Hoewel ik een vrij strikt, gezond eetpatroon hanteer wil ik zo af en toe wel iets lekkers snacken. Meestal is dat een handje noten of superfoods maar ook wel eens een schaaltje chips.
Nu hoor ik je denken: chips? Ja! Dat chips niet altijd iets ongezonds hoeft te zijn bewijzen de volgende recepten voor bieten-, appel- en boerenkoolchips.
Het zijn heerlijke én gezond tussendoortjes waar ook kinderen dol op zijn. Kortom, maak voortaan dus lekker je eigen groente en/of fruit chips voor een gezond schaaltje lekkers!
Tip Helemaal makkelijk gemaakt in de Gusta Chipsset. Dat pakket bestaat uit een mandoline, twee chipshouders en een receptenboek vol tips en inspiratie. Ook leuk als geschenk trouwens ;-))
#1 Bieten chips
Bieten zijn een ongelooflijk gezonde groente, boordevol vitaminen, mineralen en antioxidanten. En je wist het misschien niet maar naast rode bietjes bestaan ook nog gele, witte, Crapaudine en Chioggia bietjes.
Hieronder een kleine beschrijving van de verschillende soorten:
- Rode biet de meest gegeten soort. Rode bietjes hebben een diepe aardse smaak en is heel goed met vis te combineren.
- Chioggia biet – komt uit het gelijknamige plaatsje in Italië (nabij Venetië). Deze biet is lekker zoet en heeft een prachtige kleurenstructuur aan de binnenkant .
- Gele biet – is zacht zoet van smaak. Door de mooie gele kleur kan de biet zowel gekookt als rauw in salades worden verwerkt.
- Witte biet – is lekker zoet van smaak. De structuur is vergelijkbaar met de rode biet.
- Crapaudine biet – deze oerbiet heeft een ruwe schil en een grauwe kleur van buiten. Door de vorm (soort plat hartje) kunt je ze goed gebruiken in een frisse salade.
Je kunt de chips maken door schijfjes biet te frituren in een beetje olie (verwarm wat olie tot 180 graden en bak de chipjes in 3 minuten krokant). Een gezondere verse maak je natuurlijk door de chipjes te roosteren in de oven.
Wat heb je nodig?
- rauwe bietjes
- olijfolie
Hoe maak je het?
- schil de rauwe bietjes
- snij met een mandoline (of kaasschaaf) dunne schijfjes en dep ze droog met keukenpapier
- leg de schijfjes op een bakplaat (met bakpapier)
- bestrijk de schijfjes met een beetje olijfolie (of gebruik een olijfolie spray/verstuiver)
- bak de schijfjes 15 á 20 min op 180 graden (leg halverwege de baktijd een vel bakpapier over de chips als de randen te bruin worden)
#2 Appelchips
Appelchips, naast de bietenchips nog zo’n heerlijke en verantwoorde snack voor jong en oud die je vast ook wel eens in de winkel hebt zien liggen.
Wist je dat de appelchips die je in de winkel koopt onder commerciële omstandigheden is gedroogd en vaak conserveringsmiddelen bevat of gezwaveld is? Veel beter is het dus om ze lekker zelf te maken.
Wat heb je nodig?
- appels
- kaneel (optioneel)
Hoe maak je het?
- verwarm de oven voor op 100 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier
- snij de appels in hele dunne plakjes, het beste gaat dit met een mandoline (er passen ongeveer 2 appels op een bakplaat)
- leg de plakjes appel op de bakplaat en verwijder de pitjes
- als je het lekker vindt kun je er nog wat kaneel over strooien
- bak de appel in ongeveer 2 á 2,5 uur knapperig (hoe dunner de plakjes, hoe sneller ze knapperig zijn)
- als je de appelchips luchtdicht verpakt blijven ze zeker een dag of 3-4 knapperig.
#3 Boerenkool chips
Boerenkool chips, in Amerika is het al een tijdje helemaal hip en dat is niet voor niets, boerenkool is ontzettend gezond en je kunt er heel gemakkelijk hele lekkere en gezonde chips van maken. Als je de chips met hele (of in stukken gescheurde) bladeren maakt krijgt je de ‘echte’ chips (die je als gezonde snack kunt eten), maak je ze met voorgesneden boerenkool dan krijg je kleine crispy stukjes die je bijvoorbeeld over een salade of een ander gerecht kunt strooien.
Beide bereidingen zijn erg lekker en echt aan te raden en geloof me dat je geen duidelijke boerenkoolsmaak proeft en dan dat gekraak wat je hoort als je de chips in je mond stopt… Een echte (lekkere) chips eet ervaring! Gewoon proberen dus!
Wat heb je nodig?
- verse boerenkool
- extra vierge olijfolie
- Himalaya- of zeezout (optioneel)
Hoe maak je het?
