• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Logo Goed eten Gezond leven
  • Home
  • Goed eten
    • Voeding
    • Drinken
    • Tussendoortjes
    • Buiten koken
  • Gezond leven
    • Gezondheid
    • Beter Slapen
    • Zelfzorg
    • Mind
    • Vitamines & mineralen
    • Liefde & Relaties
    • Op je werk
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Desserts
    • Tussendoortjes
    • Drinken
    • Vegan
    • Koolhydraatarm
  • Afvallen
  • Supplementen
    • Natuurlijke slaapmiddelen
    • Natuurlijke fatburners
    • Greenjuices
  • Beweging
    • Oefeningen voor thuis
    • Wandelen
    • Yoga
  • Boeken
    • Kookboeken
    • Boeken over Afvallen
    • Boeken Gezonde Leefstijl
    • Boeken over Gezondheid
    • Boeken Zelfontwikkeling
    • Boeken over Beweging
  • Leuk!
    • Restaurants
    • Erop uit
    • Cadeautips
    • Schoonheid
    • WellnessVakanties
    • Productreviews
    • Persoonlijke Blogs
  • %s
Hide Search
%s
Je bevindt je hier: Home   Goed eten & koken   Hoe gezond is glutenvrij brood?

Hoe gezond is glutenvrij brood?

Laatste update: 24 juli 2025 - Door Jenny | Leestijd ca. 4 minuten

Glutenvrij brood is de afgelopen jaren steeds populairder geworden, niet alleen bij mensen met coeliakie of glutensensitiviteit, maar ook bij gezondheidsbewuste consumenten. Maar is glutenvrij brood eigenlijk wel een goede keuze als je verder gezond bent?

Ik ben al diverse keren getest op coeliakie, omdat ik veel kenmerken heb en veel risicofactoren die aannemelijk maken dat ik een glutenintolerantie heb. Zo zit het in de familie, heb ik die specifieke genmutatie en ook gezondheidsproblemen die hier bekend om staan. Toch komt coeliakie er niet uit bij mij bij bloedonderzoek. Daarom minderde ik wel met het eten van gewoon brood, maar ik stopte er niet mee.

De laatste tijd verergeren bepaalde klachten bij mij die lijken samen te hangen met gluten. Ik overweeg toch om een poosje glutenvrij te eten om te ervaren of dit uitmaakt. Daarom was het voor mij interessant om eens te kijken in hoeverre glutenvrij brood verschilt met gewoon brood. In dit artikel lees je hoe glutenvrij brood wordt gemaakt, waar je op moet letten bij aankoop en hoe het voedingskundig verschilt van gewoon brood.

Is glutenvrij brood wel gezond?

1. Hoe wordt glutenvrij brood gemaakt?

A. Vervanging van tarwe

Glutenvrij brood bevat geen tarwe, rogge of gerst, de granen die gluten bevatten. In plaats daarvan worden alternatieve meelsoorten gebruikt, zoals:

  • Rijstmeel
  • Maismeel
  • Boekweitmeel
  • Teffmeel
  • Quinoameel
  • Havermeel (glutenvrij gecertificeerd)
  • Aardappelzetmeel of tapiocazetmeel (voor binding)

Omdat gluten normaal zorgen voor elasticiteit en structuur, worden er vaak bindmiddelen toegevoegd, zoals:

  • Guargom
  • Xanthaangom
  • Psylliumvezels

B. Industrieel proces

In fabrieksmatig geproduceerd glutenvrij brood worden soms ook suiker, plantaardige oliën en extra zout toegevoegd om smaak, textuur en houdbaarheid te verbeteren.

2. Waar moet je op letten bij aankoop?

Niet elk glutenvrij brood is per definitie gezond. Let op deze punten als je glutenvrij brood koopt:

  • Ingrediëntenlijst: kies voor brood met volkorenmeelsoorten als basis (bijvoorbeeld boekweit of haver) in plaats van alleen zetmelen.
  • Vezelgehalte: sommige glutenvrije broden zijn arm aan vezels. Zoek broden met toegevoegde zaden, pitten of vezelrijke meelsoorten.
  • Toegevoegde suikers: vermijd brood met toegevoegde suikers of zoetstoffen.
  • Vet- en zoutgehalte: sommige varianten bevatten meer verzadigd vet of zout. Check het etiket.
  • Biologische of ambachtelijke varianten: deze bevatten vaak minder kunstmatige toevoegingen.

3. Voedingswaarde: glutenvrij brood vs. gewoon brood

Hieronder kun je glutenvrij brood vergelijken met gewoon brood.

Voedingswaarde (gemiddeld per 100 gram) Glutenvrij wit brood Glutenvrij volkorenbrood Volkoren tarwebrood
Energie (kcal) 220 200 220
Eiwitten (g) 3,0 5,5 8,5
Koolhydraten (g) 45 35 35
– waarvan suikers (g) 3,5 2,0 1,5
Vetten (g) 4,0 3,0 1,5
– waarvan verzadigd (g) 0,5 0,4 0,3
Vezels (g) 3,0 6,0 7,5
Zout (g) 1,0 1,0 0,9

Opvallende verschillen:

  • Glutenvrij volkorenbrood bevat meer vezels en eiwitten dan wit glutenvrij brood, maar nog altijd wat minder eiwitten dan tarwebrood.
  • Qua koolhydraten en vetten zit glutenvrij volkorenbrood dichter bij gewoon volkorenbrood.
  • Het vezelgehalte is duidelijk hoger dan bij glutenvrij witbrood.

4. Is glutenvrij brood gezonder?

Voor mensen met een glutenintolerantie of coeliakie:

Ja, glutenvrij brood is essentieel om klachten te voorkomen. Een volkoren variant is dan het meest voedzaam.

