Bijna alles van de kokosboom kan worden gebruikt door mensen. We gebruiken de producten van deze boom voor consumptie en de verzorging van ons lichaam. De woorden kokosolie en kokosvet worden door elkaar gebruikt. Kokosolie en kokosvet zijn precies hetzelfde product. De olie is eigenlijk gesmolten kokosvet In dit artikel vertel ik je waarom kokosolie gezond is.
Kokosolie is een speciaal vet
Bijna alle vetten verliezen hun voedingswaarde of gaan oxideren als je ze verhit. Denk aan olijvenolie die sterk oxideert bij verhitting, die is echter niet het geval bij kokosolie. Kokosolie is een verzadigde, plantaardige vetten, ongevoelig voor hitte en oxidatie.
Deze olie verbetert tevens de opname van calcium en magnesium. Kokosolie is dus de allerbeste olie om te verhitten, het kan zelfs extreem hoge temperaturen verdragen. De vetzuren in kokosolie zijn snel verteerbaar en geven snel bruikbare energie die daardoor niet als vet opgeslagen wordt.
Wat is een goede soort Kokosolie?
Extra Virgin (vierge) kokosolie wordt gewonnen door persing van vers of gedroogde kokosnootpulp (de kopra). Deze olie heeft een duidelijke kokossmaak en alleen de allerbeste kokosnoten worden hiervoor gebruikt.
De kokossmaak wordt echter niet door iedereen gewaardeerd. Sommige producenten ontgeuren de kokosolie daarom. Hiervoor wordt gebruikt gemaakt van gedroogde kopra. Door deze kopra mechanisch met stoom te behandelen verdwijnt de kokosgeur. Deze geurloze olie is biologisch.
De niet extra vierge kokosolie wordt gedroogd onder hoge temperaturen (oxidatie) en geraffineerd. Dit gaat helaas ten koste van de voedingswaarde. Er zijn ook andere chemische methodes om van de ongewenste kokossmaak af te komen zoals bleken. Helaas verdwijnen ook bij deze methode de gezonde stoffen.
Mijn advies is daarom: gebruik bij voorkeur de niet-ontgeurde kokosolie in een glazen verpakking. Zoek een goede, biologische, extra vierge kwaliteit. Ze zijn bij de betere natuurvoedingswinkel en in goede webwinkels te krijgen.
Let op, op den duur kunnen alle oliesoorten (ook de goede) licht gaan oxideren. Een capsule vitamine E (antioxidant) leegprikken en mengen in de olie zorgt ervoor dat de olie langer goed blijft. Neem je veel voedingssupplementen in de vorm van Omega 3 en 6 let op dat dit supplement dat je toevoegt tevens Vitamine E bevat. Ook de omega’s (vetzuren) kunnen in het lichaam oxideren.
Voordelen van Kokosolie
De darmen zijn de motor voor je immuunsysteem en de basis van je gezondheid. Kokosolie zorgt ervoor dat voedingsstoffen beter in de darmen worden opgenomen. Kokosolie bevat tevens bestanddelen (Caprylzuur) die werkzaam zijn tegen bacteriën, virussen, schimmels, parasieten en ontstekingen. Het kan dus worden ingezet om je darmflora te versterken en bij verschillende (chronische) ontstekingen en infecties.
De olie op je brood smeren en daarnaast ermee koken kan helpen bepaalde schimmels uit je darmen te laten verdwijnen. Mensen die last hebben van bepaalde huidziektes kunnen baat hebben bij het gebruiken van kokosolie.
Maar let op, als je hiermee begint doe dit dan eerst met mate en bouw het gebruik van deze olie op om je lichaam te laten wennen. Vanwege de aanwezigheid van Caprylzuurkan er bijvoorbeeld een Herxheimerreactie (ontgiftingsreactie) ontstaan.
Kokosolie en je huid
Een laagje kokosolie op je huid is licht zuurvormend wat erg goed is. Je kunt het gebruiken voor je hele huid, ook op je gezicht en je lippen. Zeker als het buiten heel koud is.
Succes met deze wonderolie!
Dit artikel is geschreven door Isabelle van Ortho Nature | praktijk voor orthomoleculaire en frequentietherapie
Isabelle Trébillod
Laatste berichten van Isabelle Trébillod (toon alles)
- Welke honing kiezen? De gezondheidsvoordelen van verschillende honingsoorten - 24 april 2024
- Waarom zijn groene groente gezond? - 4 juli 2015
- Vetzuren uit supplementen - 20 mei 2015
Laat een reactie achter