Door gastblogger Isabel Boerdam, De Hippe Vegetariër.
‘Vlees eten is niet meer van deze tijd’ stelt Isabel van dagelijks Food- en Lifestyle blog De Hippe Vegetariër. Het besef groeit dat vlees schadelijk is voor mens, dier én milieu. Daarom ontstaan er steeds meer initiatieven om de belangen van vegetariërs zowel in de supermarkt als in restaurants te behartigen. Tijd om voorgoed afscheid te nemen van vlees. Het vegetarisme!
Lange tijd is de sappige, verleidelijke gehaktbal onderdeel geweest van onze dagelijkse portie vlees, groente en aardappelen dankzij de door het Voedingscentrum aanbevolen Schijf van Vijf. Inmiddels zijn er echter tal van onderzoeken gedaan die uitwijzen dat vlees helemaal niet zo goed is als wij al die jaren dachten. Langzaam begint dit besef zich in Nederland te verspreiden. Tijd om de laatste standvastige vleeseters aan het twijfelen te brengen en de flexitariërs over de streep te trekken.
Wat in de pan ieder reukorgaan streelt is in wezen een schadelijk product voor mens, dier en milieu. Terwijl de supermarkt vandaag de dag uitpuilt van de producten waar geen dier aan te passen is gekomen, kiezen wij ervoor andere levende wezens te fokken, vet te mesten en vervolgens te slachten onder de meest schrijnende omstandigheden.
Goed voor het milieu
Ook het milieu lijdt hieronder bevestigt Canadees milieuonderzoek, want kilo’s voedsel en liters water zijn nodig, die beesten zo vet te krijgen, als jij ze graag op je bord ziet. Heb je je ooit af gevraagd wat een verschil het zou maken als wij dat voedsel zelf zouden eten in plaats van de dieren te voederen om deze te slachten?
Het afgelopen jaar is er wereldwijd 300 miljard kilo vlees gegeten. Met de verwachte bevolkingsgroei stijgt de vraag naar vlees de komende jaren tot 600 miljard kilo. De aarde is niet in staat het water, de grondstoffen en het land te leveren om in deze behoefte te voorzien, om nog te zwijgen over de CO2 uitstoot ten gevolge van de vleesproductie.
Uit de besparingstabel van het Instituut voor Milieuvraagstukken blijkt dat als iedereen één dag in de week minder vlees zouden eten dat gelijk staat aan een miljoen auto’s van de weg halen, alle gloeilampen vervangen door spaarlampen én ieder huis voorzien van dubbel glas. Eén dag!
Ook voor je eigen gezondheid
Ook voor de eigen gezondheid is het beter te minderen met vleesconsumptie. Onderzoek van The European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition wijst uit dat vegetariërs drie tot zes jaar langer leven. Dat komt vooral door de grote hoeveelheden hormonen en chemicaliën die de bio-industrie gebruikt om ons in hoog tempo van betaalbaar vlees te voorzien. Het recente paardenvleesschandaal is hiervan een treffend voorbeeld.
Bovendien bevat vlees veel verzadigde vetten, waardoor een vegetarische levensstijl negentien procent minder kans geeft op hart- en vaatziekten. Mooie bijkomstigheid, aangetoond in The Adventist Health Study: vegetariërs zijn slanker dan vleeseters en obesitas komt vijftig procent minder voor.
Deze feiten zijn niet nieuw. Lange tijd waren er echter geen goede alternatieven voor vegetariërs waardoor vleeseters voet bij stuk hielden. Dat is nu niet meer nodig. Het groeiende aantal initiatieven van het afgelopen jaar laat zien dat vegetariërs niets meer te wensen over hebben.
Vegetarische initiatieven
Dankzij De Vegetarische Slager zijn er nu vleesvervangers op de markt met een unieke vleesbeleving, zowel qua smaak als structuur. Onomstotelijk bewijs hiervoor werd geleverd door de derde prijs van de vegetarische ‘Gehacktbal’ in de jaarlijkse strijd om beste gehaktbal van Nederland. Ook in restaurants wordt het vegetarisch belang behartigd.
Onlangs vond de Vegetarische Restaurantweek plaats, waarin ruim tweehonderd restaurants in Nederland mooie vegetarische menu’s serveerden. En zelfs culinair hoogsegment besteedt vandaag de dag aandacht aan de vegetariër. Zo heeft Amsterdams nieuwste hotspot &Samhoud Places, van twee-sterren-chef Moshik Roth, een compleet vegetarisch ‘tasting menu’. Dus probeer het eens, ga proeven!
Het is een minimale inspanning met een maximaal gevolg voor de dieren, het milieu en niet te vergeten voor jezelf.
Voor vegetarische inspiratie, volg www.dehippevegetarier.nl! Dagelijks Food & Lifestyle blog voor bewuste levensgenieters die dol zijn op eten.
Isabel Boerdam
Laatste berichten van Isabel Boerdam (toon alles)
- Kikkererwtenpannekoekjes met sesamzaadjes en gember - 8 juni 2014
- Lekkere gezonde perentaart - 31 mei 2014
- Salade met rode biet, tofu, erwtjes en tahin - 25 mei 2014
Laat een reactie achter