Emotioneel eten door stress
- Gedachteloos een kuip roomijs uitlepelen terwijl je piekert over je laatste date die niet meer terugbelt.
- Boterhammen met jam binnen schrokken wanneer je voor je computer zit en verwoed probeert een deadline te halen.
- Misschien ben je een moeder die de kids met de auto wegbrengt naar allerlei activiteiten buitenhuis, terwijl je koekjes knabbelt achter het stuur.
Plotseling merk je dat je enkele kilo’s bent aangekomen. Als je jezelf herkent in één van deze situaties, dan ben je niet alleen. En het is niet jouw fout.
Stress zorgt ervoor dat we meer trek krijgen, houd ons vet vast en belemmerd onze wilskracht om een gezonde levensstijl te hanteren.
Hieronder vind je vijf oorzaken waarom stress leid tot gewichtstoename en vier manieren hoe je de invloed van stress op je gewicht kan verminderen.
De stresshormonen cortisol en adrenaline.
Of het nu gaat om een nonchalante automobilist, een slecht gehumeurde baas of een hoge rekening in je brievenbus. Wanneer je hersenen een gevaar bespeuren, veroorzaakt dit in je lichaam een stortvloed van stesshormonen zoals adrenaline en cortisol.
Je hersenen en je lichaam bereiden zich voor om de bedreiging te trotseren, door je alert te maken, klaar voor actie en om mogelijke verwondingen te incasseren.
Eerst komt er adrenaline vrij. Dit brengt je in de ‘vlucht of vecht’ staat. Je voelt je minder hongerig omdat er meer bloed naar de grote spieren vloeien, dan naar je interne organen.
Echter, wanneer het effect van adrenaline afneemt, duikt het stresshormoon cortisol op. Dit veroorzaakt een honger gevoel en is een signaal voor je lichaam om voedsel te consumeren. In de oudheid kosten het onze voorouders veel energie om wilde dieren te bevechten. Dus hun lichamen hadden meer behoefte aan vetten en suikers.
Vergelijk dit met de hedendaagse mens die op de sofa hangt en zich zorgen maakt hoe hij of zij de hoge rekeningen gaat betalen, of lange uren achter de computer zitten om een deadline te halen. Dit is een verschil in energieverbruik met onze voorouders.
Spijtig genoeg hebben we nog steeds hetzelfde hormonaal stelsel als de prehistorische mens. Het is niet mee geëvolueerd met onze levensstijl. Zodoende dicteren onze hersenen ons om toch die zoete vette snack te grijpen.
Buikvet en stress
Toen onze voorouders wilde dieren en honger bevochten, waren hun lichamen aangepast om vetreserves op te slaan voor een lange tijd.
In onze moderne tijd hebben we andere soorten stress te verwerken, maar zitten we opgescheept met hetzelfde spijtige resultaat. Namelijk de opstapeling van een extra laag inwendig vet in de buikstreek.
Een teveel aan cortisol vertraagt ook je stofwisseling, omdat je lichaam een voldoende hoeveelheid glucose wil behouden om te kunnen omgaan met de dreiging van stress. Door dit buikvet zal je moeilijk in die nieuwe jeans passen. Dit leid tot meer stress over het verspilde geld, dat je hebt uitgegeven aan kledij.
Je zorgen maken
Wanneer we overspoeld worden door een golf adrenaline als gevolg van de ‘vecht of vlucht’ reactie, worden we onrustig. Adrenaline is de oorzaak van dat zenuwachtig gevoel wanneer we gestrest zijn.
Door onrustig rond te lopen en te friemelen zullen we wat calorieën verbranden. Doch zorgen en angst zijn vaak een aanleiding voor emotioneel eten.
Overeten of ongezond eten is een reactie op stress. We gebruiken dit om ons te kalmeren. Het is een veel voorkomende reactie. Bewerkte voeding zorgt ervoor dat er bepaalde chemicaliën vrijkomen in de hersenen, die een kalmerende uitwerking hebben.
Je hebt kans dat je meer gedachteloos eet als je je zorgen maakt. Door al die verontrustende gedachten in je hoofd, proef je de smaak van het eten nauwelijks.
Je bent je niet bewust van hoeveel je hebt gegeten. Als je gedachteloos eet, zal je waarschijnlijk meer eten, maar voel je je minder snel voldaan.
