Waarom rauwe, ongepasteuriseerde honing gebruiken?
Anders dan bij suiker, waardoor het verwerken alle goeie eigenschappen verloren gaan, bevat rauwe honing nog steeds alle goede enzymen die de vertering ervan ondersteunen. Honing is een eeuwenoud zoetmiddel en wordt even lang geprezen om zijn goede eigenschappen.
Honing is niet geschikt voor kinderen onder 1 jaar, vanwege het (zeer kleine) risico op botulisme.
Gezondheidsvoordelen rauwe honing:
Aminozuren
Rauwe honing bevat ongeveer 18 essentiële en niet-essentiële aminozuren, de bouwstenen van eiwit. Tot deze aminozuren behoren cysteine, histidine, glutamine, lycine, proline en tryptofaan.
Anti-oxidanten in honing
Honing bevat veel van de anti-oxidanten die ook in groene, bladerrijke groenten worden aangetroffen, in het bijzonder flavonoiden. Die werken ondermeer energieverhogend en kalmeren de huid.
Enzymen
Rauwe honing bevat fosfaatzuur en nog vijf andere cruciale enzymen die belangrijk zijn voor de spijsvertering en assimilatie (groei, onderhoud en reparatie van het lichaam).
Vitaminen en Mineralen
Rauwe honing is een goede bron van vitamine C, vitamine B2, B3 en B5 (geeft energie) en heeft een uitgebreid mineralenprofiel, met onder meer calcium, chroom, koper, ijzer, magnesium, kalium, selenium en zink. Selenium is een antioxidant die de hartfunctie en het immuunsysteem ondersteunt.
Door de onbewerkte staat van het product wordt de honing gemakkelijk door het lichaam opgenomen. Ongefilterd en ongekookt voor een rijke, maximale smaaksensatie met alle gezondheidsvoordelen van dien.
Bewerkte honing
Vaak is honing die in de supermarkt verkrijgbaar is, al zodanig bewerkt door verhitting en vermenging dat de gezondheidsvoordelen minimaal zijn. Rauwe, onbewerkte honing bevat kleine vlekjes van enzymrijk stuifmeel, die je zou kunnen omschrijven als een kolonie anti-oxidanten. De honing is direct afkomstig van de bijenkorf die wordt gehouden in een pesticidenvrije omgeving. De honingbijen verzamelen hun nectar uit wilde bloemen. Na de extractie wordt de honing onmiddellijk gebotteld en verpakt zonder te worden verhit, om zo optimale smaak en voedingsstoffen te behouden.
Belangrijk: ook al is rauwe honing de veiligste vorm van suiker, het is nog altijd 70% fructose. De gezondheidsvoordelen verdwijnen bij overmatig gebruik, in het speciaal voor mensen met verhoogde insuline of leptine-niveaus. Wetenschappelijke studies suggereren een maximale fructose consumptie van 25 gram per dag. Een theelepel rauwe honing bevat ongeveer 20 gram fructose.
Van stijve gewrichten, verkoudheden tot infecties, geen betere remedie dan een portie honing te eten. Het zoete goedje bevat grote hoeveelheden glucose en fructose, twee grote leveranciers om je energie- en prestatieniveau op te krikken. Al is dat niet het enige voordeel.
Griekse atleten namen tweeduizend jaar geleden al hun portie honing voor de trainingen van de Olympiade. Honing produceert enorme reserves van glycogeen in de lever. Glycogeen houdt de bloedsuikerspiegel op peil, waardoor het uithoudingsvermogen wordt gestimuleerd en vermoeidheid weggaat. Lees hier meer over honing als medicijn.
Dit artikel is geschreven door Isabellle Trébillod van OrthoNature. Bedankt!
Isabelle Trébillod
Laatste berichten van Isabelle Trébillod (toon alles)
- Welke honing kiezen? De gezondheidsvoordelen van verschillende honingsoorten - 24 april 2024
- Waarom zijn groene groente gezond? - 4 juli 2015
- Vetzuren uit supplementen - 20 mei 2015
Laat een reactie achter