• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Over ons
  • Adverteren
  • Gastbloggers
  • Nieuwsbrief
  • Dossiers
  • Contact
Logo Goed eten Gezond leven
Hide Search
%s
  • Home
  • Goed eten
    • Voeding
    • Drinken
    • Tussendoortjes
    • Buiten koken
  • Gezond leven
    • Gezondheid
    • Zelfzorg
    • Mind
    • Vitamines & mineralen
    • Liefde & Relaties
    • Op je werk
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Desserts
    • Tussendoortjes
    • Drinken
    • Vegan
    • Koolhydraatarm
  • Afvallen
  • Beweging
    • Oefeningen voor thuis
    • Wandelen
    • Yoga
  • Boeken
    • Kookboeken
    • Boeken over Afvallen
    • Boeken Gezonde Leefstijl
    • Boeken over Gezondheid
    • Boeken Zelfontwikkeling
    • Boeken over Beweging
  • Leuk!
    • Restaurants
    • Erop uit
    • Cadeautips
    • Schoonheid
    • WellnessVakanties
    • Productreviews
Je bevindt je hier: Home   Recepten   Gezonde chips van groente en fruit

Gezonde chips van groente en fruit

Laatste update: 8 december 2017 - Door Dayenne Bos | Leestijd ca. 5 minuten

Hoewel ik een vrij strikt, gezond eetpatroon hanteer wil ik zo af en toe wel iets lekkers snacken. Meestal is dat een handje noten of superfoods maar ook wel eens een schaaltje chips.

Nu hoor ik je denken: chips? Ja! Dat chips niet altijd iets ongezonds hoeft te zijn bewijzen de volgende recepten voor bieten-, appel- en boerenkoolchips.

Het zijn heerlijke én gezond tussendoortjes waar ook kinderen dol op zijn. Kortom, maak voortaan dus lekker je eigen groente en/of fruit chips voor een gezond schaaltje lekkers!

Tip Helemaal makkelijk gemaakt in de Gusta Chipsset. Dat pakket bestaat uit een mandoline, twee chipshouders en een receptenboek vol tips en inspiratie. Ook leuk als geschenk trouwens ;-))

#1 Bieten chips

3 kleuren bietjes (4)Bieten zijn een ongelooflijk gezonde groente, boordevol vitaminen, mineralen en antioxidanten. En je wist het misschien niet maar naast rode bietjes bestaan ook nog gele, witte, Crapaudine en Chioggia bietjes.

Hieronder een kleine beschrijving van de verschillende soorten:

  • Rode biet de meest gegeten soort. Rode bietjes hebben een diepe aardse smaak en is heel goed met vis te combineren.
  • Chioggia biet – komt uit het gelijknamige plaatsje in Italië (nabij Venetië). Deze biet is lekker zoet en heeft een prachtige kleurenstructuur aan de binnenkant .
  • Gele biet – is zacht zoet van smaak. Door de mooie gele kleur kan de biet zowel gekookt als rauw in salades worden verwerkt.
  • Witte biet – is lekker zoet van smaak. De structuur is vergelijkbaar met de rode biet.
  • Crapaudine biet – deze oerbiet heeft een ruwe schil en een grauwe kleur van buiten. Door de vorm (soort plat hartje) kunt je ze goed gebruiken in een frisse salade.

Je kunt de chips maken door schijfjes biet te frituren in een beetje olie (verwarm wat olie tot 180 graden en bak de chipjes in 3 minuten krokant). Een gezondere verse maak je natuurlijk door de chipjes te roosteren in de oven.

Wat heb je nodig?

  • rauwe bietjes
  • olijfolie

Hoe maak je het?

  • schil de rauwe bietjes
  • snij met een mandoline (of kaasschaaf) dunne schijfjes en dep ze droog met keukenpapier
  • leg de schijfjes op een bakplaat (met bakpapier)
  • bestrijk de schijfjes met een beetje olijfolie (of gebruik een olijfolie spray/verstuiver)
  • bak de schijfjes 15 á 20 min op 180 graden (leg halverwege de baktijd een vel bakpapier over de chips als de randen te bruin worden)

#2 Appelchips

appelchips (4)Appelchips, naast de bietenchips nog zo’n heerlijke en verantwoorde snack voor jong en oud die je vast ook wel eens in de winkel hebt zien liggen.

