Ik ben een echte theeliefhebber. Of dat nou van die gewone theezakjes, de zogeheten verse thee (theekruiden apart van het theezakje zodat je het zelf erin kunt doen), of mijn eigen probeersels zijn… ik houd van thee. Mijn eigen probeersels houdt in: een kop heet water waar ik iets in doe. Een zoethoutstokje, een stukje gember, een stukje limoen, een stukje citroen. Dat noem ik pas ‘verse’ thee. Daarmee ben ik zelf het een en ander gaan proberen. En weet je welke variant echt heel lekker is?
Heet water met een stokje kaneel, een klein stukje gember en citroen
Heet water met een stokje kaneel, een klein stukje gember en citroen. Die combinatie ruikt alleen al lekker. De sterke, frisse geur van gember in combinatie met het zurige van een citroen en de zoete, warme geur van kaneel. Perfect.
Wist je trouwens dat kaneel zelfs in geuren wordt verwerkt? Dit is omdat kaneel een ontspannende werking heeft op het lichaam. Als ik mijn thee ruik, vind ik dat meer dan logisch. De geur van deze thee doet mij denken aan appeltaart. Niet een heel vervelende gedachte als ik boven mijn kop snuif. En de smaak van de thee is ook heel lekker. Ook wel belangrijk.
Gezonde thee
Kaneel is gezond (lees hier waarom). Zo bevat het veel ijzer: 8,3 mg per 100 gram kaneel. Als je dat vergelijkt met spinazie (die bekend staat om zijn hoge ijzergehalte) vind ik het haast wonderlijk. 100 gram spinazie bevat namelijk 3,6 mg ijzer. Maar 100 gram spinazie is natuurlijk veel makkelijker te eten dan 100 gram kaneel. Je hebt maar 1 stokje kaneel nodig voor in de thee en dat is hooguit 2 gram. Dat betekent niet dat je daarom maar heel veel kaneel moet gaan eten, want een teveel wordt afgeraden omdat dat schadelijk kan zijn. Maar kaneelthee is dan wel een gezonde keuze.
Ook gember is gezond (lees hier waarom). Gember bevat ook ijzer. Sorry, ik houd van ijzer. Van producten waar ijzer in zit. Extra ijzer is nooit verkeerd. Of je moet al heel veel ijzer binnen krijgen. Van heemijzer (dierlijke producten) neemt je lichaam uit een voeding gemiddeld ongeveer 25% op. Van non-heemijzer (dierlijke en plantaardige producten, waaronder kaneel en gember) neemt je lichaam tussen de 1 en 10 % op. Dus een teveel aan ijzer krijg je niet zomaar. Een tekort aan ijzer zie ik als doktersassistente veel vaker.
Ik wil niet zeggen dat je deze thee moet gaan drinken om je ijzergehalte op te krikken. Er zijn wel betere producten te noemen, die meer ijzer bevatten, die je dan beter kunt eten. Het ijzer was maar een voorbeeld. Ik dwaal weer eens af. Wat ik wel wil zeggen, is dat het gezond is. Zowel kaneel en gember. En lekker. Vooral samen.
De beste combinatie
Kaneel en gember is al een goede combinatie, maar het wordt nog beter als je daaraan wat citroen toevoegt. Ook citroen is gezond. Er wordt niet voor niets geadviseerd door velen om je ochtend te starten met vers citroensap in een glas water.
Even over de hoeveelheid van citroen. Ikzelf vind een schijfje citroen meer dan genoeg in deze thee. Terwijl een collega van mij een halve citroen perst en dat erdoor doet. Dat vind ik te. Te zuur. Hoeveel citroen je gebruikt voor deze combinatie is dus heel persoonlijk. Mocht je toch teveel citroen erin hebben gedaan, dan is honing de redding in nood. Een scheutje honing door je thee en de zure citroensmaak wordt minder. Als ik zin heb in extra zoetigheid doe ik sowieso een drupje honing erdoor.
Nog een tip: kaneel met gember en steranijs is lekker én werkt heel goed bij verkoudheid. Steranijs schijnt een heleboel geneeskrachtige eigenschappen te hebben, zo werkt het antiviraal en ontstekingsremmend. Dat heb ik een keer gelezen.
Oké, nog één tip: kaneel met sinaasappel is ook een goede combinatie. Ik zou zeggen: maak je eigen probeersels en kijk wat jij zelf de lekkerste thee vindt.
Roos Vlaar
roosvlaar.nl
Laatste berichten van Roos Vlaar (toon alles)
- Vloeibare appeltaart maken met kwark - 5 september 2019
- De eikenprocessierups - 9 juli 2019
- Hoe gezond is kaneelthee? - 19 juni 2019
Laat een reactie achter