De meeste mensen denken dat eten uit het diepvriesvak of uit blik/pot niet gezond is. Er zitten veel suikers in, het is niet vers en zo zijn er nog meer beweringen die de ronde doen.
Zijn bewerkte groente gezond? Er is een goed onderzoek gedaan met antwoord op deze vraag.
Bewerkte voedingsmiddelen
Stacey Nelson is diëtiste en manager klinische voeding verbonden aan Harvard. In de Chicago Tribune geeft ze advies over bewerkte voedingsmiddelen. Zij heeft een onderzoek gedaan naar bewerkte voeding.
Ze beweert dat het meeste voedsel wel bewerking nodig heeft, om überhaupt eetbaar te zijn. Bewerkt voedsel kopen wijst ze daarom ook niet meteen af. Kijk wel goed naar de ingrediënten, die erin zitten.
Vooroordelen
Zoals ik in mijn inleiding al zei, hebben de meeste mensen last van vooroordelen over de voedingsmiddelenindustrie. De industrie zou naast de bovenstaande vooroordelen ook te veel zout en suiker toevoegen aan eten. Veel voedingsdeskundigen raden daarom onbewerkte, verse en natuurlijke producten aan.
Nelson zegt inderdaad ook dat het aan te raden is om voedsel te kiezen met een zo min mogelijke industriële bewerking. Maar een eenvoudige bewerking, zoals vriezen of drogen, is snel gebeurd. Kijk dus vooral naar de toevoegingen.
Ingevoren fruit
Zo zijn ingevroren stukjes fruit juist erg gezond en vers. Fruit behoudt door het invriezen namelijk hun voedingsstoffen. Als de fruitteler dit niet doet dan verliest het fruit haar versheid door blootstelling aan warmte en zonlicht.
Dit is tevens ook zo bij andere voedingsmiddelen. Een boontje dat vers van het land (in het seizoen) geplukt wordt en direct ingevroren of geweckt wordt is gezonder, dan het boontje, dat we uit Kenia halen. De boon uit Kenia kan niet blijven groeien tot het helemaal rijp is en de Nederlandse boon wel. Dan hebben we het nog niet eens over duurzaamheid.
Lezen is weten
Tenslotte adviseert Nelson dat je goed de achterkant (ingrediënten) van een bewerkte producten te bestuderen. Hierdoor weet jij de goede en foute zakjes en bakjes te onderscheiden.
Natuurlijk geldt voor bewerkte groente, dat je zo veel mogelijk geraffineerde granen, toegevoegde suikers, zout en transvetten moet vermijden.
Fotocredits: Kevin Trotman
Keika zegt
Denk wel bij bewerkte groenten uit blik hieraan:
Bisphenol-A wordt verwerkt in de coating aan de binnenkant van blik. Voedsel uit blik mag je niet gebruiken als het blik beschadigd is met bijvoorbeeld een deuk.
Ook dekseltjes van glazen potjes kunnen Bisphenol-A bevatten