Wist je dat de appelchips die je in de winkel koopt onder commerciële omstandigheden is gedroogd en vaak conserveringsmiddelen bevat of gezwaveld is? Veel beter is het dus om ze lekker zelf te maken.

Wat heb je nodig?

  • appels
  • kaneel (optioneel)

Hoe maak je het?

  • verwarm de oven voor op 100 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier
  • snij de appels in hele dunne plakjes, het beste gaat dit met een mandoline (er passen ongeveer 2 appels op een bakplaat)
  • leg de plakjes appel op de bakplaat en verwijder de pitjes
  • als je het lekker vindt kun je er nog wat kaneel over strooien
  • bak de appel in ongeveer 2 á 2,5 uur knapperig (hoe dunner de plakjes, hoe sneller ze knapperig zijn)
  • als je de appelchips luchtdicht verpakt blijven ze zeker een dag of 3-4 knapperig.

#3 Boerenkool chips

boerenkoolchips (2)Boerenkool chips, in Amerika is het al een tijdje helemaal hip en dat is niet voor niets, boerenkool is ontzettend gezond en je kunt er heel gemakkelijk hele lekkere en gezonde chips van maken. Als je de chips met hele (of in stukken gescheurde) bladeren maakt krijgt je de ‘echte’ chips (die je als gezonde snack kunt eten), maak je ze met voorgesneden boerenkool dan krijg je kleine crispy stukjes die je bijvoorbeeld over een salade of een ander gerecht kunt strooien.

Beide bereidingen zijn erg lekker en echt aan te raden en geloof me dat je geen duidelijke boerenkoolsmaak proeft en dan dat gekraak wat je hoort als je de chips in je mond stopt… Een echte (lekkere) chips eet ervaring! Gewoon proberen dus!

Wat heb je nodig?

  • verse boerenkool
  • extra vierge olijfolie
  • Himalaya- of zeezout (optioneel)

Hoe maak je het?

  • was en droog de boerenkool, verwijder de steeltjes en harde nerven en scheur de bladeren in grote stukken
  • bij voorgesneden boerenkool hoef je verder niets te doen
  • doe de boerenkool in een kom of in een vershoudzak
  • besprenkel met olijfolie en mix goed door zodat alle boerenkool een laagje olijfolie heeft
  • leg de boerenkool in een platte laag op de bakplaat (met bakpapier)
  • bak de boerenkool in 15 á 20 min op 180 graden knapperig, check na 10 min of het niet te hard gaat (draai dan de bladeren om of roer de gesneden kool even door)
  • laat de boerenkool trouwens niet te veel verkleuren (dan is de chips minder lekker)
  • strooi er na het bakken eventueel wat Himalaya– of zeezout over

Dit recept is gemaakt door Dayenne van dayennefoodblog.com – een van onze vaste bloggers.

Groentechips uit de droogoven

Ben je fan van gedroogde vruchten of van deze groentechips, dan kun je deze makkelijker maken in een droogoven. Een droogoven gebruikt minder energie en je kunt groente & fruit drogen, met minder risico van verbranding. Dit komt omdat de temperatuur laag blijft.




Misschien vind je dit ook interessant:

  • Makkelijk groentechips maken
    Makkelijk groentechips maken
  • Tips voor gezonde tussendoortjes
    Tips voor gezonde tussendoortjes
  • Biologische groentechips
    Biologische groentechips
The following two tabs change content below.
  • Biografie
  • Laatste Berichten
Mijn Twitter profielMijn Facebook profiel

Dayenne Bos

Blogger op dayenne foodblog
Mijn naam is Dayenne Bos en onder het motto “het hele gezin suiker- en tarwevrij!” probeer ik elke ochtend, middag en avond iets gezond, verantwoords maar vooral ook iets lekkers op tafel te zetten. Mijn uitgangspunt is dat iedereen gemakkelijk, snel en niet al te dure gezonde gerechten moet kunnen maken.
Mijn Twitter profielMijn Facebook profiel

Laatste berichten van Dayenne Bos (toon alles)

  • Vegetarische zoete hamburgers van quinoa en zoete aardappel - 4 juli 2014
  • Zelf gezonde cracker maken van quinoa - 18 juni 2014
  • Vegetarische kokoscurry - 4 juni 2014

Interessant? Lees dan ook onze andere artikelen over: bieten, Boerenkool, chips, gastblog, gezond eten, gezond snacken, gezond tussendoortje, gezonde chips, Glutenvrij, suikervrij, wortels

Lees Interacties

Reacties

  1. Elly vd Zouwen zegt

    24 mei 2018 om 20:21

    Hallo, is het ook mogelijk om paprika te drogen in de droogoven.
    Ik ben nl. gek op de chips gemaakt van verse paprika die je in de winkel kan kopen.
    Bedankt

    Elly

    Beantwoorden
  2. Tine zegt

    4 augustus 2017 om 14:50

    Hoi. Hoe zit het nou met de calorieën?

    Beantwoorden
  3. Fiona Knol zegt

    9 oktober 2016 om 18:53

    I need to make sweet potato chips for my bodybuilder son! My first attempt was unsuccessful. I have just ordered a food droger hope this will help.
    Any tips
    Thank you

    Beantwoorden
    • Vanessa zegt

      16 oktober 2016 om 12:00

      Succes!

      Beantwoorden
  4. college weert leerlingen zegt

    9 mei 2016 om 09:09

    hoe maak je snel perzikschijfjes in de oven ?

    Beantwoorden
  5. lotte zegt

    14 november 2014 om 18:34

    … aangezien er daarbij niet zoveel mis kan.. ***

    Beantwoorden
  6. lotte zegt

    14 november 2014 om 18:32

    Hoihoi!

    Ik heb het vandaag geprobeerd met wortelen, maar het was een niet al te groot succes :’). Ik denk dat ik te dikke plakjes had.
    Kan je het ook met andijvie maken? Die kan ik namelijk nergens vinden, en aangezien daar niet er daarbij zoveel mis kan gaan met het snijden..
    Is het trouwens handig om het van te voren te mengen met wat olie, of zorgt dit ervoor dat ze niet (snel) knapperig worden?

    Groetjes!

    Beantwoorden
    • Dayenne zegt

      15 november 2014 om 12:21

      Hoi Lotte,

      Wat jammer dat het niet gelukt is! Het is inderdaad noodzakelijk dat de plakjes wortel echt flinterdun zijn. Andijvie zou ik niet nemen, dat verdroogt helemaal. Maar boerenkool kan wel! Zie mijn blog voor het recept: http://dayennefoodblog.com/2014/02/06/boerenkoolchips/

      Groetjes Dayenne

      Beantwoorden
  7. Moniek zegt

    24 augustus 2014 om 10:00

    Hoi Dayenne,

    Als ik peer chips wil maken gaat dat dan op de zelfde wijze als de appel chips?

    Ik ben al een tijdje aan het zoeken voor een traktatie voor mijn dochter en ze willen het liefst zo gezond mogelijk en daar ben ik het helemaal mee eens maar dan vindt je niet zulke bijzondere traktatie op google.
    Nu kwam ik via mijn op man op het idee om dit te maken helemaal geweldig!
    Hoeven we alleen nog de micky mouse zakjes te knutselen waar de chips in kan 🙂
    Wij gaan van de week de verschillende smaken testen.
    Helemaal top.

    Groetjes moniek

    Beantwoorden
    • Dayenne zegt

      24 augustus 2014 om 10:07

      Hoi Moniek,

      Ja hoor, peren chips maken kan ook 🙂
      Snij de peer in dunne plakken, dep ze droog met keukenpapier en dan een paar uur in de oven drogen op 50 tot 100 graden. Als je af en toe de ovendeur even opendoet zodat het vocht uit de oven kan moet het helemaal goedkomen 🙂

      Groetjes Dayenne

      Beantwoorden
  8. Vanessa zegt

    3 februari 2014 om 13:43

    Bedankt voor je recept!

    Ga t ook graag proberen 😉

    Beantwoorden
  9. Vanessa zegt

    3 februari 2014 om 09:15

    Dank voor je vraag. Ik heb het aan Dayenne gevraagd, ik heb er zelf geen ervaring mee.

    Groet
    Vanessa

    Beantwoorden
  10. Marjolein zegt

    1 februari 2014 om 00:58

    Oh, ik krijg helemaal zin in appelchips nu! Ik vind de banaanchips uit de natuurwinkel ook zo verschrikkelijk lekker. Kan je die ook zelf maken?

    Beantwoorden
    • Dayenne zegt

      3 februari 2014 om 10:22

      Hoi Marjolein,

      Ja hoor, dat kan 🙂

      Hoe doe je dat:
      – verwarm de oven voor op ongeveer 75˚C á 95˚C (het liefst zo laag mogelijk, anders verbranden de bananen)
      – snij de bananen in dunnen plakjes
      – leg de plakjes banaan op het rooster van de oven (met bakpapier), zorg dat de plakjes elkaar niet raken
      – je kunt de plakjes banaan besprenkelen met citroensap tegen het bruin worden maar dat hoeft niet (doe het zelf eigenlijk nooit, voor de smaak maakt het niks uit)
      – droog de plakjes banaan in 1 á 2 uur in de oven (hoe langer hoe knapperiger, hou ze wel in de gaten)
      – laat de chipjes afkoelen op het rooster, als ze zijn afgekoeld zijn ze ook echt knapperig (als ze warm zijn kunnen ze soms nog wat plakkerig zijn)

      Eet smakelijk!

      Groetjes Dayenne

      Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Gratis WandelBingokaarten!

Schrijf je in voor onze wekelijkse updates en ontvang gratis 4 WandelBingokaarten!

Volg ons ook op Facebook

Goed eten Gezond leven

Partners:

Wil je ons helpen? Dankzij onze partners zijn wij in staat om deze website te blijven maken. Daar zijn we blij mee. Zij bemoeien zich overigens niet met de inhoud van onze site!

Body and Fit shop    

Dossiers

Dossiers Goed eten Gezond leven over voeding, bewegen en mind




Alka Greens

Footer Widget Header

Footer

Recente berichten

  • Hoe merk je dat je te weinig zuurstof binnen krijgt?
  • Lovehandles bij mannen: meer testosteron tegen overgewicht!
  • Zelf hummus maken | Makkelijk en gezond
  • Je bent jong en voelt je ongelukkig. Wat kun je zelf doen?
  • Onschuldig blowen bestaat niet

Let op

Deze website geeft geen medisch advies en is slechts ter inspiratie bedoeld voor een gezonder leven en zelfzorg met de juiste voeding, leefstijltips en tips voor beweging. Bij fysieke of mentale klachten dien je te allen tijde je (huis)arts te raadplegen.

Meest gelezen artikelen op onze site

  1. Is kurkuma gezond?
  2. Welke maaltijdboxen zijn er allemaal?
  3. Is muntthee gezond?
  4. Feiten over het ontzuren van je lichaam
  5. Basisrecept speltpannenkoeken
  6. Tips om af te vallen als je ouder dan 40 bent
  7. Welke eiwitshake is het beste?
  8. Fitness artikelen voor de thuisfitness
  9. Collageen-proteïnepoeder getest, goed voor huid, spieren en gewrichten
  10. De lekkerste en beste suikervervanger

Goed eten Gezond leven

Over ons, onze visie en missie
Disclaimer
Privacy statement
Partners
Adverteren
Gastbloggers
Nieuwsbrief
Dossiers
Contact

Zie ook:
Wellness Vakanties

Volg ons op Social Media

Volg ons op FacebookVolg ons op Twitter Volg ons op Pinterest Volg ons op Instagram Volg ons op Youtube

© 2023 Goed Eten Gezond Leven