Fikkie steken met Tarly of bruine rijst – voor luie mensen
Is het niet heerlijk als je uren de tijd hebt om in alle rust naar de markt of de lokale landwinkel te gaan en daar uitgebreid je biologisch geteelde groente te gaan staan uitzoeken? Ja pwèèèèèp! Utopia! Ken jij mensen die zich dat altijd kunnen veroorloven? Ik niet.
Lange werkdagen korte kooktijd
Ik ben absoluut vóór biologisch geteelde groenten en durf te beweren dat ik daar een grote sponsor van ben, maar hallo… Er zijn dagen dat we hier aan het werk zijn van 7:00 tot 22:00 uur. Dat gaat soms zo, met een evenementen locatie.
En dan heb ik – als ik niet specifiek voor gasten moet koken – niet altijd tijd en zin om een uur extra onderweg te zijn voor de groenten, en daarna ook nog eens een uur extra in de keuken te staan om alles fijn te hakken. Dus haal ik op zulke dagen ook gewoon voorgesneden groente. Yep, om het fonetisch plat te zeggen: “Eut ’n sjakkie!”
Lekker snel klaar is deze
Zo is “mijn” makkelijke pittige maaltijd ontstaan. Het heet Fikkie Steken omdat het lekker pittig is. En “voor luie mensen” slaat op de voorgesneden roerbak groentes. Die maken dat dit gerecht in een kwartiertje klaar is. Lekker snel, toch?
Tja, wie weet komt mijn wens om op onze eigen locatie een workshop “Mise en place: leer razendsnel groente hakken en snijden” te volgen binnenkort nog eens uit en kan ik het daarna ook in 5 minuten. Ik mag dan al jaren met veel plezier in de keuken staan, een goeie hakkesnijtechniek heb ik me nog niet eigen weten te maken.
Ingrediënten
- 1 pak Tarly*
- 1 pakje spekreepjes
- 1 flinke eetlepel sambal badjak (of twee flinke dessert lepels als je een klein potje hebt waar geen eetlepel in past.
- 1 eetlepel pindakaas
- 1 zakje** champignon roerbak groente (bestaat uit m’n hoofd gezegd uit: prei, rode ui en champignons)
- 1 zakje** Italiaanse roerbakgroente (in mijn supermarkt is dat prei, wortel, witte kool en volgens mij ook paprika)
- 3 fijngesneden uien
- 1 plakje verse gember van ca. 0,5 centimeter, helemaal fijn gehakt
- kokosolie
- keltisch zout
* Opmerking: Als je geen tarwe eet kun je dit ook met bruine rijst maken.
** Wellicht ten overvloede: de luie mensen factor.
Bereiding
Zet de Tarly op in ruim water met keltisch zout naar smaak, duurt ca. 15 minuten om gaar te worden. (Bruine rijst duurt absoluut langer, lees de verpakking).
Bak de spekjes op laag vuur uit in een apart pannetje. Dus niet bakken en dan de andere ingrediënten gaan meebakken in diezelfde pan, want dan gaat alles naar spek smaken en dat is niet de bedoeling.
Zet een flinke bakpan op het vuur met een eetlepel kokosolie en laat die flink warm worden. Braad de fijngesneden uitjes aan tot ze glazig zijn. Doe daarna eerst de champignon groentemix er bij en roer een paar keer om.
Doe nu een hele flinke eetlepel sambal badjak erbij (goed roeren). Doe dan de gewone roerbak groentes erbij. Weer stevig omscheppen. Hak nu de verse gember zo fijn mogelijk en doe dat door de groente.
Doe een eetlepel pindakaas erdoor. Ook weer goed roeren! Net als de sambal laat dit zich niet zo makkelijk gelijkmatig verdelen. Vandaar.
Doe nu de spekjes erdoor. Tarly afgieten en er ook doorheen roeren.…klaar :-))
PS Ben jij wel een geoefende hakkesnijder?
Dan red je deze aanvulling ook nog wel binnen een kwartier: Dit gerecht is heerlijk in combinatie met een salade van vers gesneden blokjes tomaat, beetje olijfolie, drupje balsamico azijn en fijngehakte koriander…
Fotocredits: waferboard
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Laat een reactie achter