Je hebt ze vast wel eens gezien. Sporters met van die hippe gekleurde tape op een arm of been. Eerst werd deze sporttape alleen in de topsport gebruikt, maar de laatste jaren wordt het ook steeds vaker toegepast bij alle sporters. De tape wordt op speciale wijze aangebracht door een professional, zoals een fysiotherapeut. Je kunt deze tape niet zomaar kopen. Dat geldt wel voor de “gewone” sporttape.
Maar wat is deze curetape? En wat doet het nou eigenlijk?
De oorsprong van deze tape
De basis van het “Medical Taping Concept” werd al in de jaren zeventig in Japan en Korea gelegd. De grondleggers waren zich er al van bewust dat beweging en spieractiviteit onmisbare factoren zijn bij het genezen en voorkomen van lichamelijke problemen. Daarom ontwikkelden zij elastische tape die rekening houdt met de werking van het lichaam, zoals de spierbewegingen.
Spieren hebben namelijk niet alleen invloed op bewegingen van het lichaam. Ze beïnvloeden ook de
- bloedsomloop,
- het lymfestelsel en
- de lichaamstemperatuur.
Als de spieren dus niet goed werken kan dat leiden tot klachten. Als je die spieren gaat helpen met de speciale elastische tape, dan stimuleert dit het zelf herstellend vermogen van het lichaam.
Waar is deze medische tape van gemaakt?
Deze elastische tape heet Cure Tape of Kinesiotape. Het is gemaakt van elastisch katoen met een acryl lijmlaag dat in een golfpatroon is aangebracht. In deze lijmlaag zit geen toevoeging van medicijnen of iets dergelijks. De tape is in de lengte tot zo’n 130 – 140% rekbaar (vergelijkbaar met de menselijke huid) en waterproof, dus er kan gewoon mee gedoucht en gezwommen worden. Daardoor kan de tape enkele dagen tot soms wel een week blijven zitten.
Door deze specifieke eigenschappen ontstaat na het op juiste manier aanbrengen van de tape op de huid een liftend effect op de opperhuid. Hierdoor worden bloed- en lymfecirculatie geactiveerd, waardoor de pijn meteen vermindert en de functie van spieren en gewrichten worden verbeterd, gestuurd en ondersteund. Dit is een groot verschil met de normale witte (niet rekbare) sporttape die dan juist zorgt voor een beperking van gewrichten.
Het is dus niet zo dat de patiënt of sporter op wie de tape wordt toegepast sneller geneest, maar het geblesseerde lichaamsdeel wordt wel goed ondersteund en geactiveerd en dat helpt bij een beter herstel. De tape kan dus blokkades die het herstelproces vertragen, verminderen of zelfs oplossen.
Wanneer kan Cure Tape worden toegepast?
Er is een breed scala aan klachten waarvoor de tape goed kan worden ingezet. Niet iedere therapeut of sportverzorger die de cursus gevolgd heeft kent alle technieken even goed of heeft met alle technieken even goede ervaringen. Wij gebruiken de tape vooral:
- Ter ondersteuning van blessures. Strakke spieren kunnen worden ontspannen, terwijl spieren die niet genoeg meewerken in een beweging juist kunnen worden gestimuleerd. Voorbeelden van blessures waarbij de tape in ieder geval een bijdrage kan leveren: zweepslag (kuitspier scheur), shin splint achtige klachten, patellofemoraal pijnsyndroom, hielspoor, diverse schouderklachten, overbelastingsklachten van de nek en de monnikskapspier.
- Ter preventie van overbelasting (bij een dreigende blessure bijvoorbeeld of als een geblesseerde sporter voorzichtig weer gaat meetrainen)
- Bij het verminderen van bloeduitstortingen en oedeem. Dat klinkt gek, maar wanneer iemand na een hevige val een enorme bloeduitstoring heeft of wanneer iemand na het plaatsen van een knieprothese veel vocht in het been houdt, kan Cure Tape écht een uitkomst zijn.
Het resultaat valt en staat met het gebruik van goede kwaliteit tape en de juiste techniek. De tape wordt niet “zomaar” ergens geplakt. En pas wel op bij acute letsels waarbij niet (goed) gediagnostiseerd kan worden, koorts, huidproblemen, en lokaal zwangerschap en trombose. Kijk voor meer informatie op www.fysiotape.nl of neem contact op met een ervaren fysiotherapeut of sportverzorger in de buurt.
Note van Vanessa:
Janneke van Kernpraktijken heeft ons dit interessante inzicht gegeven. Ik heb zelf een tijd deze gekleurde tape op mijn knie gehad. Leuk om nu ook een stukje achtergrondinformatie hierover te lezen.
Janneke Veenstra
Laatste berichten van Janneke Veenstra (toon alles)
- Wanneer spreken we over chronische klachten bij fysiotherapie? - 3 juli 2014
- Core Stability Training bij lage rugklachten - 19 juni 2014
- Eerste hulp bij rugklachten - 5 juni 2014
Laat een reactie achter