Voortdurend komt er meer kennis beschikbaar over voeding. Dat komt doordat er steeds meer informatie uit onderzoeken naar voren komt over gezonde en minder gezonde producten. Dit zijn drie uitkomsten van onderzoeken waar we van kunnen leren voor een gezond voedingspatroon:
1. Het Mediterrane dieet is blijvend gezond
In de laatste onderzoeken komt het Mediterrane dieet steeds als gezond naar voren. Het heeft niet alleen voordelen voor ons hart, maar ook voor het functioneren van ons brein en ons bewegingsapparaat.
Dit dieet is rijk aan groenten, fruit, noten, zaden en peulvruchten. Ook volkoren granen en verse vis vind je in dit eetpatroon terug. Vooral vette vis als sardines en ansjovis horen bij de Mediterrane keuken. Deze bevatten waardevolle visolie, die rijk is aan omega 3-vetzuren.
Sardines en ansjovis behoren tot de kleinere vissoorten die minder zware metalen bevatten dan grote roofvissen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een vis als tonijn. Doordat deze grote vis veel kleine vissen eet, kunnen de zware metalen zich gemakkelijk ophopen. Kleinere vissoorten hebben dat probleem niet, wat ze tot goede keuzes maakt als je vette vis op het menu wil zetten.
Ansjovis is bovendien rijk aan selenium, een mineraal dat belangrijk is voor de stofwisseling en de schildklier. Sardines bevatten veel vitamine B12, wat belangrijk is voor het vrijmaken van energie uit voeding en voor het vormen van rode bloedcellen.
Weet je niet hoe je sardines en ansjovis kunt eten? Dit zijn enkele recepten met deze gezonde vissoorten:
- Skinny salade met ansjovis en ei
- Ceasarsalade met extra groenten
- Franse salade niçoise
- Sardines op de BBQ met rucola en pijnboompitten
2. Sterk bewerkte voeding is bedoeld om verslavend te zijn
Onderzoekers stelden in het vooraanstaande medische tijdschrift British Medical Journal dat verslaving aan sterk bewerkte voedingsmiddelen inmiddels even vaak voorkomt als verslaving aan andere legale producten als alcohol en tabak.
Het hoge gehalte aan geraffineerde koolhydraten en vetten in chips, koekjes en andere sterk bewerkte voedingsmiddelen beïnvloedt processen in onze hersenen die een rol spelen bij beloning en motivatie. Doordat deze producten nauwelijks verzadigen, heeft ons lichaam bovendien behoefte aan meer.
De onderzoekers doen in hun publicatie beleidsvoorstellen om voedselverslaving een halt tot te roepen, zoals het heffen van belastingen en het aanbrengen van labels op sterk bewerkte voedingsmiddelen.
3. Plantaardige eiwitten op middelbare leeftijd houden vrouwen langer gezond
De uitkomst van één van de laatste onderzoeken naar het verband tussen eiwitinname en gezond oud worden, is bemoedigend. Onderzoekers volgden hiervoor ruim dertig jaar de eetgewoonten van bijna 50.000 vrouwen. Bij de start van het onderzoek waren de vrouwen jonger dan 60 jaar.
Tussen 2014 en 2016 gingen de onderzoekers na hoe gezond de vrouwen op oudere leeftijd waren. Ze definieerden gezond oud worden als een goede geestelijke gezondheid, geen beperkingen wat betreft cognitief of fysiek functioneren en de afwezigheid van elf meest voorkomende chronische ziekten, zoals diabetes type 2.
Wat bleek? De vrouwen die het meeste eiwit aten, waren mentaal en fysiek gezonder dan vrouwen die minder eiwit aten. Vooral vrouwen die plantaardig eiwit op het menu hadden staan, waren op oudere leeftijd opvallend vaak fit en gezond.
Plantaardig eiwitbronnen zijn onder andere noten, zaden, pitten en peulvruchten. Deze voedingsmiddelen bevatten naast eiwitten ook nog andere gezonde voedingsstoffen. Denk aan vezels, vitamines en mineralen.
Dat de vrouwen die deze eiwitbronnen aten zo gezond waren, kan dus ook aan de andere voedingsstoffen liggen en niet per se aan de eiwitten in deze voedingsmiddelen.
Er is nog een kanttekening te maken bij het onderzoek. De onderzoeksgroep bestond namelijk volledig uit verpleegkundigen. De mogelijkheid bestaat dat zij sowieso gezonder eten dan gemiddeld.
Wat echter duidelijk uit het onderzoek naar voren komt, is dat het een goed idee is om vaker gezonde noten, zaden, pitten en peulvruchten op tafel te zetten.
Bronnen:
- Gearhardt, A.N. et al. (2023). Social, clinical, and policy implications of ultra-processed food addiction. British Medical Journal, 383, e075354.
- Volkow, N.D. et al. (2010). Reward, dopamine and the control of food intake: implications for obesity. Trends in cognitive sciences, 15(1), 37–46.
- Kurapatti, M. et al. (2023). Diet Composition’s Effect on Chronic Musculoskeletal Pain: A Narrative Review. Pain Physician, 26(7),527-534.
- Shannon, O.M. et al. (2023). Mediterranean diet adherence is associated with lower dementia risk, independent of genetic predisposition: findings from the UK Biobank prospective cohort study. BMC Medicine, 21(1), 81.
- Ardisson Korat, A.V. et al. (2024). Dietary protein intake in midlife in relation to healthy aging – results from the prospective Nurses’ Health Study cohort. The American Journal of Clinical Nutrition, 119, 2, 271-282.
Annemiek
Laatste berichten van Annemiek (toon alles)
- 6 x het beste voedsel voor je brein - 24 juli 2024
- 6 opmerkelijke gewoontes van mensen die goed slapen - 24 mei 2024
- Wat is de gezondste slasoort? - 28 april 2024
Laat een reactie achter