- was en droog de boerenkool, verwijder de steeltjes en harde nerven en scheur de bladeren in grote stukken
- bij voorgesneden boerenkool hoef je verder niets te doen
- doe de boerenkool in een kom of in een vershoudzak
- besprenkel met olijfolie en mix goed door zodat alle boerenkool een laagje olijfolie heeft
- leg de boerenkool in een platte laag op de bakplaat (met bakpapier)
- bak de boerenkool in 15 á 20 min op 180 graden knapperig, check na 10 min of het niet te hard gaat (draai dan de bladeren om of roer de gesneden kool even door)
- laat de boerenkool trouwens niet te veel verkleuren (dan is de chips minder lekker)
- strooi er na het bakken eventueel wat Himalaya– of zeezout over
Dit recept is gemaakt door Dayenne van dayennefoodblog.com – een van onze vaste bloggers.
Groentechips uit de droogoven
Ben je fan van gedroogde vruchten of van deze groentechips, dan kun je deze makkelijker maken in een droogoven. Een droogoven gebruikt minder energie en je kunt groente & fruit drogen, met minder risico van verbranding. Dit komt omdat de temperatuur laag blijft.
Dayenne Bos
Laatste berichten van Dayenne Bos (toon alles)
- Vegetarische zoete hamburgers van quinoa en zoete aardappel - 4 juli 2014
- Zelf gezonde cracker maken van quinoa - 18 juni 2014
- Vegetarische kokoscurry - 4 juni 2014
Elly vd Zouwen zegt
Hallo, is het ook mogelijk om paprika te drogen in de droogoven.
Ik ben nl. gek op de chips gemaakt van verse paprika die je in de winkel kan kopen.
Bedankt
Elly
Tine zegt
Hoi. Hoe zit het nou met de calorieën?
Fiona Knol zegt
I need to make sweet potato chips for my bodybuilder son! My first attempt was unsuccessful. I have just ordered a food droger hope this will help.
Any tips
Thank you
Vanessa zegt
Succes!
college weert leerlingen zegt
hoe maak je snel perzikschijfjes in de oven ?
lotte zegt
… aangezien er daarbij niet zoveel mis kan.. ***
lotte zegt
Hoihoi!
Ik heb het vandaag geprobeerd met wortelen, maar het was een niet al te groot succes :’). Ik denk dat ik te dikke plakjes had.
Kan je het ook met andijvie maken? Die kan ik namelijk nergens vinden, en aangezien daar niet er daarbij zoveel mis kan gaan met het snijden..
Is het trouwens handig om het van te voren te mengen met wat olie, of zorgt dit ervoor dat ze niet (snel) knapperig worden?
Groetjes!
Dayenne zegt
Hoi Lotte,
Wat jammer dat het niet gelukt is! Het is inderdaad noodzakelijk dat de plakjes wortel echt flinterdun zijn. Andijvie zou ik niet nemen, dat verdroogt helemaal. Maar boerenkool kan wel! Zie mijn blog voor het recept: http://dayennefoodblog.com/2014/02/06/boerenkoolchips/
Groetjes Dayenne
Moniek zegt
Hoi Dayenne,
Als ik peer chips wil maken gaat dat dan op de zelfde wijze als de appel chips?
Ik ben al een tijdje aan het zoeken voor een traktatie voor mijn dochter en ze willen het liefst zo gezond mogelijk en daar ben ik het helemaal mee eens maar dan vindt je niet zulke bijzondere traktatie op google.
Nu kwam ik via mijn op man op het idee om dit te maken helemaal geweldig!
Hoeven we alleen nog de micky mouse zakjes te knutselen waar de chips in kan 🙂
Wij gaan van de week de verschillende smaken testen.
Helemaal top.
Groetjes moniek
Dayenne zegt
Hoi Moniek,
Ja hoor, peren chips maken kan ook 🙂
Snij de peer in dunne plakken, dep ze droog met keukenpapier en dan een paar uur in de oven drogen op 50 tot 100 graden. Als je af en toe de ovendeur even opendoet zodat het vocht uit de oven kan moet het helemaal goedkomen 🙂
Groetjes Dayenne
Vanessa zegt
Bedankt voor je recept!
Ga t ook graag proberen 😉
Vanessa zegt
Dank voor je vraag. Ik heb het aan Dayenne gevraagd, ik heb er zelf geen ervaring mee.
Groet
Vanessa
Marjolein zegt
Oh, ik krijg helemaal zin in appelchips nu! Ik vind de banaanchips uit de natuurwinkel ook zo verschrikkelijk lekker. Kan je die ook zelf maken?
Dayenne zegt
Hoi Marjolein,
Ja hoor, dat kan 🙂
Hoe doe je dat:
– verwarm de oven voor op ongeveer 75˚C á 95˚C (het liefst zo laag mogelijk, anders verbranden de bananen)
– snij de bananen in dunnen plakjes
– leg de plakjes banaan op het rooster van de oven (met bakpapier), zorg dat de plakjes elkaar niet raken
– je kunt de plakjes banaan besprenkelen met citroensap tegen het bruin worden maar dat hoeft niet (doe het zelf eigenlijk nooit, voor de smaak maakt het niks uit)
– droog de plakjes banaan in 1 á 2 uur in de oven (hoe langer hoe knapperiger, hou ze wel in de gaten)
– laat de chipjes afkoelen op het rooster, als ze zijn afgekoeld zijn ze ook echt knapperig (als ze warm zijn kunnen ze soms nog wat plakkerig zijn)
Eet smakelijk!
Groetjes Dayenne