Als ik denk aan doperwten, dan denk ik vooral aan vroeger, als we gingen eten bij een restaurant van Van der Valk. Standaard kwam er een schaaltje doperwten op tafel. Ik vond er toen al niet zoveel aan en nu eerlijk gezegd ook niet. Al helemaal niet als het gecombineerd wordt met worteltjes, brrr. Eigenlijk associeerde ik stiekem doperwten niet zo met gezonde groenten. Jullie wel? Tot ik laatst iets las over doperwten, wat mijn beeld van die kleine erwtjes volledig op z’n kop zetten. Ze blijken namelijk wél gezond!
Ik schrijf graag over voeding als medicijn, of de gezondheidsvoordelen van groenten. Dus vandaag zijn doperwten aan de beurt.
Hoe gezond zijn doperwten?
Doperwten zijn geen groenten, maar behoren tot de peulvruchten. Ze bevatten relatief veel zetmeel, maar het aantal calorieën valt mee. Zo’n twee opscheplepels met doperwten (zo’n 170 gram) levert 65kcal op en 11 gram aan koolhydraten. Ze bevatten zo’n 4 gram vezels en 4 gram eiwitten.
Groene erwten bevatten veel vitamines en mineralen, maar niet dat iets er enorm uitspringt. Maar door de grote hoeveelheid verschillende voedingsstoffen is het wel een interessant voedingsmiddel. Ook opvallend is dat erwten relatief veel vitamine K bevatten. Een vitamine die helpt met onze weerstand.
Met name de polyfenol antioxidanten leveren veel gezondheidsvoordelen voor ons op. In z’n algemeenheid kun je zeggen dat polyfenolen ongecontroleerde celdeling tegengaan en ze helpen tegen ontstekingen. Ook zijn ze goed voor ons immuunsysteem.
> Misschien ook interessant om te lezen: Zijn groenten van HAK gezond?
Hieronder vind je een aantal gezondheidsvoordelen van doperwten.
1 Doperwten kunnen helpen tegen overgangsklachten
Speciale fytronutriënten in erwten imiteren oestrogeen na en hierdoor kan dit helpen bij specifieke overgangsklachten, zoals bijvoorbeeld opvliegers, hartkloppingen en droge ogen.
2 Beschermt tegen een aantal kankersoorten
Het regelmatig eten van doperwten vermindert het risico op een aantal kankersoorten, zoals maagkanker, borstkanker en darmkanker. (bron)
3 Stabiel bloedsuikerniveau en minder eetlust
Door de samenstelling van de doperwten, helpt het om je bloedsuikerspiegel minder te laten schommelen. Dit voorkomt eetaanvallen of flauwtes. Dus tussen de maaltijden door heb je minder “snaaineigingen”.
4 Ontstekingsremmend
Je kunt aan ‘echte’ ontstekingen denken, maar ook aan laaggradige ontstekingen die je nauwelijks opmerkt, maar waardoor je wel veel (onbegrepen) lichamelijke klachten hebt. Doperwten helpen mee aan het herstel van ontstekingen.
5 Erwten bevorderen de spijsvertering
Door de goede samenstelling tussen oplosbare en onoplasbare vezels werken doperwten heel goed voor de spijsvertering. Hierdoor verklein je de kans op verstoppingen (obstipatie).
6 Goed voor je ogen
Oxidatieve schade aan de ogen kan door de carotenoïde in doperwten aangepakt worden. Dit kan het risico verminderen op oogziektes zoals macula degeneratie.
7 Helpt tegen osteoporose
Doperwten zijn goed voor je botten. Dit komt met name door de relatief hoge hoeveelheid vitamine K in de groene erwtjes.
Waarom is het eten van doperwten soms minder gezond?
Peulvruchten en ook doperwten kunnen bij sommige mensen zorgen voor een opgeblazen gevoel in je maag. Dit kan leiden tot buikpijn en winderigheid. Dit komt door koolhydraten die soms niet goed verteerd worden en die worden vervolgens door bacteriën in de darmen gefermenteerd. Maar weinig mensen zijn echt intolerant voor peulvruchten. Je kunt je darmen ook een beetje trainen, want de vezels in peulvruchten zijn heel goed voor je darmflora.
Groene erwten bevatten ook enkele antinutriënten die kunnen zorgen voor een verminderde opname van mineralen zoals ijzer, zink, calcium en magnesium. Dit kan met name een probleem worden als je vaak doperwten eet. Eet je af en toe erwtjes, dan wegen de gezondheidsvoordelen zwaarder.
Doperwten variaties
Doperwten eet je vaak als bijgerecht of als erwtensoep. Meestal worden erwten gebruikt uit de diepvries of uit een pot. Dat is prima en het is een kwestie van smaak of je houdt van wat zachtere doperwten of nog wat knapperig.
Om het wat smakelijker te maken, kun je bijvoorbeeld een eetlepel mosterd, wat roomboter en een gesneden sjalotje toevoegen.
Je kunt doperwten ook combineren met pasta of in een omelet.
Zie ook het recept: doperwtensoep met garnalen.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter