Onlangs hebben we met de familie uitgebreid gekookt. Het was een echte kookworkshop en daar heb ik een bietensalade gemaakt.
Ik heb dit lekkere recept nu iets vereenvoudigd, zodat het ook geschikt is als een makkelijke en gezonde lunch. Oorspronkelijk was deze bietensalade dus een voorgerecht, inclusief een zelfgemaakt krokantje. Dat kun je er natuurlijk ook van maken.
Op de foto hieronder ziek je de salade als voorgerecht. Maar voor het lunchrecept heb ik de hoeveel ingrediënten iets aangepast. Als lunch maak je dan meer een een carpaccio. Van mij mag er sowieso ook wel meer biet bij, zeker als je het als lunch eet.
Wil je echt je best doen, dan kun je het krokantje erbij maken. Ik leg het hieronder uit. Ik waarschuw je, dat is best veel werk. Maar wel leuk als je een diner hebt en je dit als voorgerecht wilt maken.
Ga je voor een makkelijke lunch, dan kun je er ook een lekkere dunne cracker bij nemen in plaats van zo’n zelfgemaakt krokantje.
Hoe maak je een bietensalade?
Ingrediënten voor 2 personen (of 4 bij voorgerecht):
- 2 gare bietjes
- 1 friszure appel
- scheutje azijn
- 10 gram bieslook
- scheutje citroensap
- 100 gram zachte geitenkaas
- scheutje melk
- 50 gram pecannoten
- scheutje zonnebloem olie
Eventueel voor het krokantje:
- 20 ml. olijfolie*
- 10 ml bietensap*
- 10 gr. bloem*
Bereidingswijze:
Snij de bietjes in dunne plakjes. Dit gaat het makkelijkst met een mandoline. Doe vervolgens de geitenkaas in een hoge smalle kom en pureer het met de staafmixer een beetje melk, tot het de structuur van Griekse yoghurt heeft. Breng eventueel op smaak met een beetje peper.
Snij vervolgens de bieslook grof en blancheer het 10 seconden (dus even in kokend water zetten dat je van het vuur gehaald hebt). Mis het met de zonnebloemolie tot een groene olie. Zeef de olie, zodat alle stukjes weg zijn. Deze stap mag je overslaan, maar dat ziet er net iets chiquer uit.
*De volgende stappen is voor het maken van het krokantje, deze kun je dus overslaan voor een makkelijke lunch 😉
Voeg olijfolie, bietensap en bloem met een scheutje water in een maatbeker en maak er met de staafmixer tot een beslag. Er mogen geen klontjes meer inzitten. Zet vervolgens een koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. Schenk de helft van het beslag in de voorverwarmde pan. Het moet echt een heel dun laagje zijn. Bak het vervolgens tot het niet meer bruist en haal het vervolgens voorzichtig uit de pan met een siliconen spatel en leg het op een stukje keukenpapier en vervolgens een papiertje erboven om al het vet er uit te halen. Bestrooi het met een beetje zout.
Nu gaan we weer verder met het maken van de garnituur. Was de appel en snij het in mooie kleine bokjes. Meng de appel met een scheutje citroensap ter voorkoming van bruin worden. Hak de pecannoottjes grof. Eventueel kun je ze nog even roosteren in de pan die je net gebruikt hebt.
Maak de salade of carpaccio mooi op en eet smakelijk!
PS: Lees hier hoe gezond bietjes zijn!
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Laat een reactie achter