1e principe: suikers (koolhydraten) zijn zeer ongezond
In mijn reeks artikelen van het boek de Voedselzandloper, duiken we nu de basisprincipes in.
(red: publicatiedatum van dit artikel: september 2013)
We weten het eigenlijk allemaal al, suiker is niet goed voor ons. De twee belangrijkste redenen zijn:
- Suiker versnelt de veroudering
- Suiker verhoogt de kans op kanker
Suiker voor energie
Toch kunnen we niet zonder suiker. We halen er onze energie vandaan. Het is als zuurstof voor ons bloed. Onze darmen kunnen aparte flucose (druivensuiker) of fructose (fruitsuikers) goed opnemen en afgeven aan het bloed. Daar waar het nodig is.
Sucrose, oftewel tafelsuiker, kunnen de darmen niet goed opnemen en verwerken. Ze worden ook wel de langzame suikers genoemd. Hiervoor zijn speciale spijsverteringsenzymen nodig om de suikers in ‘stukjes’ te hakken, zodat ze (glucosemoleculen) opgenomen kunnen worden. Wat gebeurt er dan 1,5 uur na de maaltijd. Deze glucosemoleculen drijven er in het bloed rond en om dat weer op te ruimen hebben we weer insuline nodig. De alvleesklier kan dat doen, maar moet dan hard werken.
IGF = insulin-like-growth-factor
Ook belangrijk om te weten is dat door het eten van suiker het insulin-likegrowth factor (IGF) wordt geactiveerd. IGF is een belangrijke stof die weefsels doet groeien (een groeihormoon). Grotere en dikkere spieren, is dat wat je wilt?
Er zijn nog meer nadelen van een hoog suiker in je bloed:
- Rimpels
- Stijvere bloedvaten
- Staar
- Schade aan zenuwen
- Minder goed functionerend immuunsysteem
- En verhoogde kans op kanker.
Kortom genoeg redenen om minder suiker te nemen! Gebruik bijvoorbeeld stevia als zoetmiddel.
En ook brood, pasta en rijst zit vol suiker
We denken niet direct aan suiker bij pasta, brood of rijst, maar deze producten bevatten suikers in de vorm van zetmeel. Het zijn trage suikers, dus beter dan in een taartje. Maar het blijven suikers.
Maar dan denk je wat moet ik dan eten?
Je kunt heerlijk ontbijten met havermout en verse aardbeien of een gezonde groente of fruitsmoothie. Via het label Voedselzandloper onder aan de pagina, zul je ook recepten vinden, dat prima past binnen deze etenswijze.
Even een tip: voor warme maaltijden kun je aardappelen, pasta of rijst vervangen door extra groente, erwten, bonen of paddenstoelen.
We helpen jou!
We helpen je op onze site met alle mogelijke gezonde alternatieven. Stukje bij beetje zul je leren hoe deze leefwijze werkt en hoe het goed in te passen is. Ook wij doen het in ons drukke gezinsleven met jonge kinderen.
Het volgende artikel uit de reeks van de Voedselzandloper gaat in op het tweede principe: kijk uit met proteïnen
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024