 gram)
- 4 knoflookteentjes
- gewone paprika naar smaak (3/4 theelepel)
- nootmuskaat
- 240 gram kikkererwten (= uitgelekt gewicht van een 400 ml blik). Jaja, peulvruchten en pompoen gaan samen! Net zoals in deze pompoensoep met linzen uit blik. Kan je raden welke ingredient ze daar als extra tip toevoegen?
- 1500 ml (anderhalve liter is dat) water
- indien te zoet: iets zuur door je soep mengen zoals citroenzuur, yoghurt (vers geperst sinaasappelsap)
Hoe pompoensoep maken
- Boter smelten en in schijfjes gesneden chorizo enkele minuten zachtjes laten bakken.
- Ondertussen ui fijnsnijden en beginnen met je pompoen te schillen (hoe het snel en veilig kan, lees je hieronder) + zaadjes te verwijderen.
- Van zodra de randen van de chorizo krokant worden, voeg je de ui toe. Kruid met peper en rotszout of zeezout.
- Ondertussen blijf je pompoen in stukken snijden. Voeg de pompoen toe wanneer de ui glazig gestoofd is.
- Appels in stukjes snijden en toevoegen.
- Knoflookteentjes schillen, onder je hand of een breed mes pletten en toevoegen.
- Kruiden met paprika en nootmuskaat en enkele minuten laten stoven tot de appels en pompoen beginnen te bruinen. Indien nodig meer vetstof toevoegen.
- Giet de kikkererwten in een zeef, spoel met water, laat uitlekken en voeg toe bij de gebruinde pompoen.
- Overgiet met water tot alles goed onder staat, breng aan de kook en laat een kwartiertje pruttelen onder deksel.
- Pureer met een staafmixer. Proef en breng verder op smaak met peper, zout en indien “te zoet”: serveren met een schijfje citroen of een dot yoghurt. Of wat vers geperst citroensap door de soep roeren tot de smaak helemaal goed zit.
Wist je dat je zelf gezonde chorizo kan maken? (Tip 1) Of vraag je je af hoe je pompoen kan snijden zonder je vingers af te hakken? (Halloween, weet je wel… Tip 2)
Heb je ja geantwoord op 1 van deze vragen? Lees dan je antwoord hieronder.
Had je een andere pompoenvraag? Laat dan een reactie, zodat we je daar zullen beantwoorden.
Tip 1: Hoe chorizo zelf maken?
Heb je een leesbril zoals ik, en kan je niet echt al die kleine lettertjes op de verpakkingen ontcijferen…, dan heb je 3 keuzes:
- Echte chouriço uit Portugal meebrengen zoals degene in de foto (ik neem altijd eetbare souvenirs mee naar huis, en jij?)
- Op zoek naar een artisanale slager, die je een gezonde, pikante worst kan aanbieden
- Of: zelf maken.
Een echte chorizo bestaat uit:
- varkensvlees
- paprika (al dan niet gerookt of pikant)
- look
- zout
- in Portugal: rode wijn.
Zelf maken doe je als volgt, maar kan je slechts een week bewaren in je ijskast:
Chorizo ingrediënten:
- 750 gram varkensgehakt
- 1 eetlepel gerookt paprikapoeder (pimentón) of gewoon paprikapoeder
- 2 theelepels chilipoeder of cayennepeper
- 4 knoflookteentjes, fijngeraspt of geplet door een knoflookpers
- 10 gram rotszout
- 50 ml rode wijn of balsamico azijn
- gemalen witte peper
- gemalen zwarte peper
Hoe chorizo zelf maken:
- Doe alle ingrediënten in een mengkom en meng (met je handen) goed door elkaar.
- Dek af en laat minstens 24 uur rusten in de koelkast, zodat de kruiden mooi in het vlees zullen trekken.
- Gebruik hiervan 120 gram voor bovenstaand recept.
- De rest kan je nog enkele dagen in je koelkast bewaren. Bak ze bijvoorbeeld als patties, opgerold tot worst zonder vel of opgerold tot dikke gehaktballen.
- Of rol ze meteen tot gehaktballetjes en vries in, zodat je ze later makkelijk kan gaar koken in elke soep die wat meer pit wil (zoals wortelsoep, zoete aardappelsoep en erwtensoep).
Tip2 : Hoe pompoen schillen zonder je vingers af te hakken?
Niet schillen!
- Kies een butternut pompoen (flespompoenen, die lijken op kegels) of Hokkaido pompoen. Kan je met schil en al in de soep doen. Gewoon wat langer laten pruttelen tot ook de schil zacht is.
- Snijd je pompoen in de helft en laat een half uur tot 3 kwartier garen in de oven op 180-200 graden C. Daarna kan je makkelijk het vruchtvlees uit de pompoen lepelen.
En indien bovenstaand niet zou werken voor jou (niet schillen lijkt me nochtans niet te moeilijk…):
- je kan pompoen ook vers versneden kopen in je supermarkt, of:
- voorgesneden diepvries pompoen kopen.
Wil je toch gaan snijden, dan is de butternut alweer je beste keuze:
- De schil is iets minder hard, dus makkelijker te schillen dan alle andere pompoenen.
- Ook makkelijker neer te leggen en door midden te snijden.
- De pompoenpitten zitten in de buik van de flespompoen. Dus makkelijkst snijd je de buik van de hals.
Voor alle andere pompoenen heb je een stevig mes nodig. Ikzelf gebruik een hakmes (slagersmes).
Uiteraard nooit je vingers voor je mes zetten… En steeds van je lichaam weg snijden.
Samengevat
Pompoen is een gezond superfood, ideaal om smoothies en soep mee te maken.
Pompoensoep recepten kan je eindeloos variëren door de zachte smaak van pompoen op te heffen in volgende 3 richtingen:
- meer pit
- meer kruiden
- meer zuur.
Ook staat er een lekkere variant online bij Wijnspijs.nl
Hoe maak jij je lekkerste pompoensoep?
Je las net een gastblog van Stef, auteur van PompoenSoep.com. Stef helpt je hoe je elke dag een nieuwe, lekkere soep kan maken. Klik hier en download zijn kookboekje met zijn 7 best verborgen pompoensoep recepten.
Laatste berichten van Stef (toon alles)
- Pompoensoep met chorizo - 21 oktober 2018
Betty zegt
Hallo, ik heb bijna alle recepten qua pompoensoep al geprobeerd van deze site. Dus word het tijd voor deze….. Maar moet je de chorizo mee pureren?? Of haal je die op enig moment eruit?? Kan ik ook een stuk chorizo apart bakken en die er later op serveren??
Marie-José Peys zegt
Ik heb gisteren een pompoen gekregen en dus ga ik vandaag uw recept uitproberen, ik heb alles in huis behalve de kikkererwten kan ik daar soms iets anders voor gebruiken b.v.heb ik hier mais in blik zou ik dat kunnen nemen?
Stef van Pompoensoep.com zegt
Dag Marie-José
Moest je een blikje (witte) bonen in huis hebben, dat vervangt de kikkererwten het makkelijkst.
Mais gaat uiteraard ook: geeft je soep een lekker, romig gevoel door de witte “maismelk”
Wat smaak betreft gaan je het extra zoet van de mais wat moeten opheffen met iets zuur. Zoals hierboven vermedlt kan je kiezen uit citroensap, yoghurt (maar je mais geeft al een melk gevoel) en zure sinaasappel.
Wat ook lekker is in deze soep en extra zuur mee zal geven: tomaten. Makkelijkst is een blik tomaten (die zijn meestal nogal “te” zuur om op zich lekker te zijn) voor stap 8 toe te voegen.
Laat je weten hoe het je smaakt Marie-José?
Peys Marie-José zegt
Het is een heel lekkere pompoensoep geworden met de mais en het sap van een citroen,hartelijke dank met deze soep ga ik zeker scoren.
Stef van Pompoensoep.com zegt
Graag gedaan Marie-José,
Jij ook dank voor je creatief en lekker idee om er mais bij te pureren 🙂
Als je nog eens iets niet in huis hebt in een recept: maar wel iets anders… laat het weten! 🙂
Warme groet,
Stef
Inge zegt
Top top top ….ben ook fan en combineer en probeer met pompoen niet alleen in soep .bedankt meer iets nieuws om te proberen
Stef @pompoensoep.com zegt
Hartelijk dank Inge!
Wist je dat je er makkelijk de pittige smaak van curry mee kan verzachten (in plaats van de gekende kokosmelk in curry)?
Wat is jouw lekkerste combinatie met pompoen?
Warme groet,
Stef