Veel mensen vinden beginnen met gezond eten behoorlijk ingewikkeld. In het begin heb je namelijk meer vragen dan antwoorden: hoe moet je beginnen? Hoe kun je het volhouden? Wat is waar en wat niet? En ga zo maar door.
En daarom deel ik vandaag graag een aantal ongewone voedingstips voor gezonde voeding met je. Ik zeg er ook meteen bij: met ongewone tips bedoel ik niet “geheimen” die zogenaamd alleen ik weet. Ik bedoel er juist dingen mee die niet direct voor de hand liggen, maar die wél makkelijk en effectief zijn.
Mijn naam is Michael van Leeuwen en hieronder lees je m’n tips.
1 Gezonde voeding hoeft niet nieuwe voeding te zijn
Toen ik voor het eerst aan de slag ging met gezonder eten dacht ik dat ik allerlei dingen opeens niet meer kon/mocht eten, alsof je van de ene op de andere dag je hele keuken ineens overhoop moet halen.
Goed voorbeeld: pizza’s. Maar stel nou dat je er een pizzabodem gemaakt van bloemkool of courgette bijpakt, hier verse groente op legt en onbewerkt vlees (bijvoorbeeld kip i.p.v. salami), dan heb je een gezonde pizza!
Je kunt met andere woorden prima met gezonde voeding bezig zijn zonder dat je je favoriete eten gedag moet zeggen. Door dezelfde gerechten met iets andere ingrediënten te bereiden ben je namelijk al gezonder bezig!
2 Anders omgaan met een pastamaaltijd
Nog een leuk voorbeeld: pasta. De meeste pastasauzen bevatten kunstmatige kleurstoffen, smaakstoffen, etc. maar met behulp van bijvoorbeeld wat tomatenbasis voor pasta van de Jumbo en wat kruiden maak je makkelijk een gezondere pastasaus. Combineer dit met volkoren pasta i.p.v. de standaard snel kokende pasta en je zet een gezondere maaltijd op tafel. Wil je echt weinig koolhydraten eten, dan kun je kiezen voor courgettespaghetti.
Kijk en dit bedoel ik dus met “ongewone” voedingstips voor gezonde voeding: je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden!
3 Nieuwe verhoudingen
Experimenteer ook eens met de verhoudingen van de ingrediënten van je gerechten. Simpel gezegd: hoeveel aardappels, vlees en groenten je gebruikt kan beter. De meeste mensen eten namelijk te veel koolhydraten (pasta, rijst, aardappels, etc.) en te weinig groente.
Probeer daarom eens deze simpele tip: koop altijd meer groente dan de hoeveelheid vlees, kip of vis die je koopt voor het bereiden van een gerecht. Heb je bijvoorbeeld 300 gram gehakt nodig, koop dan 400 gram groente of meer. Dankzij deze subtiele aanpassing krijg je veel meer groente binnen dan je denkt.
4 Minder verspillen
In bepaalde delen van Azië geloven mensen dat je al het eten wat je verspilt in je leven moet opeten in het hiernamaals. Ze gooien dan ook bijna niks weg! Deze mindset toepassen op het dagelijks leven hier is superhandig. Waarom? Omdat de meeste mensen ongezond eten omdat ze geen tijd of energie hebben om te koken en/of boodschappen te doen. Nadat ik hoorde van deze mindset ben ik het volgende gaan doen:
- Grotere porties gezond eten koken. Blijft er iets over? Direct de vriezer in!
- Ik vries alles apart in: saus apart, vlees apart, rijst apart, etc. Zolang je alles voorziet van een duidelijk label kun je dan namelijk makkelijker dingen mixen met elkaar.
- Ik heb ook een aparte vriezer gehaald. Meer ruimte hebben betekent namelijk meer gezond eten bewaren totdat ik het nodig heb.
Dankzij deze aanpassingen eet ik veel minder junk food als ik geen tijd heb om te koken (of gewoon geen zin heb).
5 Eetpauze
Gezonde voeding gaat niet alleen om wat je eet, maar ook om hoeveel je eet. Eet genoeg, maar niet te veel. Mijn ogen zijn vaak groter dan mijn maag, waardoor het vroeger regelmatig voorkwam dat ik bleef eten als ik niet helemaal zeker was of ik wel vol zat. Hierdoor at ik vaak te veel, maar ik heb mezelf dit afgeleerd met een simpele truc: 10 minuten wachten. Als je niet helemaal zeker weet of je vol zit, wacht dan tien minuten met eten en je zult vaak merken dat je vol zit als je eten een beetje gezakt is. Hiermee voorkom je overeten.
Laat een reactie achter