Veel kruiden kennen een lange rijke geschiedenis en zo is ook de rozemarijn. Bij de Grieken en Romeinen was dit kruid een symbool van vriendschap, liefde en geheugenversterking. Artsen en therapeuten gebruikten het om allerlei ziekten te verhelpen. Tegenwoordig is dit wondermiddel vooral bekend als een smaakmaker in de Provençaalse, Italiaanse en Mediterrane keuken. Daarnaast vind je het in de bad- en douche producten.
Goed voor de hersenen
De Oude Grieken & Romeinen associeerden deze groenblijvende heester met betrouwbaarheid. Ze gebruikten rozemarijntakjes in bruidsboeketten en ook tijdens geboorte- en andere rituelen. Volgens verschillende onderzoeken heeft rozemarijn stimulerende werking op ons brein. Het werkt inspirerend, verhoogt creativiteit, concentratie en verbetert de geheugen. Een sterk antioxidant in dit bijzondere kruid beschermt ons tegen de ziekte van Parkinson, Dementie en Alzheimer.
(lees hieronder verder)
Goed voor de huid & haar
Rozemarijn zuivert onze huid en laat het haar glanzen, werkt tegen haaruitval, roos en hoofdluis. Extracten van dit kruid verbeteren de doorbloeding van de (hoofd)huid en voorkomen schilfertjes. Daarnaast helpen ze tegen uv schade en werken preventief tegen veroudering en kanker. Een aftreksel van rozemarijn in badwater doet wonderen en helpt tegen vermoeiende voeten. Daarom zit het ook in veel verzorgingsproducten en cosmetica.
Goed voor de luchtwegen
Dagelijks heeft ons lichaam te maken met schadelijke stoffen die veel luchtwegenaandoeningen kunnen veroorzaken. Een verstopte neus, hoestklachten en slijm in de luchtwegen zorgen ervoor dat we niet goed kunnen ademen. De essentiële olie uit dit natuurlijke geneesmiddel beschermt onze longen, helpt tegen hoest, astma en geeft verlichting bij slijm. Om die reden zit rozemarijn ook in de hoestsiroop en hoesttabletten.
Met zoveel voordelen mag dit wonderkruid zeker niet ontbreken in onze keuken. Het is een perfecte basis voor gezonde en aromatische maaltijden. Het heeft kalmerend effect op onze maag en darmen. In aardappelschotels, soepen, salades, stoofschotels, quiche en Italiaanse gerechten smaakt dit bijzondere kruid heerlijk.
Laatste berichten van Sangeeta Taluja (toon alles)
- Spirituele kant van yoga - 28 april 2020
- Gezond koken is (g)een kunst - 10 maart 2020
- Ik heb een opkikker nodig, help! (inclusief recept) - 30 januari 2020
Laat een reactie achter