De smaak van ketjap vind ik altijd heerlijk. En het is nog wel eens zoeken waar je het goed bij kan gebruiken. Traditioneel vind je vaak de zoete ketjap over nasi of de zoute sojasaus bij sushi. In dit gerecht draait het ook om de ketjap, die ik combineer met mijn zelfgemaakte gehaktballetjes. Ik heb er een rijstmaaltijd van gemaakt. Hieronder vind je mijn complete gerecht en vertel ik je hoe ik het maak. Het resultaat? Een heerlijke maaltijd als avondeten!
Ketjap is trouwens ook eigenlijk gewoon een sojasaus. Maar het onderscheidt zich vooral doordat het wat dikker is en zoeter dan sojasaus. Dat ketjap zoeter is, komt doordat het gezoet is met palmsuiker. De hoeveelheid kan per ketjap nogal verschillen. Je hebt tegenwoordig ook ketjap waarbij een deel van de suiker is vervangen door stevia.
Als minstens 80% van je voeding gezond is en je eet weinig snacks en zoetigheden, dan kun je best genieten van een lekkere ketjap. Ik leef heel gezond, maar enkele voedingsmiddelen (waarover discussies zouden kunnen ontstaan), eet ik wel gewoon. Wij zijn hier niet extreem in voedingskeuzes, als de basis (en liefst wat meer), maar gezond en zo veel mogelijk duurzaam is! Dat laatste vind ik ook belangrijk.
Voor de rijst gebruik ik zilvervliesrijst. Deze rijst is gezonder. omdat het onder andere meer vezels bevat. Lees ook ons artikel: Welke rijst is gezond?
Hoe maak je deze rijstmaaltijd met gehaktballetjes in ketjapsaus?
Ingrediënten voor 4 personen:
- 300 gram biologische rundergehakt (of vegetarisch gehakt)
- 1 eetl. Vadouvan kruiden (of gehaktkruiden)
- 1 ei
- 2 gesneden uien
- 2 tenen geperste knoflook
- 8 eetl. zoete ketjap
- 250 ml. kippenbouillon
- Snuf gemberpeder
- 400 gr. zilvervliesrijst
- 1 spitskool, gesneden
- Zout en peper naar smaak
- Olie om in te bakken
Bereidingswijze
Meng de Vaduvan- of gehaktkruiden, het rundergehakt en het ei door elkaar en rol er kleine gehaktballetjes van. Je kunt er ook nog een paar eetlepels paneermeel doorheen doen als je geen probleem hebt met gluten.
Zet het water op voor de rijst. Als het kookt, kun je de zilvervliesrijst er in doen.
Fruit de ui en knoflook in een hapjes pan met een eetlepel olie. Voeg er na 2 minuten de gehaktballetjes aan toe op middelhoog vuur. Draai de balletjes regelmatig tot ze aan alle kanten een kleurtje hebben. Daarna kun je de ketjap en kippenbouillon aan toevoegen. Draai het vuur laag.
Houd de rijst in de gaten. Als het gaar is, dan kun je het afgieten en even laten staan.
Roerbak de spitskool in een wok met ongeveer twee eetlepels olie. Breng de spitskool op smaak met de gemberpoeder, zout en peper.
Maak de borden op door eerst de rijst erop te doen en daarna de gehaktballen en spitskool.
Eet smakelijk!
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Laat een reactie achter