Overgewicht (obesitas) en depressies
Obesitas wordt –alom bekend- met onder andere cardiovasculaire ziekten in verband gebracht, maar er worden ook steeds meer studies gedaan (zie verwijzingen binnen het artikel) naar het effect op de psychologische gezondheid en het verband met depressies.
In de aangekaarte studie werden zowel overeenkomsten met ander onderzoeken aangetoond – namelijk dat de kans op psychische klachten beduidend toeneemt indien er sprake is van obesitas- maar werd ook een potentieel nieuw onderwerp aan het licht gebracht: namelijk dat ‘de perceptie’ oftewel je eigen waarneming die je van jezelf hebt, een rol speelt bij een toenemende kans op verslechtering van de psychische gesteldheid.
Door middel van een schaal1, ontworpen door Kessler en Mroczek (1994), werd de psychologische ‘nood’ vastgesteld. Deze schaal bevat 10 niet-specifieke vragen over psychische klachten en meet de mate van angst en depressieve symptomen die de persoon de meest recente 4 weken heeft ervaren. Personen die een eigen blik van hun gewicht hadden die afweken van de maatschappelijke idealen –meer dan hun actuele gewichtsstatus zelf(BMI)- hadden een verhoogde kans op psychische klachten.
Personen die een waarneming van hun gewicht hadden die afweken van de maatschappelijke idealen –meer dan hun actuele gewichtsstatus zelf(BMI)- hadden een verhoogde kans op psychische klachten.
1 The Kessler Psychological Distress Scale
Anorexia en je eigen blik hierop
Niet alleen bij overgewicht speelt de invloed van ‘het waarnemen’ een rol: een studie die door Jansen e.a. (2006) is gedaan onder zowel meisjes met als zonder eetstoornis, bleek dat op het gebied van aantrekkelijkheid de meisjes zonder eetproblematiek juist een ‘roze bril’ op hadden met betrekking tot hun eigen lichaamsbeeld en de meisjes mét eetproblematiek onder andere teveel fixeerde op -vanuit hun eigen blik bekeken- zwakke punten.
Het kijken naar jezelf aanpassen
Hoewel er nog veel meer onderzoek moet worden gedaan naar welke invloed de waarneming heeft, geeft deze studie wel blijk van hoe belangrijk ons zelfbeeld is voor onze psychologische gezondheid.
Wanneer we graag een pondje meer of minder zouden willen (of voor de gezondheid móet) wegen is het belangrijk daaraan te werken, maar terwijl je hieraan werkt, is het cliché maar waar: wees een beetje lief voor jezelf en bekritiseer jezelf niet, daarmee win je én op gewichtsgebied én op psychisch gebied.
Bronnen:
1.International Journal of Obesity 2008
Association between weight perception and psychological distress
Auteurs: E Atlantis1 and K Ball2
1 Exercise, Health and Performance Faculty Research Group, Faculty of Health Sciences, The University of Sydney, Sydney, New South Wales, Australia
2 Centre for Physical Activity and Nutrition (C-PAN), School of Exercise and Nutrition Sciences, Deakin University, Deakin, Victoria, Australia (link)
2. https://health.adelaide.edu.au/pros/docs/reports/br200214_k10.pdf
3. Jansen e.a. (2006)
—
Dit artikel is van onze inspirerende gastblogger Jill Mooij! Neem een kijkje op haar profiel hieronder.
Laatste berichten van Jill Mooij (toon alles)
- Voedingsstoffen die de mentale gezondheid beïnvloeden - 13 september 2016
- Psychische klachten door de indruk die je van eigen gewicht hebt - 22 juli 2016
- Wéér een artikel over voeding? Ben je al informatiemoe? - 18 juni 2016
Laat een reactie achter