Wat is agavesiroop?
Agavesiroop wordt gemaakt van het ingedikte sap van de Agave plant. De agaveplant zo lijkt op het eerste gezicht misschien wel wat op de Aloë Vera, maar deze twee soorten succulenten komen elk uit een totaal andere familie van het plantenrijk.
Er zijn verschillende soorten agaveplanten waar agavesiroop van wordt gemaakt, waaronder de blauwgrijze Agave Tequilana. Deze ‘blauwe agave‘ groeit in de woestijnachtige streken van Mexico en wordt ook gebruikt voor de het maken van touw, matten en jawel, het drankje Tequila.
Agavesiroop bestaat in licht- en donkergekleurde varianten, is heerlijk zoet en iets dunner dan honing. Het lost snel en gemakkelijk op, waardoor het eenvoudig kan worden gebruikt in allerlei recepten. Agavesiroop smaakt bovendien ook goed als suikervervanging in bijvoorbeeld een chocoladetaart of lekkere cake.
Eigenschappen van agavesiroop
Het hoge fructosegehalte van agavesiroop zorgt voor een lage glycemische index, lager dan gewone tafelsuiker of zelfs honing. De siroop wordt dus langzaam door je lichaam verwerkt en vrijgegeven zodat er geen piek ontstaat in je bloedsuikerspiegel.
Omdat agavesiroop is gemaakt van een plant, is het ook geschikt voor een vegetarisch of veganistisch dieet waarbij alle dierproducten (zoals honing) worden vermeden. Agavesiroop is bovendien een stuk zoeter dan standaardsuiker. Dit betekent dat je er weer minder van hoeft te gebruiken.
Is agavesiroop gezond?
Op internet is al veel kritiek te vinden over agavesiroop. Vooral het hoge fructosegehalte en dat de siroop te veel wordt bewerkt worden als negatieve punten genoemd:
Fructose heeft zo zijn voor en nadelen. Het klopt dat Agavesiroop een zeer hoog fructosegehalte heeft: zo’n 55 – 90%. Dit zorgt dus voor een lage glycemische index, maar pure fructose kan vooral in grote hoeveelheden slecht zijn voor de gezondheid.
Een ander minpunt van agavesiroop is de bewerking: het agave-sap wordt gefilterd en vervolgens verhit. De lichter gekleurde siropen zijn meer of langer gefilterd. Zelfs al worden er tijdens dit proces bij biologische siroop geen chemicaliën gebruikt, het blijft een bewerking. Hierdoor bevat de siroop, net als geraffineerde suiker, eigenlijk geen andere voedingstoffen als mineralen of vitamines.
Agavesiroop heeft dus nadelen, maar ook zeker zijn voordelen ten opzichte van standaard geraffineerde tafelsuiker. De nadelen laten zien dat agavesiroop – net als alle andere suikers en zoetmiddelen – met mate moet worden gebruikt. Maar de gunstige effecten op de bloedsuikerspiegel maakt de siroop toch een goed alternatief in bijvoorbeeld desserts.
Agavesiroop van De Traay
De ongeraffineerde biologische agavesiroop van De Traay wordt gemaakt van de blauwgrijze Agave Tequilana. De plant wordt biologisch geteeld en bij het verwerken van de plant tot siroop worden geen chemicaliën gebruikt. Wij hebben zelf al geproefd en de siroop viel erg in de smaak, ook bij de kids.
De siropen van De Traay zijn verkrijgbaar in twee varianten:
- Licht&Mild, met een milde, neutrale zoete smaak
- Donker&Rijk, met een meer intense en rijke zoete smaak
Agavesiroop is een lekker, vloeibaar zoetmiddel. Heerlijk in bijvoorbeeld yoghurt, een smoothie, over een pannenkoek, of in plaats van suiker in een recept voor cake of taart. Het blijft natuurlijk wel een suikerproduct, dus te veel gebruiken is ook niet goed. Genieten mag best, maar onthoud, zoals onze (groot)moeders al zeiden: Overal waar ’te’ voor staat… (behalve tevreden).
Zie ook dit recept voor Kurkuma Latte
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Astrid zegt
ik gebruik agavesiroop nu als vegan vervanger voor honing, omdat honing eten slecht is voor de bijen/bijenstand. https://veganchallenge.nl/waarom-eigenlijk-geen-honing-2/
Agavesiroop vind ik een prima alternatief!
Dik zegt
Als je zo vrijuit spreekt en adviseert dat dit product beter dan suiker is, dan zou ik mijzelf toch nog eens flink achter de oren krabben! Check één zeer betrouwbare bron via de link hieronder en google daarna maar eens op meer écht advies over dit product.
Trap er niet in mensen!
https://www.ahealthylife.nl/agavesiroop-een-zoetstof-die-nog-slechter-is-dan-suiker/
Bielen Claire zegt
Is agavesiroop gezond voor mijn zwangere schoondochter die zwangerschaps diabetes heeft. Ze heeft het onder controle door op haar voeding te letten. Producten als stevia en tagatesse zijn haar afgeraden omdat er te weinig gekend is bij gebruik voor zwangeren!
Els zegt
Wees zeer voorzichtig met agavesiroop! De fructose is in veel te hoge concentratie aanwezig. In fruit zit het verpakt in de vezels en is de concentratie veel lager. Fruit bevat bovendien nog veel vitamines en mineralen waardoor fruit wel gezond is.
Vanessa zegt
Els, dan voor je goede opmerking. Dat geldt voor bijna alles – Geniet met mate!
Wiwik zegt
En hoe zit dat dan met biologische ongeraffineerde agave siroop? Ook slecht voor je? zit dat dan met biologische ongeraffineerde agave siroop? Ook slecht voor je?
Jani zegt
Zou ik graag willen proeven , omdat het onbekend is bij mij.
Jenny zegt
Je kunt agavesiroop in vrijwel alle supermarkten kopen, zeker het proberen waard!
bianca zegt
Benieuwd!
Angelique Baars - Scheutjens zegt
Deze siroop zou ik graag willen proberen. Ik ben er benieuwd naar de smaak.