Onbedwingbare trek en fastfood
Wanneer we chronisch gestrest zijn, hebben we trek in voedsel dat troost bied, zoals een zak chips of een kuip roomijs. Deze voeding is makkelijk om te eten, en bevat veel vet, suiker en zout.
We hebben onbedwingbare trek in dat voedsel om biologische en psychologische redenen.
Stress kan het beloningssysteem van onze hersenen in de war schoppen. Cortisol kan de oorzaak zijn dat we grote trek ervaren in vetten en suiker.
Herinneringen uit onze kindertijd, zoals de geur van vers gebakken cake of pannenkoeken, kan ervoor zorgen dat we zoetigheid associëren met vertroosting.
Wanner we stress ervaren, zijn we meer geneigd om fastfood te bestellen. In de plaats daarvan thuis een voedingsrijke maaltijd klaar te maken.
Slaapgebrek
Lig je ‘s nachts te piekeren in je bed over onbetaalde rekeningen of wie er op de kinderen let, terwijl je gaat werken? Volgens onderzoek is bezorgdheid een van de grootste oorzaken van slapeloosheid.
Stress veroorzaakt een lage bloedsuikerspiegel, wat leidt tot vermoeidheid. Als je koffie of cafeïne houdende frisdranken drinkt om wakker te blijven, of alcohol om je beter te voelen, zal je dit je slaapcyclus nog meer verstoren.
Slaapgebrek is ook een krachtige factor bij gewichtstoename of verlies. We hunkeren naar koolhydraten als we moe zijn of als we chagrijnig zijn door slaaptekort.
Niet iedereen komt aan van stress.
Een grote Britse studie toont aan dat stress bij zware mensen gewichtstoename teweeg brengt. Het tegenovergestelde is waar bij slanke personen. Het blijkt dat deze afvallen als ze veel stress ondervinden.
Hoe kan je gewichtstoename minimaliseren als je gestrest bent?
Stress is onvermijdelijk. Hier vindt je vier doeltreffende manieren om de invloed van stress op je gewicht te minimaliseren
- Beweging
Hiermee bedoel ik zachte beweging zoals wandelen, fietsen en joggen. Elke dag een half uurtje bewegen in de buitenlucht, helpt om de effecten van stress in te perken. Het cortisol niveau zal dalen en er komt serotonine vrij, waardoor je stemming verbeterd. Bron - Mindful eten
Mindful eten helpt om beter om te gaan met stress, en je bewustzijn rond eten te veranderen. Dit is geen dieet. Het is een eenvoudige techniek om je aandacht bij je eten te houden. Je leert om trager te eten en al je zintuigen erbij te betrekken . Je ontdekt het verschil tussen honger en trek. Eet je omdat het tijd is om te lunchen en omdat er voedsel voor je neus staat, of omdat je honger hebt? - Beloon jezelf met activiteiten die niets met eten te maken hebben.
Lees een goed boek. Ga naar een yoga klas of laat je masseren. Speel met je huisdier. Maak tijd voor vrienden en familie. Al die activiteiten helpen om stress te verminderen zonder dat je kilo’s aankomt. Waarschijnlijk denk je dat heb je geen moment vrij hebt met een dreigende deadline boven je hoofd. Als je tijd neemt om je stressniveau te verlagen, helpt dit om helder te denken en je stemming te verbeteren. Zodoende ben je minder geneigd om te overeten. - Houd een dagboek bij.
Je ervaringen en je belangrijkste doelen noteren, houd je handen en je geest bezig. Dus ben je minder geneigd om ongezond snacks te verorberen. Schrijven kan leiden tot inzichten over waarom je zo gestrest bent, en brengt duidelijkheid in je manier van denken. Schrijven over wat je wil bereiken met gezond eten en beweging, zal je meer bewust maken van je verlangen om een gezond te leven.
Hoe ga jij om met veel stress? Laat het ons weten via onderstaande reactie mogelijkheid welke manieren je toepast om beter met stress om te gaan.
—
Gastblog van Didier Liénard.
Laatste berichten van Didier Liénard (toon alles)
- Emotioneel eten door stress… Extra veel kans op gewichtstoename. - 6 februari 2016
Laat een reactie achter