De basis van dit boek ‘Grip op Koolhydraten‘ draait om het eten van koolhydraten op bepaalde momenten op de dag. Er zijn verschillende fases.
Ga je beginnen en wil je graag afvallen, dan beperk je het eten van koolhydraten tot 1 uur per dag. De rest van de dag mag je eigenlijk alles eten, zodra er maar geen koolhydraten in zitten. Dat is even wennen, omdat het nog even het opzoeken is van wat je wel en niet mag.
Waar zitten koolhydraten in?
Eigenlijk in alles wat zoet is, zitten koolhydraten. Dat komt in het kort neer op:
- suiker
- meel
- glucose stroop
- aardappelen
- fruit
- kunstmatige zoetstoffen
Waarom word je dik van koolhydraten?
Van koolhydraten krijg je een hongergevoel, doordat het hormoon insuline aangemaakt wordt. Hoe vaker je lichaam insuline aanmaakt, hoe meer je insuline zal aanmaken. Insuline is het enige vet-producerende hormoon. Dus hoe vaker je dit aanmaakt, hoe groter de kans op dikker wordt. Als je een tijdje geen koolhydraten eet, gaat je lichaam het vetreserve aanspreken. Het gevolg:
- slanker lichaam
- stabiel bloedsuikerspiegel
- meer energie
- minder stemmingswisselingen
Prachtige beloftes, waar we blij van worden, toch?
Zelf ben ik met deze manier van eten begonnen omdat ik vaak last van mijn darmen heb. Dat is voor mij een drijfveer geweest om te kijken of dit (in combinatie met geen lactose eten) de manier is om me lekkerder te voelen. Dat is zeker gelukt. Tevens ben ik 1,5 kilo kwijt afgevallen in 2 weken tijd. En dat zonder ‘op dieet te zijn’ en geen moment van honger. De trek naar tussendoortjes zijn helemaal verdwenen. Heerlijk.
Fase 1
GOK werkt met drie lijsten, groen, oranje en rood. In het uurtje mag je alles eten van de groene en oranje lijst. Wel in de juiste verhoudingen:
- 1/4 eiwitten
- 1/4 groente
- 1/4 fruit
- 1/4 overige koolhydraten
In dit uurtje ga je eigenlijk doorlopend eten. Dus niet eerst de afwas doen, voor je dessert. Je eet gelijk alles door, zodat je maar 1 piek in je insulinepeil krijgt. De rest van de dag mag je alles van de groene lijst eten en heel veel drinken, zolang het niet gezoet is. Beperk de rest van de dag tot 4 eetmomenten (twee maaltijden en twee snackmomenten). Je mag zelf bepalen wanneer je het ‘uurtje’ doet. Wil je liever ontbijten met fruit, dan kies je dan je uurtje of heb je liever een avond maaltijd met koolhydraten. Dat kun je zelf bepalen.
Fase 2
Dan kun je ruimer omgaan met het uurtje. Bijvoorbeeld twee momenten per dag dat je koolhydraten eet en verder van de groene lijst. Of de ene dag 1 moment en de andere 2. Zo kun je voor jezelf een patroon vinden dat voor altijd werkt.
Groene lijst
Op de groene lijst staan veel verschillende dingen van groente tot vlees, noten en vis. Eieren zijn ook toegestaan (graag zelfs).
Niet alle groentes mogen, denk vooral aan:
- bladgroente
- bleekselderij
- kolen
- asperges
- radijsjes
- uitjes als garnering
- max. 50 gram tomaten
Je mag ook koolhydraatvrij brood, noten en zaden (behalve cashewnoten en pinda’s). Hier zit een beperking van ong. 10 noten. Verder kun je ook lekker genieten van kruiden, augurken en sauzen zoals mayonaise, Worcester en tabasco om alles op smaak te brengen.
Oranje lijst
De oranje lijst bevat de overige groentes, zoals wortels, bietjes, courgettes en doperwten. Verder staan hierop melkproducten, brood en meel producten, pasta en rijst, snacks en zoetigheid. Je mag in dit uur bijna alles. Zodra je het concentreert is het fijn om dit te doen. Zelf zou ik me wel beperken tot gezonde dingen. Je zou allerlei ongezonde frisdranken mogen. Dat vind ik zonde van zo’n gezonde levensstijl.
Rode lijst
Niet toegestaan zijn alle kunstmatige zoetstoffen, kauwgom, E-nummers 620 t/m 650 en transvetzuren.
Als je een beetje thuis bent in de oranje en groene lijst, kun je heel makkelijk eten en hoef je absoluut geen honger te hebben. Je hebt niet het gevoel dat je aan het diëten bent. Terwijl ik in een Facebookgroep zelf heb gezien, dat er dames zijn die heel veel afgevallen zijn. Deze dames waren wel lang bezig, maar met succes en zonder honger. Het is geen commerciële groep, dus ik geloof echt dat het werkt.
Meer over deze manier van afvallen of gezondere levensstijl lees je in het boek Grip op koolhydraten van Yvonne Lemmers.
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- UV-filter bij zonnebrillen, welke categorie heb jij nodig? - 25 juni 2024
- Hoe gezond zijn frambozen? - 11 juni 2024
- Review boek: Afvallen zonder Bullshit - 18 mei 2024
Hans Braakhuis zegt
Vanessa, er heerst veel onduidelijkheid over hoe het lichaam werkt m.b.t insuline. Deze site gaat dieper in op de werking van het hormoon insuline:
http://www.chivo.nl/content/insuline-onbegrepen-deel-1-insuline-een-dikmaker
groeten Hans