Wanneer het leven onverwachte wendingen neemt, kunnen onze gedachten een loopje met ons nemen, ons meeslepen in een vicieuze cirkel van zorgen en angsten. Dit verhaal, geïnspireerd door Mel Robbins’ podcast, laat zien hoe één simpele vraag ons kan helpen om positiever te denken en onze gedachten te sturen, zelfs in de meest stressvolle situaties.
Lees verder om te ontdekken hoe je de kracht van positief denken kunt benutten en waarom het de moeite waard is om je gedachten te trainen.
Zorgen maken over je tiener
Stel je dit voor: je dochter gaat uit in het buitenland met vrienden, en je wordt ’s nachts overvallen door zorgen. Ze is in een andere stad dan afgesproken. Manlief heeft haar naar Estartit gebracht. Ik checkte het via Zoek mijn Vrienden en zag dat ze in Torella de Montegri is. En gelijk razen allerlei angsten en scenario’s door je hoofd.
“Is ze stiekem naar iets anders gegaan dan afgesproken?”
“Is ze ontvoerd?”
“Waren die jongens, die ze op vakantie heeft leren kennen, toch niet te vertrouwen?”
“Gaat die andere moeder ze wel ophalen?”
Allemaal spookgedachten…
De kracht van positief denken
Dit soort gedachtespinsels kunnen een vicieuze cirkel vormen, waarin we steeds verder denken in de verkeerde richting. Maar wat als we onszelf de vraag stellen: “Wat als het allemaal wel goed gaat?”
Dan schakelen we over naar positief denken. Juist ’s nachts, wanneer deze denkpatronen het meest opspelen, kunnen we ruimte creëren voor positieve gedachten om de demonen te verdrijven.
Het effect van negatieve gedachten:
Onderzoek toont aan dat mensen gemiddeld drie van dit soort negatieve gedachtes per dag hebben. In 91% van de gevallen komt het niet uit. En in zelfs 6% van de gevallen is de uitkomst zelfs nog veel beter!
Het loont om jezelf te trainen om de vraag te stellen: “Wat als het allemaal wel goed gaat?” Het is niets meer dan een gedachte, toch? Wat is er nu? En wat weet je zeker dat er nu is? Blijf bij de feiten!
Wijsheid uit het boeddhisme
In haar podcast neemt Mel Robbins ons ook mee in een theorie of denkwijze vanuit het boeddhisme. Als er zo’n gedachte opkomt, worden er twee pijlen afgevuurd. Een van de pijlen gaat rechtstreeks je hart in. Dus die triggert het gevoel dat er iets mis kan gaan.
De tweede pijl wordt door jezelf afgevuurd. Deze gaat je hersenen in. Van daaruit ga je denken wat er allemaal kan gebeuren. Wees je er dus van bewust dat JIJ diegene bent die de tweede pijl afvuurt. Je kunt dus de keuze maken of je deze pijl wel of niet afvuurt.
Je gedachten nemen dus een loopje met je. Die bedenken alle gekke scenario’s. Wat als het allemaal goed gaat? Wat zou er dan aan de hand zijn? Wat als mijn dochter gewoon lekker in de club aan het dansen is en haar telefoon niet hoort door de harde muziek én gewoon op de afgesproken tijd thuis is?
Het belang van rust en overzicht is essentieel, als het nodig is. Stel het duurt wel langer en er is wel iets aan de hand. En ik dus op zoek zou moeten gaan naar mijn dochter, midden in de nacht. Is het dan handig dat alle gedachtes als kikkers rondspringen in mijn hoofd? Of is het beter als ik vanuit rust, alle opties overzie en een slim actieplan maak?
Nou vul maar in, ik weet het antwoord 😉
Terug naar dochterlief: de opluchting…
Nog voor ze thuiskwam viel het kwartje… Estartit is onderdeel van gemeente Torella de Montegri en ze is gewoon netjes op het afgesproken tijdstip thuis. De moeder was op het afgesproken tijdstip op de afgesproken plek. Ik kon rustig verder slapen.
Wil je ook het verhaal van Mel Robbins horen? Luister dan naar deze aflevering:
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Laat een reactie achter