Op onze hoofdhuid bevinden zich zo´n 100.000 haren. De één heeft echter een vollere, gezondere bos dan de ander. De haargroei verschilt per individu. Deze staat dan ook onder invloed van ziekte en gezondheid (medicijnen), hormonen (denk maar aan een zwangerschap, deze beïnvloedt de haargroeifasen maar ook stress), voeding en de locatie waar deze zich bevindt (okselhaar groeit minder snel maar is meestal dikker dan hoofdhaar).
Hoewel we niet te allen tijde onze hormonen, ziekte en zeker niet de locatie kunnen bepalen hebben we wel invloed op onze voeding. Onze haren zijn opgebouwd uit een groepje cellen en de ‘bouwstenen’ van al onze cellen zijn eiwitten.
Wanneer we een eiwitarm eetpatroon hebben kan dit tot uiting komen in onze haren. Vaak wijzen haarproblemen, wanneer ontregelde hormonen en ziekte niet van toepassing zijn, op een gebrek hiervan. Haren groeien moeizamer maar breken ook eerder af: wanneer de fundering niet goed is, kan de bouw ook niet goed verlopen!
Eiwitten
Eiwitten zijn de bouwstenen van onze cellen. Eiwitten zijn nodig voor de opbouw, het herstel en instandhouding van ons lichaam. Tevens zijn eiwitten ook nodig voor vele ‘enzymen’ in het lichaam: deze versnellen of maken een proces mogelijk. Van alle 22 aminozuren (welke in combinaties eiwitten vormen) zijn er 9 essentieel. Wanneer er in de voeding gesproken wordt over essentieel, betekent dat dat wij deze niet zelf in ons lichaam kunnen vormen maar uit voeding moeten halen.
Het is dus heel belangrijk om een breed scala aan gevarieerde eiwitten te eten om alle aminozuren binnen te krijgen en dat je haren zo goed mogelijk kunnen worden opgebouwd! Haren kunnen er dof uitzien als er een tekort aan eiwit is, breekbaar zijn en erg dun aanvoelen. Bronnen van eiwitten zijn:
- Melkproducten
- Volkorenproducten
- Vlees
- Vis
- Eieren
- Quinoa
- Noten
- Zaden
- Peulvruchten
Eiwitten kun je ook in de vorm dan een aminozurensuppletie nemen. Let op: niet iedereen kan zomaar aminozurensuppletie nemen, win hiervoor advies in bij een voedingsspecialist.
IJzer
Ook een ijzertekort kan een volle bos met haren in de weg staan. In de praktijk zie ik dat steeds meer mensen (parttime) vegetariër of veganist worden. Echter, een ieder die deze levensstijl gaat aanhangen, dient te letten op een aantal belangrijke facetten. Wanneer weinig tot geen vlees gegeten wordt, komt men snel ijzer tekort. Het is niet alleen voor je energie en bloed belangrijk voldoende ijzer binnen te krijgen maar ook voor je haren, om haaruitval te voorkomen!
Bronnen van ijzer zijn:
- Lever
- Vlees
- Tofoe
- Eieren
- Gedroogde vruchten (dadels/rozijnen/gojibessen)
- Volkorengranen (volkorenbrood)
- Groene bladgroenten
- Courgette
- Broccoli
- Bessen
- Bramen
- Peterselie
Al met al: het naleven van gezonde eet- en leefgewoonten zijn van belang. Zowel voor je interne milieu als externe (huid en haar). Dus wil jij graag een vollere en gezonde bos haar én is dat eetpatroon nog niet zo optimaal? Dan kun je dat in ieder geval gelijk aanpakken! Gebruik tevens een milde shampoo die je haar ondersteunt en niet verder beschadigt, vermijd chloorbaden en föhns, krultangen en stijltangen, deze breken je haren ook sneller!
Jill Mooij is voedingsdeskundige met Dermatherapie op natuurlijke wijze.
Bronnen: De dokter online en de Nederlandse haarstichting.
Laatste berichten van Jill Mooij (toon alles)
- Voedingsstoffen die de mentale gezondheid beïnvloeden - 13 september 2016
- Psychische klachten door de indruk die je van eigen gewicht hebt - 22 juli 2016
- Wéér een artikel over voeding? Ben je al informatiemoe? - 18 juni 2016
Hairextensions zegt
Super handig dit! Zelf heb ik geen enkel probleem met eventuele “stijlfouten”. Het gaat tenslotte om de waardevolle info. Bedankt!
R. Kuijper zegt
Geachte, hierbij 2 opmerkingen;
Allereerst zou ik even op de stijlfouten in de Nederlandse taal gaan letten.
Voor wat betreft het gebruik van shampoos (tegen haaruitval) zou ik eco-gecertificeerde shampoos gebruiken; deze bevatten niet het zeer agressieve (detergent) SLS (Sodium Lauryl en Laureth Sulfaat) als meestvoorkomende ingrediënt en bovendien bevatten deze tevens niet de gevreesde hormonale stof parabenen (methyl-, ethyl- en propyl-paraben).