Ben je wel eens jaloers op mensen die goed slapen? Naast het vermijden van blauw licht in de avond en te zorgen voor een koele slaapkamer, zijn er nog meer dingen die je kunt doen om je nachtrust te verbeteren. In dit artikel vertel ik wat mensen met een goede nachtrust doen voor het slapengaan. Met name punt 6 doen niet veel mensen, maar kan wel tot een veel betere slaap leiden.
6 opmerkelijke gewoontes van mensen die goed slapen
1. Ze zorgen dat hun voedingsstoffen op niveau zijn
Goed slapen heeft alles te maken met het voedsel dat je eet. Als je zorgt voor voldoende voedingsstoffen, heeft dat een positief effect op je slaap.
Voedingsstoffen als omega 3-vetzuren, vitamine D en magnesium zijn belangrijk voor een optimale nachtrust. Zorg dus dat deze nutriënten volop in je voeding aanwezig zijn en vul je gezonde eetpatroon eventueel aan met een supplement.
2. Ze eten hun avondmaaltijd vroeg op de avond
Als je een grote maaltijd nuttigt in de twee tot drie uur voordat je gaat slapen, is je lichaam nog hard aan het werk om het voedsel te verteren op het moment dat je je hoofd op het kussen laar zakken.
Met een lijf dat actief is, is het lastig slapen. Beter plan je daarom je avondmaaltijd niet te laat, zodat je lijf tegen bedtijd in een rustige modus is. Dat maakt het gemakkelijker om je over te geven aan de slaap en een goede nacht door te slapen.
3. Ze drinken niet vlak voor het slapengaan
Als je ’s avonds voor het slapengaan dorst hebt, probeer dan slechts een paar slokjes water te drinken in plaats van een heel glas. Dit zorgt ervoor dat je niet ’s nachts je bed uit hoeft.
Zet een glas water neer bij je bed, zodat je eventueel nog een slokje kunt drinken als je een droge mond hebt. Drink het hele glas pas leeg als je ’s ochtends wakker wordt. Dat is een heerlijke manier om de dag gezond en goed gehydrateerd te beginnen.
4. Ze plannen een pittige workout in de ochtend
Een pittige workout in de avond kan je langer wakker en alert houden en ervoor zorgen dat je lichaam druk bezig is met herstel. Daardoor kan het zijn dat je minder goed slaapt. Plan zo’n workout dus liever in de ochtend.
5. Ze gaan overdag de zon in
Mensen die goed slapen, zijn overdag in de zon geweest of hebben op een andere manier voldoende gezond licht gehad (bijvoorbeeld via rood licht therapie). Uit onderzoek blijkt dat je vroeger in slaap valt als je eerder op de dag in helder zonlicht bent geweest.
Het beste is om minstens een uur in de ochtendzon te zijn. Dus sta wat vroeger op in de zomer en ontbijt in de vroege ochtendzon. Of doe je ochtendoefeningen of meditatie buiten als de zon schijnt. Daardoor val je ’s avonds sneller in slaap en word je de volgende dag uitgeruster wakker.
6. Ze luisteren naar roze ruis
Pink noise of roze ruis is een rustig geluid, zoals zachte regen, het stromen van een beekje of zee op de achtergrond of het zacht ritselen van de blaadjes in de wind. Onderzoek laat zien dat mensen die tijdens de slaap roze geluid op de achtergrond hebben, rustiger slapen.
Het aanhoudende rustige geluid van roze ruis zorgt ervoor dat onze hersengolven in activiteit afnemen en op dat niveau blijven. Daarvoor is het wel nodig dat de roze ruis niet onderbroken wordt en dat het gestandaardiseerd is.
Roze geluid kan ook helpen om beter te slapen als je het voorafgaand aan de nacht hoort. Je hoeft het dus niet de hele nacht aan te hebben staan.
Het fijne is dat roze geluid werkt als een soort scherm tussen jou en afleidende geluiden binnen of buiten je huis. Woon je in een omgeving waar het ’s nachts niet stil is, dan kan het juist een reden zijn om de hele nacht dit geluid op te zetten.
Er zijn apps en video’s op internet te vinden met urenlange roze ruis. De moeite van het proberen waard als je goed wil slapen en uitgerust wil wakker worden.
(red) Lees ook de tips hoe je kunt kiezen voor natuurlijke slaapmiddelen.
Bronnen
Wams, E.J. et al. (2017). Linking Light Exposure and Subsequent Sleep: A Field Polysomnography Study in Humans . Sleep, 40, 12.
Zhao, J. et al. (2012). Red light and the sleep quality and endurance performance of Chinese female basketball players. Journal of Athletic Training, 47(6), 673-8.
Zhou, J. et al. (2012). Pink noise: effect on complexity synchronization of brain activity and sleep consolidation. Journal of theoretical biology, 306, 68-72.
Annemiek
Laatste berichten van Annemiek (toon alles)
- 6 x het beste voedsel voor je brein - 24 juli 2024
- 6 opmerkelijke gewoontes van mensen die goed slapen - 24 mei 2024
- Wat is de gezondste slasoort? - 28 april 2024
Laat een reactie achter