We kregen een leuk recept toegestuurd, waar je vandaag nog met je kind mee aan de slag kunt gaan. Gezonde vaderdagrecepten. Daar zijn we blij mee!
Ieder jaar geven we vaders kilo’s snoep en koekjes vol suiker voor Vaderdag cadeau. Lief bedoeld, maar niet erg gezond. Hoe kun je je vader iets lekkers, maar gezonds voorschotelen? We hebben twee recepten op een rijtje gezet.
Havermoutkoekjes
Als je vader vroeger bij de scouting heeft gezeten, heeft hij ze ongetwijfeld zelf eens verkocht: havermoutkoekjes. Die kun je ook heel goed zonder suiker maken. Dit zijn de benodigdheden:
- 150 gram meel (spelt, volkoren of gebuild)
- 80 gram havermout
- 2 theelepels bakpoeder
- 30 gram gemengde noten
- 1/4 theelepel zout
- theelepel kaneel
- 80 ml ahornsiroop
- 120 ml zonnebloemolie
- 1 tl vanille-extract
Bereiding
Bereidingstijd: ongeveer 30 minuten
Zet de oven alvast aan en verwarm deze voor op 180 graden. Leg alvast een bakplaat met bakpapier in de oven. Terwijl de oven op temperatuur komt, kun je alvast meel, havermout, noten, zout, kaneel en bakpoeder mengen in een kom. In een andere kom meng je siroop met olie. Daarna gooi je de mengsels bij elkaar. Een paar lekkere rozijntjes er door, en je beslag is klaar.
Haal alvast de bakplaat uit de oven (denk om de handschoenen!) en laat deze afkoelen. Maak ongeveer tien balletjes en druk ze plat tot ze rond zijn. Zet daarna de bakplaat in het midden van de oven en bak de koekjes totdat ze lichtbruin zijn. Dat duurt ongeveer een kwartiertje.
Gezonde cake of cupcakes
Cupcakes zijn nog steeds populair. Logisch, want ze zijn erg eenvoudig te maken. Helaas zorgen die onschuldige taartjes er ook voor dat papa een paar kilootjes aankomt. Gelukkig hebben we een manier gevonden om gezonde (cup)cakes te bakken.
Je (cup)cake bestaat uit drie lagen. De eerste laag bestaat uit amandelen (50 gram), pecannoten (60 gram), dadels (170 gram) en een klein beetje zeezout.
Je tweede laag bestaat uit gemengde nootjes (120 gram), dadels (170 gram), kokosolie (50 gram), een klein beetje zout en wat vanillepoeder.
Voor de derde, bovenste laag, gebruik je 70 gram kokosolie, 4 eetlepels cacaopoeder en 90 gram kokosbloesemsuiker. Oerzoet mag ook, dat smaakt net zo goed.
Bereiding
Bereidingstijd: ongeveer 20 minuten + 1 uur wachttijd
Om de onderste laag te maken, mix je amandelen, pecannoten, dadels en zeezout in een keukenmachine, of gebruik je een stevige staafmixer. Een blender werkt ook prima. Daarna verdeel je het mengsel over de cupcakevormpjes. Als je daar een houdertje voor hebt, werkt dat handig.
Spoel je mixer schoon, zodat je kunt beginnen aan de volgende laag. Dat is heel simpel: je mixt alle ingrediënten uit de tweede laag samen en giet ze bovenin de vormpjes.
Voor de laatste laag verwarm je kokosolie in een pan en mix je er kokosbloesemsuiker bij. Goed blijven roeren, want anders verbrandt het. Doe er een klein beetje cacaopoeder bij en blijf roeren. Daarna schenk je de dunne laag bovenop de cupcakes. Na een uur in de vriezer zijn je cupcakes klaar. Eet smakelijk!
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Laat een reactie achter