Deze chocolade taart is glutenvrij, maisvrij, suikervrij, zuivelvrij, ei-vrij en eventueel zelfs zonder chocolade. Soms ontbijt ik ermee, eet ik het als tussendoortje of lunch of als toetje!
Ingrediënten in de grote kom
- 250 ml rijstemelk of amandelmelk gezoet met agave
- 180 a 190 gr appelmoes
- sap van 1 citroen (ongeveer 40 gr)
- 8 tot 10 druppels stevia
- 40 gram lijnzaadmeel
Ingrediënten in de kleine kom
- in de kleinere kom droge bestanddelen meel (in totaal 250 gram)
- 10 gram kaneelpoeder (in de winter gebruik ik 15 gram speculaaskruiden)
- 10 gram mesquite of carobpoeder (kaneel en mesquite geven het al een beetje een chocolade smaak)
- 50 gr amandelmeel
- 90 gr boekweit
- 90 gr rijstemeel
In plaats van het amandelmeel (prijzig) kun je ook meer boekweit / rijstemeel gebruiken. Zorg dat totaal aantal ‘meel’ 250 gram blijft.
Extra ingrediënten
- 1 theelepel baksoda (8 gram)
- snufje zout (halve theelepel)
- 50 gram kokosbloesem suiker (mag ook 50 gram honing, maar gebruik dan of 10 gr meer meel, of 15 ml minder rijstemelk)
Eventueel
100 gram vermalen walnoten (dit doe ik heel vaak, of vermaal 50 gr walnoot plus 50 gram zonnebloempitten) of / en 50 gram pure (eventueel rauwe) cacaopoeder of vermalen chocolade (70 tot 95 % cacao).
Bereiding
Oven voorverwarmen op 180 graden. Lage anti-aanbak bakblik (brownie bakblik) van ongeveer 20 x 20 cm invetten en bestuiven. In de grote kom, lijnzaadpoeder plus alle vloeibare ingrediënten rijstemelk plus suiker, citroensap, appelmoes erbij en even roeren. In een aparte iets kleinere kom eerst de droge ingrediënten (meel plus ‘extra’ ingrediënten) bij elkaar doen en mixen.
Daarna deze inhoud van de kleinere kom bij het vloeistofmengsel mengen in de grote kom. Even heel goed mixen (1 á 2 minuten met de mixer). Het mengsel in het lage bakblik storten, even gladstrijken.
Ik bak de taart 27 minuten (minimaal 25 en probeer met saté prikker of het gaar is. Want elke oven is weer anders).
Altijd lekker! Vooral met slagroom ha ha.
Succes!
Ester van OfficeRescue bedankt voor dit overheerlijke recept!
Laatste berichten van Ester Braat (toon alles)
- Nooit meer werkstress! Gratis e-book met tips tegen werkstress - 12 november 2017
- Glutenvrije en suikervrije Snickerstaart - 9 april 2016
- Meer energie tijdens het werken – goede Energizers - 2 december 2015
NVT zegt
Een recept voor een taart zonder allergenen? Waarom zie ik dan toch allemaal allergenen? De titel is echt zeer misleidend. Jammer, want het is allemaal al lastig genoeg om iets te vinden
Online Psychologenpraktijk Boom zegt
Jammie! Dit ga ik zeker uitproberen, bedankt!
Vanessa zegt
Hoi Ester
Ken je ook een alternatief voor de lijnzaadmeel? Ik heb daar nl. nogal last van. Zie mijn artikel : https://goedetengezondleven.nl/lijnzaad-gezond/
Groetjes,
Vanessa
Ester zegt
Hoi Vanessa, je zou in plaats van lijnzaadmeel kunnen experimenteren met chia-zaad meel. Verpulver hele chiazaad in de power-blender, of koop t los? Ook een nacht van te voren de zaadjes in water zetten levert chia-gel op. Verder weet ik dat lacuma poeder (van een wortel) ook bindend werkt, en minder belastend is dan xantaan of arrow-root. Het gaat om t binden. Wellicht ipv lijnzaad iets meer rijstmeel in verhoudinng, halve banaan en wat chia-gel? Zodra ik t experimenteer laat ik t je weten! groet Ester