Voor mensen zonder glutenproblemen:

Niet per se. Glutenvrij brood is beslist niet automatisch gezonder. Integendeel zelfs:

  • Het bevat vaak minder vezels en eiwitten dan volkoren tarwebrood.
  • Sommige varianten bevatten meer snelle koolhydraten.
  • Het is doorgaans duurder en minder voedzaam als het op basis van zetmelen wordt gemaakt.

5. Advies: kies bewust

Wil je glutenvrij brood eten, bijvoorbeeld uit variatie of omdat je denkt dat het beter voor je is? Kies dan:

  • Voor volkoren glutenvrij brood, bijvoorbeeld met haver, boekweit of teff.
  • Varianten met zaden, pitten en noten voor extra vezels en gezonde vetten.
  • Brood zonder toegevoegde suikers of overbodige vetten.
  • Liefst vers of biologisch brood zonder kunstmatige toevoegingen.

Glutenvrij brood is gezond als je kiest voor een voedzaam samengesteld product, bijvoorbeeld op basis van volkoren glutenvrije granen en zaden. Fabrieksmatig glutenvrij witbrood op basis van zetmelen biedt weinig voedingswaarde en bevat vaak onnodige toevoegingen. Voor wie geen glutenallergie heeft, blijft volkoren tarwebrood in vrijwel alle gevallen een betere en voedzamere keuze.

Lees ook: Glutenintolerantie of glutenallergie?

Glutenvrij brood gezond?

Misschien vind je dit ook interessant:

  • Glutenallergie of glutenintolerantie?
    Glutenallergie of glutenintolerantie?
  • Teffmeel glutenvrij?
    Teffmeel glutenvrij?
  • Yam desembrood Ralp Moorman
    Nieuw: glutenvrij desembrood!
  • 5 Gezondheidsvoordelen van glutenvrij brood
    Voordelen van het eten van glutenvrij brood
The following two tabs change content below.
  • Biografie
  • Laatste Berichten
My Instagram profile

Jenny

Samen met Vanessa ben ik de eigenaar van deze website Goed eten Gezond leven. Zelf worstelde ik een tijd met mijn gezondheid en gewicht en ik was op zoek naar meer informatie. Eigenlijk is deze website begonnen als een grote zoektocht naar wat goed voor mij zou kunnen zijn. Hoe zou ik mezelf gezonder en fitter kunnen voelen? Ik ben heel veel gaan lezen hierover. Vanessa wist al heel veel van voeding en vertelde mij daar vaak over. Leuk om te delen vonden wij, daarom zijn wij deze blog begonnen. Deze website is onze passie. Alle info is aanvullend, dus niet ter vervanging van de reguliere geneeskunde!
My Instagram profile

Laatste berichten van Jenny (toon alles)

  • Appelazijn of natuurazijn? Wat is beter voor je gezondheid én huishouden? - 14 november 2025
  • De kracht van natuurazijn: gezond, duurzaam en onmisbaar in elk huishouden - 13 november 2025
  • Wat alcohol écht doet met je slaap! - 3 november 2025

Interessant? Lees dan ook onze andere artikelen over: brood, coeliakie, Glutenvrij

Lees Interacties

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Volg ons ook op Facebook

Goed eten Gezond leven

Abonneer je op onze update!

Ontvang om de week een update van ons!


  Thank you for Signing Up
Vul a.u.b. de gemarkeerde velden juist in


















1,true,6,Contact Email,2
1,false,1,First Name,2
1,false,1,Last Name,2



Partners:

Wil je ons helpen? Dankzij onze partners zijn wij in staat om deze website te blijven maken. Daar zijn we blij mee. Zij bemoeien zich overigens niet met de inhoud van onze site!

Body and Fit shop

Direct Diagnostics

Ontvang 1x per 2 weken onze update met inspiratie en nieuws voor een gezond(er) leven.


  Thank you for Signing Up

Vul a.u.b. de gemarkeerde velden juist in


















1,true,6,Contact Email,2
1,false,1,First Name,2
1,false,1,Last Name,2



Footer

Recente berichten

  • Mijn leven na een psychose
  • Appelazijn of natuurazijn? Wat is beter voor je gezondheid én huishouden?
  • De kracht van natuurazijn: gezond, duurzaam en onmisbaar in elk huishouden
  • Waarom neusademhaling zó goed is voor je lichaam
  • De Griekse traditionele keuken, ken je deze grote voordelen?

Let op

Deze website geeft geen medisch advies en is slechts ter inspiratie bedoeld voor een gezonder leven en zelfzorg met de juiste voeding, leefstijltips en tips voor beweging. Bij fysieke of mentale klachten dien je te allen tijde je (huis)arts te raadplegen.

Meest gelezen artikelen op onze site

  1. Is kurkuma gezond?
  2. Welke maaltijdboxen zijn er allemaal?
  3. Is muntthee gezond?
  4. Feiten over het ontzuren van je lichaam
  5. Basisrecept speltpannenkoeken
  6. Tips om af te vallen als je ouder dan 40 bent
  7. Welke eiwitshake is het beste?
  8. Fitness artikelen voor de thuisfitness
  9. Collageen-proteïnepoeder getest, goed voor huid, spieren en gewrichten
  10. De lekkerste en beste suikervervanger

Goed eten Gezond leven

Over ons, onze visie en missie
Disclaimer
Privacy statement
Partners
Adverteren
Gastbloggers
Nieuwsbrief
Contact

Zie ook:
Wellness Vakanties

Volg ons op Social Media

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

© 2025 Goed Eten Gezond Leven