Te weinig slaap maakt dik…
Volwassenen en zeker kinderen die per nacht minder dan 6 uur werkelijk slapen hebben eerder kans op overgewicht. Te weinig slaap kan leiden tot een verstoring van hormonen die betrokken zijn bij de eetlust. Er is een toename van het eetlustopwekkende hormoon Ghreline en een afname van het eetlustremmende hormoon Leptine. Minder slapen kan bovendien leiden tot behoefte aan meer eetmomenten op een dag, waardoor de balans tussen de energie-inname en -verbruik wordt verstoord.
Slaapt men slecht of te weinig, dan eet men vaak meer en heeft men voornamelijk een groter behoefte aan glucose (suiker) om de energie op peil te houden.
Door voldoende slaap kan het lichaam zijn afvalstoffen kwijt en waar nodig is “gerepareerd” worden. 7 tot 8 uur slaap per etmaal zou nodig zijn om het lichaam de tijd te geven zijn reparatiewerk te verrichten.
Te weinig slaap heeft tevens grote gevolgen voor het geheugen en de concentratie
Bij een slaaptekort zou de Hippocampus kleiner worden, wat tot minder geheugen- en concentratievermogen zou leiden. De hippocampus is een belangrijk onderdeel van de hersenen en speelt een belangrijke rol in het consolideren van de informatie uit het korte termijn geheugen naar het lange termijn geheugen.
Welke maatregelen kun je nemen om jouw slaap te verbeteren?
Eerst via de voeding:
- geen koffie, zwarte thee, cola, chocola en alcohol (bier), in ieder geval niet 4 uur voor het slapen. Deze stoffen blijven tot 6 uur na het benutten werken.
- wel kruidenthee met ontspannende kruiden zoals valeriaan, passieflora, melisse, kamille etc…. In het bijzonder één uur voor het slapen.
- vermijd voedsel dat neusslijmvliezen kunnen doen opzwellen, waardoor u ’s nachts niet goed zou kunnen ademhalen en daardoor te weinig zuurstof krijgt. Denk vooral aan: melk(producten), maïs, chocola en tarwe.
- geen zware vetrijke maaltijd laat in de avond om hypoglycemie (lage bloedsuiker) in de nacht en vroege ochtend te voorkomen. En zeker als u last heeft van brandend maagzuur ’s nachts.
Onrustige darmen (met o.a. veel gasvorming) kunnen de nachtrust behoorlijk verstoren. Een lichte maaltijd voor het avondeten of in ieder geval vroeg eten, rond 18.00 uur.
Natuurlijke slaapmiddelen kunnen ook goed helpen om beter te slapen. Dit is een voorbeeld van goede en natuurlijke slaapmiddelen. Of lees hier welke natuurlijke kruiden helpen bij beter slapen.
Vervolgens:
Een verstoord dag-nacht ritme te herstellen
Het is noodzakelijk in een donkere omgeving te slapen en overdag voldoende licht/zon te krijgen. Een verstoring kan veel invloed hebben op de drang naar zoet en suiker.
Mensen werkten vroeger langer buiten en leefden in het licht van de dag. Als het licht was stonden ze op en als het donker werd gingen ze naar bed. Tegenwoordig en door kunstlicht leven wij niet meer volgens de natuur, zelf zetten wij de klok een uur vooruit of een uur achteruit tegen alle natuurlijke wetten in.
Door de weeks brengen de meeste mensen gemiddeld niet meer dan een uur per dag in het buitenlicht. De lichtintensiteit van kunstlicht op het werk, op school of thuis is t.o.v. natuurlijk licht veel lager. Bovendien is er vaak ‘s avonds en ’s nachts te veel (kunst)licht aanwezig, terwijl het juist donker zou moeten blijven. Te weinig licht overdag en teveel licht ’s avonds waardoor ons slaapritme vaak verstoord wordt.
(red) In het volgende artikel van Isabelle van Orthonature gaat zij verder in op wat we kunnen doen aan een gezonde nachtrust.
Misschien vind je dit ook interessant om te lezen: Voeding met resveratrol helpt tegen buikvet!
Isabelle Trébillod
Laatste berichten van Isabelle Trébillod (toon alles)
- Welke honing kiezen? De gezondheidsvoordelen van verschillende honingsoorten - 24 april 2024
- Waarom zijn groene groente gezond? - 4 juli 2015
- Vetzuren uit supplementen - 20 mei 2015
Laat een reactie achter