Niet zo lang geleden kregen we een interessant artikel toegestuurd over suiker op de etiketten. Kortom hoe lees je een etiket. Maar nu tijdens de campagneweken om minder zout te eten, leek het me ook goed om een artikel te schrijven over het lezen van de etiketten, wat betreft zout. Want we weten eigenlijk allemaal wel dat (te) zout eten ongezond is.
Zout eten zit in meer producten dan je denkt. Wist je bijvoorbeeld dat er ook zout in icetea verwerkt is?
In de kleine lettertjes van het etiket staat hoeveel zout erin een product zit
Je kunt het vaak ‘gewoon’ achter op de verpakking lezen hoeveel zout er in producten zit. En het is verrassend in hoeveel producten zout zit. Daar kom ik zo op terug.
Want eerst het volgende soms staat alleen de hoeveelheid natrium een product vermeld. Dat is een deel van het zout, dus wil je weten hoeveel zout je eet? Dan moet je een klein rekensommetje maken. Het natriumgehalte x 2, 5 is het aantal gram zout dat je eet.
Sommige levensmiddelen bevatten van nature zout, door van nature voorkomend natrium. Denk dan aan vlees, vis, groente en melk. Dan zie je nog wel eens dat het zonder zout is, maar dat mag alleen als er geen zout als toevoeging is gebruikt in de verwerking van deze levensmiddelen.
Andere namen voor zout op het etiket
Zout kan dus ook als natrium worden omschreven. Of natriumchloride. Echter, dit wordt langzaamaan verleden tijd. Fabrikanten moeten in Nederland vanaf 1 januari 2017 zout als zout omschrijven. Er was hiervoor al een overgangsperiode zijn, maar je zult nu vast nog wel af en toe lang houdbare producten tegenkomen waarop natrium staat.
Het is ook goed om te weten dat de hoeveelheid vermelde zout nu compleet moet zijn op het etiket. Verborgen natrium uit andere ingrediënten zoals bijvoorbeeld de smaakversterker Ve-tsin moet hier dus nu ook bij gerekend worden.
Producten met zout waarvan je het niet verwacht
Ik ben even gaan zoeken naar etiketten van producten die veel mensen kopen, waarvan ik verbaasd was dat er zout in zit. Of dat er veel zout in zit.
- ‘gezonde’ sport muesli
- chocoladepasta
- kant-en-klare salade (verhoudingsgewijs veel zout)
- augurken
- brood
- yoghurt/kwark
- amandelmelk
- icetea
Pas vooral op met kant-en-klare gerechten, pizza’s, soepen, salades, sauzen. Daarin zit echt veel meer zout verwerkt als dat je er zelf in zou doen. Natuurlijk ook in chips en zoute nootjes ;-))
Vooral oppassen met reclameteksten aan de voorzijde
Net als bij suiker, zijn er ook veel fabrikanten die reclame maken voor verlaagd natrium of zoutgehalte:
Minder dan 20% zout!
Maar wat betekent dat nu echt? Is het 20% minder van het oorspronkelijke product? Dat is al een verbetering, maar hoeveel zout is dat dan? Het advies is om de zoutinname te beperken tot max 6 gram per dag (zie de link voor een zoutmeter).
Kortom neem toch je vergrootglas mee naar de winkel als je kiest voor een product uit de fabriek (en dat doen we toch al snel). De voedingsindustrie stopt heel veel suiker en zout in producten, zodat wij het lekker vinden en er meer van eten. Helaas… Of kies voor de gezonde recepten op onze site, waarbij je het vooral zelf maakt en weet wat er in zit.
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Laat een reactie achter