Het kookboek Mijn Japanse Keuken is eigenlijk een van de mooiste cadeaus die je een sushi of sashimi fan kunt geven. Ook aan jezelf natuurlijk. Het is namelijk een heel bijzonder Japans kookboek, want de kaft is gemaakt van 2 plankjes en de zijkant is opgewerkt en geeft het gevoel van zo’n Japans kamerscherm.
Naast sushi & sashimi nog meer Japanse recepten
Toen mijn man een aantal jaar geleden terugkwam van een zakenreis naar Japan, gaf hij aan dat het echt een heerlijke gezonde keuken is. Hij was echt super fan. Wij kennen het natuurlijk vooral van sushi en sashimi. Heerlijk natuurlijk. Dit boek gaat verder ook dashi, ramen, tempura, miso en Japanse grillrecepten staan uitgebreid beschreven in het boek. Met dit boek leer je op Japanse wijze koken.
Het boek bevat ruim 80 recepten en uitleg over waren, hoe je goede sushirijst kookt. Ook zijn er leuke stukjes toegevoegd over gebruiken – het eten in het dagelijkse leven.
Japanners eten graag pasta, of liever noedels. Tal van soorten zijn er . Het populairst zijn sobanoedels van boekweit en udonnoedels van tarwemeel. De lichtbruine sobanoedels worden vaak gebruikt om snel de maag te vullen, in een soep of eenpansgerecht of simpelweg als lauwe of koude pasta met een dipsaus (zaru soba).
Wist je dat izakaya en sakana de Japanse tapas zijn?
Izakaya is het Japanse alternatief voor de makkelijke maaltijd in een pub of eetcafé. Sakana is de benaming voor een snack, zoals gekookte en gezouten edamame, gestoomde en gebakken gyoza of gefrituurde karaage-kip. Ook sushi, sashimi en yakitori-spiesjes horen tot deze makkelijke maaltijd.
Ik leer ook allerlei nieuwe termen naast deze recepten. Goed opletten dat ik het ook goed over typ 😉
Wel wat nieuwe ingrediënten in de keuken nodig
Als je Japans wilt koken, heb je waarschijnlijk net als ik wel wat andere ingrediënten nodig dan je vaak in huis hebt. Een aantal basisingrediënten heb ik wel in huis, zoals sojasaus, rijstazijn en wasabipasta. Maar shichimi togarashi en mirin zijn nieuw. Het is heel fijn dat het toegelicht wordt in het eerste hoofdstuk warenkennis.
Het leuke is dat er bij verschillende ingrediënten zelf te maken zijn, zoals gembersiroop en zoete sojasaus. Voor moeilijker verkrijgbare ingrediënten zijn er ook alternatieven aangegeven. Zoals noedels uit China of Zuidoost-Azië in de plaats van Japanse ramen.
Een greep uit de recepten
- Chirashi sushi – kommen met sushirijst en heerlijke toppings
- Groente tempura, vers bereid als iedereen al aan tafel zit. Op deze pagina staat inspiratie voor groente, welke olie je gebruikt en hoe je het beslag maakt
- Tataki – gegrilde tonijn of kalfs-/ossenhaas
- Visburger met wasabi mayonaise
- Gyoza op traditionele wijze, gyoza zijn kleine gevouwen deegflapjes
- Sperziebonen met tofudressing & tofunaise
- Chocolade-gembercake
Het boek geeft aan dat het de dagelijkse Japanse keuken is. Maar voor mij als beginneling in de Japanse keuken en de niet altijd even makkelijk verkrijgbare ingrediënten, verschuif ik de maaltijden naar het weekend. Op de burger na misschien 😉
Zoals ik aan het begin al aangaf, het is echt een super leuk kookboek met Japanse recepten om cadeau te geven! Omdat je naast de recepten ook leuke dingen leert over gebruiken in de eet & kookcultuur van Japan. En omdat het boek er zo bijzonder uit ziet!
Meer over Mijn Japanse keuken
Ramen, sushi, miso, sashimi en Japanse grillrecepten
Auteur: Stevan Paul
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Laat een reactie achter