Want terwijl iedereen pleit voor een goede focus als je iets wilt bereiken, zegt Srini Pillay juist wat anders in zijn boek: “Minder focus, meer effect“.
Waarom Minder focus, meer effect?
Pillay geeft aan dat als we teveel focussen de nadruk maar op één enkel aspect wordt gelegd, terwijl je andere belangrijke zaken in je leven verwaarloost. Dit leidt tot spanningen, vermoeidheid en onrust. Bovendien lijkt er ook weinig ruimte te zijn voor creativiteit. Of gewoon maar wat rondlummelen en dagdromen. Want je bent met een missie bezig die voltooid moet worden.
Ik kan me daar wel iets bij voorstellen. Je wilt een project afronden. Of het nu voor je werk is, of een klus in huis. Je bent gefocusd, maar eigenlijk zijn daar ook de kinderen die even buiten met je willen spelen. Je komt in een tweestrijd, want je wilt doorgaan. Het moet af. Maar nu is het ook mooi weer en de kinderen horen natuurlijk ook aandacht te krijgen. Dat maakt je onrustig. In feite zegt Pillay dan dus dat je jezelf wat “speeltijd” moet geven. Doe wat anders, rommel lekker even met de kinderen en ga daarna weer geïnspireerd en rustig door met je project. Je hebt jezelf even “ontfocusd”.
Wat vind je in dit boek?
Het boek is heel eenvoudig ingedeeld:
Een inleiding, een middendeel en de conclusie.
Het middenstuk heet: Voorbij de cultus van het focussen. Dit is ingedeeld in zes thema’s:
- Het ritme van je brein.
- Je creativiteit oproepen.
- Dynamisch leren in een heerlijke nieuwe wereld.
- Leren multitasken.
- Zorgen dat je weer verder kunt.
- Van desilussie naar grootsheid.
Het boek is niet het makkelijkste boek om te lezen. Ik zou bijna zeggen, je moet wel goed je aandacht erbij houden 😉 Het is meer een interessant studieboek. Op zich vind ik dat ook wel fijn, het kan namelijk ook té simpel zijn. Dat is dit boek echt niet. Dat zal er mee te maken hebben dat de schrijver, Srini Pillay neurowetenschapper en psychiater is.
De basis van het ontfocussen komt wel steeds terug in het boek. Je ziet snel de verbanden tussen de theorieën, waardoor de boodschap toch goed doorkomt. Soms gaan de stukjes een beetje onsamenhangend in elkaar over. Maar dat houd je goed wakker, zeg maar 😉
Ik geef enkele voorbeelden van theorieën die je in dit boek vindt (heel kort samengevat):
Vastlopen
We lopen allemaal wel eens vast als we moeten presteren. Bijvoorbeeld als we een stuk moeten schrijven, een les moeten voorbereiden, of als we iets willen ontwerpen. Of dat nu op je werk of privé is. Pillay zegt dat als je een ‘fixed mind’ hebt en een sterke focus op jouw project, je negatieve gevoelens hebt als dit stagneert. Maar heb je vertrouwen in jezelf, geloof je in jezelf, dat je dit tot een goed einde brengt, dan kun je stagnaties, of zelfs fouten, veel makkelijker aan. Je weet en voelt dat het je uiteindelijk wel lukt. Je laat de focus even los, om daarna weer op de goede manier verder te gaan.
Dagdromen en stressloze momenten
En dan gaat het om het positief constructief dagdromen (dus niet dagdromen over wat er allemaal fout kan gaan). Je droomt echt zoals je wilt dat iets is, een verlangen, speels… Uit onderzoek blijkt dat mensen die op deze manier dagdromen beter kunnen plannen en dat je brein dan alles waar je mee bezig bent beter verwerkt.
Je kunt bewust gaan dagdromen. Dat is beter dan als je gedachten gewoon laten komen en gaan. Bij het positief constructief dagdromen ben je bewust van wat je droomt, je verlangens, daar waar je naar toe wilt.
Een stressloos moment is een pauze tussen drukke werkzaamheden. Je gaat bewust iets anders doen, bijvoorbeeld even schilderen, of wandelen. Je bent natuurlijk nooit helemaal vrij van stress, maar je haalt je wel uit het moment en geeft je lichaam en geest een moment van ontspanning. Dit zullen een aantal van jullie misschien al onbewust toepassen?
SEO en SEM
Nou dat is verrassend. SEO is mijn werk, dat wil zeggen: een website goed vindbaar maken in zoekmachines (zonder te adverteren). SEO staat voor Search Engine Optimization. Hoe komt dit thema in dit boek terecht? Dat komt doordat Pillay SEO een andere betekenis geeft, Self-Esteem Optimization. Hij vergelijkt het met de traditionele SEO. Alleen in plaats van je website, ga je aan jezelf werken. Je wilt niet op het huidige niveau (ranking) blijven voor jezelf, maar je wilt de lat hoger leggen (betere resultaten). Dit kost een prijs, inspanning. Als je alles laat zoals het nu is, dan verandert er niets. Je blijft ongezond eten, je gaat niet naar de sportschool en je eigenwaarde blijft gelijk of wordt zelfs minder. Maar als je de lat hoger legt voor jezelf, ga je verlangen naar iets nieuws, je zelfvertrouwen neemt toe, je eigenwaarde wordt groter.
En de manier waarop je dat doet is met een zekere speelsheid van hard werken en loslaten. Focussen en ontfocussen. Voor meer creativiteit, succes en plezier in je leven!
Praktische informatie
Het boek (paperback) bevat geen afbeeldingen. Wel staan er steeds kaders waarin een praktijkverhaal wordt beschreven, of bijvoorbeeld een onderzoek. Dat maakt het boek ook heel geschikt om steeds even door te bladeren om weer wat inspiratie op te doen. Achterin staan tevens veel bronverwijzingen en een index waarbij de kernwoorden verwijzen naar de betreffende pagina’s.
Titel: Minder focus, meer effect
Ondertitel: Voor meer creativiteit, succes en plezier in je leven
Auteur: Srini Pillay
Uitgeverij: Kosmos
ISBN: 978 90 215 6540 8
Aantal bladzijden: 270
Prijs: € 18,99
Te koop bij o.a. Bol.com
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Limoen vs Citroen: Wat is het verschil? - 13 oktober 2024
- Paardenbloem, een natuurlijk medicijn bij bepaalde gezondheidsproblemen - 13 oktober 2024
- Sporten net na het eten, is dat gezond? - 9 oktober 2024
Laat een reactie achter