Je weet dat er nog een zak chips ligt in de kast…. Het was zo’n zware dag vandaag en je wilt even helemaal niks. Nu heb je wel een handje chips verdiend. Toch?
Eetbuien of beheersing?
Blijft het dan ook bij dat ene handje? Of gaat de zak op? Tot de laatste kruimel? Je geniet van het krakende geluid tussen je kiezen en je hand blijft maar in die zak graaien. Maar het gelukzalige gevoel waar je naar op zoek was, blijft niet hangen wanneer je die zak, helemaal alleen, tot op de laatste kruimel hebt leeg gegeten. Herkenbaar?
Ik kan enorm genieten van een zak chips, een reep chocolade of handje drop. Maar ik weet ook dat ik mij veel fijner en gelukkiger voel als ik dit allemaal links laat liggen. Want dan voel ik me ook niet schuldig als ik mezelf weer eens verloren heb in een dikke vette schranspartij…
Ook weet ik dat ik dan een veel beter voorbeeld geef aan mijn dochters Mea (2011) en Ize (2012). Want welk signaal geef ik af als ik chips ga eten, terwijl ik eigenlijk behoefte heb aan rust en ontspanning? Aan een kop thee en een boek op de bank.
(lees hieronder verder)
Hoe kom je van eetbuien af?
En daarom ben ik de uitdaging met mezelf aangegaan om af te raken van eetbuien. Om mezelf dát te gunnen wat ik op dat moment nodig heb. Want als honger het probleem niet is (wat bij een eetbui natuurlijk nooit het geval is!) dan is (vr)eten zeker niet de oplossing. Daar ben ik inmiddels wel achter.
Het heeft allemaal te maken met jezelf belangrijk genoeg vinden. Met goed voor jezelf zorgen en van jezelf houden. Beseffen dat je het waard bent om tijd en energie te geven aan je eigen gezondheid, voeding, beweging, persoonlijke ontwikkeling. Juist als je werkt, je agenda overvol is, de wasmanden uitpuilen en je kinderen graag mee willen doen met het schoolvoetbaltoernooi.
We kennen allemaal het riedeltje in het vliegtuig: eerst je eigen zuurstofmasker, dan pas dat van je kind. Daar vind je dat heel logisch klinken. Doe dit buiten het vliegtuig ook!
Lief zijn voor jezelf
Ik daag je uit om ook lief te zijn voor jezelf en je bewust te worden waar jij echt behoefte aan hebt. Grijp jij ook vaker dan je lief is naar chocolade, chips, koek of wat dan ook?
Stel je zelf dan, telkens wanneer je dat wilt snaaien, de volgende vragen:
- Hoe voel ik mij nu?
- Wat zoek ik in dit eten?
- Wat heb ik nu echt nodig? Troost, rust, moment om alles te vergeten, ….?
Schrijf de antwoorden op en kijk of je een patroon kunt ontdekken. Onderzoek op die manier waar je behoefte vandaan komt.
Zoek daarna bezigheden die aansluiten bij je behoeften. Denk aan wandelen, een vriendin bellen, een ontspannen bad nemen, de boel de boel laten en vroeg je bed in kruipen, een dagboek bijhouden. De opties zijn eindeloos.
Ontdek wat voor jou werkt en geef jezelf datgene waar je werkelijk behoefte aan hebt.
Mocht dat nog steeds die reep chocolade, zak chips of graai in de koektrommel zijn? Neem het dan én zorg ervoor dat je er met de volle 100% (lees zonder schuldgevoel) van geniet!
Oja, denk niet na het lezen van dit blog ‘hhmmm ja, dat ga ik eens proberen….’ Nee! Ga het echt DOEN! Het levert je zoveel meer rust, vrijheid en vertrouwen op. Ik spreek uit ervaring <3
Laura Nijman
Gezonde Gezinnen
(zie de bio hieronder)
PS Kun je wel wat hulp gebruiken? Bezoek onze informatieavond!
Zie: https://gezondegezinnen.nl/weet-waarom-je-vreet/
Laura Nijman
Laatste berichten van Laura Nijman (toon alles)
- Omgaan met hypoglykemie, persoonlijk verhaal - 13 september 2022
- Hoe kun je het jezelf makkelijker maken? - 2 juli 2022
- Human Design eetregels voor jouw beste spijsvertering - 13 mei 2022
Laat een reactie achter