Van onze vaste gastblogger Isabelle Trebillod, orthomoleculair therapeute van OrthoNature uit Midden-Beemster, Noord-Holland volgt een serie over honing. Dit is het eerste artikel. Onderaan de artikelen staat een label ‘honing‘. Zo kun je makkelijk meerdere artikelen vinden uit deze serie.
De smaak van honing
De smaak van honing wordt niet alleen bepaald door bloemen en kruiden, de manier waarop je de honing inwint, is tevens voor de smaak van groot belang.
Wanneer je de honingraten opwarmt tot boven de 45 graden, om meer honing te kunnen oogsten, verdwijnt alle geneeskracht. Dat is ook de reden waarom je honing nooit in kokend hete thee mag gieten.
Als je iets langer wacht, tot de thee wat is afgekoeld, en dan pas de honing toevoegt, houd je veel meer van de smaak en de geneeskracht over.
Honing kan er wit, geel, donkerbruin of amberkleurig uitzien. De kleur van de honing hangt af van welk stuifmeel de bijen de honing hebben gemaakt. Als de honing in een lichte omgeving bewaart, vervagen deze kleuren heel snel. Tegelijkertijd met de kleur, verminderen ook de ontsmettende eigenschappen. Het is dus verstandig om de honing op een droge, koele en donkere plaats te bewaren.
Pure honing?
Honing kan zwaarder worden gemaakt door er water, wortelsap of o.a. kastanjemeel aan toe te voegen. Als je wilt weten of je zuivere honing zonder water hebt, laat je een druppel op een bord vallen. Blijft die als een platgedrukte honingknikker liggen, dan mag je er zeker van zijn dat alles goed is. Valt de knikker uit elkaar? Dan heb je grote kans dat de honing met water, wortelsap of kastanjemeel gemengd is.
Een goede gezonde honing valt als een lint van de lepel. Daarna vormt hij dunne draden, die niet afbreken.
Soms probeert een imker de leeg geslingerde honingraten vol chemische oplosbare preparaten te gieten. Op die manier krijgt hij een goedje met een honingaroma.
Honing van de imker
Daarom kun je honing beter kopen bij een imker die zijn honing zelf maakt. Ook kun je informeren bij een imkers verkoopsorganisatie. Zij houden een oogje in het zeil wat betreft de kwaliteit.
Isabelle Trébillod
Laatste berichten van Isabelle Trébillod (toon alles)
- Welke honing kiezen? De gezondheidsvoordelen van verschillende honingsoorten - 24 april 2024
- Waarom zijn groene groente gezond? - 4 juli 2015
- Vetzuren uit supplementen - 20 mei 2015
HONINonline zegt
Wij verkopen per jaar 10.000 kilo Nederlandse honing en krijgen ontzettend veel positieve feedback van de gebruikers. Met name de combinatie honing met kaneel komt als bijzonde heilzaam uit de bus. Wetenschappelijk bewezen of niet: praktijk ondervindelijk blijken goede resultaten!
Ps: Meer info over de manier van werken van imkerij De Valksche Bijenhof op http://www.bijenhof-dv.nl
Echte honing makkelijk en snel online bestellen? http://www.honingonline.nl