Myrte van Uitgeverij Fontaine noemde deze culinaire encyclopedie, Bon Appetit, haar favoriete boek. Ik vond als klein kind encyclopedieën al iets magisch (internet bestond toen nog niet…), dus ik was benieuwd naar dit boek!
Nou, ik kreeg me toch een boekwerk. Dit is geen boek om in je tasje mee te nemen om op het strand te lezen. Het is wel een boek dat het heel goed zal doen op de koffietafel. Het is groot, zwaar en ruim 300 pagina’s. Erg leuk om hierin te bladeren, alleen of met anderen. Verwacht geen gestructureerd boek. Het gaat van de hak-op-de-tak. Dat is eigenlijk heel leuk. En de ondertitel geeft dit ook aan: “Een enigszins ongestructureerde encyclopedie van culinaire zaken”.
Wat vind je in deze culinaire encyclopedie Bon Appetit?
Eigenlijk teveel om op te noemen. Maar ik ga toch een poging doen. Er is dus geen inhoudsopgave, er zijn geen thema’s. Het boek begint direct met informatie (weetjes) over Auguste Escoffie, kok der koningen en koning der koks. Zijn uitvinding is een menu tegen een vaste prijs. Hij bedacht ook het menu eerste klas voor de Titanic. Op diezelfde pagina vind je een recept van Escoffie, crêpes Suzette.
Sla je een bladzijde om, dan kom je bij ‘De mythe van de Frieten’. Zo’n boek is het dus. Met een recept voor handgesneden friet, allerlei frietsoorten en drie (flauwe) Belgenmoppen.
Eigenlijk vindt iedereen wel iets naar zijn gading in dit boek. Enkele maanden terug was ik in Napels en in dit boek wordt uitgebreid de Napolitaanse pizza beschreven. Herkenbaar! Inclusief adresjes waar ik toen pizza had moeten gaan eten 😉
Maar er staat ook veel in over vis. Over het fileren van vis, of over speciale kabeljouwspecialiteiten in allerlei verschillende landen. Of wat dacht je van de pagina over postelein. De geneeskrachtige werking van dit plantje wordt besproken, maar ook op welke manieren je het allemaal kunt eten.
Dat de schrijver van Bon Appetit, Francois-Régis Gaudry en zijn vrienden, uit Frankrijk komt, is wel duidelijk te merken. Zo worden bijvoorbeeld uitgebreid enkele Franse biertjes besproken. Ik heb niks met bier, maar ik vond het stiekem toch leuk om te lezen. Het wordt beschreven alsof het om wijn gaat. En zo zie je wel meer Franse gerechten of feiten die uitgebreid beschreven worden. Dat is voor de Franse vakantieganger weer erg leuk om te lezen. Maar het gaat dus zeker niet om alleen Franse voedingswaren.
Het gaat van het ene naar het andere onderwerp. Gelukkig kun je achterin wel zoeken naar bepaalde onderwerpen of recepten.
Recepten
In het boek vind je namelijk ook ruim 250 recepten. Die staan her en der tussen de teksten door. Soms groot, soms heel klein in een hoekje. Niet per definitie gezonde recepten overigens, maar wel leuke recepten. Zoals de lekkerste carrotcake. Vervolgens vind je twee recepten voor carrotcake, omdat ze het niet eens konden worden welke nou echt het lekkerste is 😉
Op deze pagina ook een stukje over Nederland. Want door ons zijn wortels oranje. Ik kende het verhaal er achter niet, jullie wel?
Over de schrijver(s)
Dat vind ik dan wel weer briljant gedaan. In feite is de auteur van het boek, François-Régis Gaudry, slechts de samensteller. Want dit boek is met talloze mensen gemaakt. Hij noemt de harde kern van zijn radioprogramma On va Déguster, de bende van Francois-Régis Gaudry, zijn vakvrienden, zijn lievelingskokkinnen, de chefkoks, de experts, enzovoort. Heel veel namen achterin het boek en bij iedereen staat hun expertise of in welk restaurant zij werkzaam zijn.
François-Régis Gaudry presenteert in Frankrijk een radioprogramma dat over koken gaat. Wekelijks schuiven culinaire experts aan, zoals chef-koks, patissiers en historici. Hier is deze culinaire encyclopedie uit voortgekomen. En daarom is dit boek ook zo gevarieerd. Elke pagina is weer een verrassing wat je voorgeschoteld krijgt!
Wat vinden wij?
Sowieso een geweldig boek om cadeau te geven of om te krijgen. Als je niets weet te geven, dan is dit al snel een goede keuze (ook al is het iets duurder). Maar ook een boek voor de liefhebber van lekker eten en/of koken. Genoeg inspiratie, herkenning, nieuwe feiten en veel meer!
Praktische informatie
Titel: Bon Appetit
Ondertitel: Een enigszins ongestructureerde encyclopedie van culinaire zaken
Uitgeverij: Fontaine
ISBN: 978 90 5956 710 8
311 pagina’s, hardcover
Prijs: € 34,95
Te koop bij o.a Bol.com en de boekwinkel
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Zijn rijstwafels ongezond? - 2 december 2024
- Tips van Dokter Tamara: zo verbeter je je vitaliteit met echt eten - 27 november 2024
- Is beschuit net zo gezond als brood? - 24 november 2024
Laat een reactie achter