Er zijn veel verschillende soorten sla. Sommige vind je misschien lekkerder dan andere. Maar heb je wel eens aan de voedingswaarde gedacht?
Sla bestaat namelijk niet alleen uit water en wat vezels. Alle slasoorten bevatten weer andere vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen. Sommige soorten zijn duidelijk voedzamer dan andere.
Welke slasoort is het gezondst? We zochten het voor je uit.
Er zijn meer dan 150 soorten sla, maar we kennen slechts een aantal soorten. Dit zijn de meest bekende:
- IJsbergsla
- Kropsla
- Romaine sla
- Veldsla
- Eikenbladsla
- Frisée
- Lollo rosso
- Lollo biondo
- Radicchio
- Rucola
Vaak vind je in kant-en-klare slamixen van de supermarkt ook nog andere slasoorten, zoals krulsla. Ook bevatten deze mixen andere bladgroenten in, zoals spinazie, snijbiet en Red Chard. Deze laatste is eigenlijk het blad van de rode biet.
Wat maakt de ene slasoort gezonder (voedzamer) dan de andere?
De voedingswaarde van sla verschilt per soort. De meeste slasoorten leveren kleine hoeveelheden koolhydraten, voedingsvezels, eiwit en vet. De meest voorkomende vitamines in sla zijn vitamine A, C en K.
Bètacaroteen is de vorm waarin vitamine A in sla voorkomt. Het is eigenlijk een voorloper van deze vitamine. Ons lichaam kan er zelf vitamine A uit maken. Bètacaroteen is meestal geeloranje van kleur, maar in sla valt dit niet op door de hoeveelheid chlorofyl in deze groente. Dit is een hele gezonde stof die groene pigmenten bevat.
Hoe donkerder het slablad, hoe meer voedingsstoffen de groente bevat. Dus ook hoe gezonder de slasoort is. Romeinse sla bevat bijvoorbeeld bijna 10 keer meer vitamine A dan ijsbergsla. Sommige slasoorten bevatten ook veel folaat (natuurlijk foliumzuur), dat belangrijk is tijdens de zwangerschap.
Andere slasoorten zijn daarentegen goede bronnen van, vitamine C, ijzer en koper. Calcium en andere mineralen tref je vaak in kleine hoeveelheden aan in sla.
De vitamine K in sla helpt bij de bloedstolling en draagt bij aan gezonde botten. Sla kan zelfs luteïne leveren, een antioxidant die gunstig is voor de ogen. Hieronder zetten we een aantal slasoorten op een rij met de meeste en minste voedingsstoffen.
Slasoorten bekeken op gezonde voedingswaarde
IJsbergsla
Hoewel het de populairste slasoort is, is ijsbergsla het minst voedzaam. Het belangrijkste ingrediënt is water en daarnaast vind je kleine hoeveelheden mineralen en een aantal vitamines in deze slasoort.
Kropsla
Kropsla is ook wel bekend als botersla. Deze slasoort bestaat net als ijsbergsla voor het grootste gedeelte uit water. Daarnaast bevat kropsla een grote hoeveelheid vitamine K en daarnaast behoorlijk wat kalium.
Romaine sla
Romaine of Romeinse sla – met als kleine versie Little Gem – bestaat net als andere slasoorten voor het grootste gedeelte uit water. Toch bevat deze slasoort meer vitamines en mineralen dan andere soorten. Zo is Romaine sla rijk aan provitamine A, vitamine K en koper.
Ook vind je in deze slasoort behoorlijke hoeveelheden ijzer, vitamine C en folaat. Andere mineralen zijn in mindere mate vertegenwoordigd in Romaine sla. De slasoort levert kleine doseringen van een aantal B-vitamines en een beetje vitamine E.
Veldsla
Veldsla is vooral interessant vanwege de grote hoeveelheid vitamine K. Ook ijzer, vitamine C en vitamine A vind je in behoorlijke hoeveelheden in deze slasoort. Veldsla bevat echter niet zoveel mineralen als andere slasoorten. Zo vind je geen jodium, selenium en zink in veldsla.
Rucola
Rucola valt op door zijn hoeveelheid vitamine B1. Ook vitamine K is goed vertegenwoordigd in deze pittige slasoort, net als vitamine E. Je zult er geen jodium in aantreffen, maar wel andere mineralen.
Conclusie
Alle verschillende slasoorten smaken niet alleen verschillend. Ook de voedingswaarde verschilt per variant. IJsbergsla bevat het minste voedingsstoffen en Romaine sla komt naar voren als de meest voedzame in zijn soort.
Het is een goed idee om een variëteit aan slasoorten in je salade op te nemen. Dat staat niet alleen leuk, maar levert een mooi palet aan verschillende vitamines en mineralen op.
Lees ook: Liever geen salade eten tijdens de lunch
Lees ook: De gezondheidsvoordelen van spinazie
Annemiek
Laatste berichten van Annemiek (toon alles)
- 6 x het beste voedsel voor je brein - 24 juli 2024
- 6 opmerkelijke gewoontes van mensen die goed slapen - 24 mei 2024
- Wat is de gezondste slasoort? - 28 april 2024
Laat een reactie achter