Een van onze lievelingsgerechten is Shakshuka. Ja ook ik moet vaker kijken, hoe is het ook alweer? Shashuka, shakshuka, shaksuka.
Het is dus shakshuka: een tomatenstoof met eieren. Het is een gerecht dat vaak in Noord-Afrika en het Midden-Oosten wordt gegeten. Wij vinden het ook heerlijk! Het is heel smaakvol, maar ook heel gezond. Echt een aanrader om eens te maken.
Je combineert dit met een naanbrood. Dit kun je kant-en-klaar kopen of zelf maken.
Hoe maak je shakshuka?
Ingrediënten voor vier personen:
- aubergine
- gele paprika
- 2 uien
- 4 tenen knoflook
- 2 courgettes
- blik gepelde tomaten van 400 gram
- 300 ml groentebouillon
- 4 eieren
- 2 theel. Ras el hanout
- 3 el olijfolie
- zout en peper naar smaak
Bereidingswijze:
Als je het naanbrood zelf wilt maken, volg dan eerst dit recept.
Hoe maak je de shakshuka?
Snipper 1 rode ui en hak de teentjes knoflook fijn. Verhit 1 eetlepels olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook aan. Voeg het blik tomatenblokjes en de bouillon toe en laat de saus 10 minuten sudderen. Pureer de tomatensaus met een staafmixer tot een gladde consistentie.
Ondertussen kun je de aubergine, paprika, en courgette in blokjes snijden. Als je de tomatensaus uit de pan gehaald hebt, kun je deze even met een stukje keukenpapier schoonvegen. Verhit vervolgens 2 eetlepels olijfolie in de koekenpan en bak de groenten samen 4 minuten. Voeg vervolgens de Ras el hanout kruiden toe aan de pan. Voeg vervolgens de tomatensaus toe en laat het ongeveer 20 minuten pruttelen, tot de saus een steviger is geworden.
Maak met een lepel 4 kuiltjes in de tomatensaus en breek in elk kuiltje 1 ei. Dek de pan af en laat de eieren ongeveer 7 minuten op laag vuur gaarstoven in de tomatensaus. Het gerecht is klaar als het eiwit gestold is.
Bereid ondertussen de naanbroden volgens de instructies op de verpakking (tenzij je ze zelf maakt). Serveer de shakshuka samen met de naan. Voor de finishing touch kun je er nog een paar blaadjes koriander over doen. Dat was ik vergeten, die lag rustig in de koelkast te wachten…
Eet smakelijk!
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Laat een reactie achter