In onze straat staat een hazelaar en ik wilde graag iets doen met al die hazelnoten die er in onze straat liggen. We kregen net het nieuwe boek van Jamie Oliver toegestuurd om te reviewen. Ik vind het het reviewen aan de hand van een recept het leukst om te doen. En wat is er dan leuker om zelf dit recept voor nutella te maken?
Zie hieronder de foto bij het recept dat je vindt in dit nieuwe kookboek van Jamie. Dat ziet er toch heerlijk uit? Hieronder vertel ik je hoe ik het gemaakt heb.
Ingrediënten voor een grote pot DIY nutella
- 150 gram blanke hazelnoten
- 400 gram pure chocolade (70% of meer)
- 100 gram poedersuiker (wij gebruikten Greensweet icing)
- milde olijfolie
- snufje zeezout
Bereiding
Rooster de hazelnoten lichtbruin in de oven op 180 graden of in een droge koekenpan. Hak ze in kleine stukjes. Hoe klein hangt af van jouw smaak. Ik gebruik er een hakmolen met trekkoord voor, maar kan ook in een keukenmachine.
Smelt de chocolade au bain-marie en zeef de poedersuiker erboven. Dit voorkomt klonten. Voeg scheutje voor scheutje de olijfolie er door en het snufje zeezout.
Wist je dat deze nutella (eigenlijk Gianuja) oorspronkelijk is ontstaan doordat de chocolade te schaars werd en er toch vraag was. Chocolatier Michele Prochet bedacht om zijn cacaomassa aan te vullen met gehakte hazelnoten. Leuk om te weten!
Een puntje van kritiek deze heerlijke nutella, je ‘moet’ wel de hele pot in een keer leeg eten of de nutella weer opwarmen, want na het afkoelen is het gewoon weer harde chocolade. Wat mijn dochter nu graag doet, is een bakje yoghurt met stukjes chocopasta. Dat haalt ze dan met een mes uit de pot. Dat staat niet in de beschrijving van het boek, of we zijn te zuinig met de olijfolie geweest. Maakt niet uit! We smikkelen er vaak van…
Verder over het boek Jamie kookt Italië
Dit Italiaanse kookboek van Jamie Oliver is weer een heel ander soort boek. Dat vind ik toch wel knap, nadat hij zoveel boeken heeft uitgebracht. In dit boek deelt hij zijn:
- ultieme recepten om te vieren
- groots eten
- snelle hacks
- low & slow koken
- comfortfood
- authentiek
- liefde & aandacht
- nieuwe ontdekkingen
- eten om te delen
Uiteraard voornamelijk Italiaans eten, zoals o.a. pasta, vis, salades, brood en meer. En ja, er komen ook wat andere gerechten in voor! Hij gaat samen met zijn Italiaanse vriend Gennaro op zoek naar allerlei nonna’s en hun verhaal/authentieke recept. Er staan ook prachtige karakteristieke foto’s in van oudere dames en heren.
Jamie’s boeken zijn niet compleet met prachtige foto’s en sublieme recepten. Makkelijk en moeilijk, alles staat door elkaar. Gelukkig wel in een logische volgorde. Van antipasti tot de desserts.
Meer over Jamie kookt Italië
Uit het hart van de Italiaanse keuken
Auteur: Jamie Oliver
Nederlands – Hardcover
Kosmos Uitgevers | augustus 2018 | ISBN 9789021569598
Prijs: 29,99
Ik deel hieronder graag een foto van de vruchten van de hazelaar, daar waar de noten in zitten. Dat weet ook niet iedereen.
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Mijn ervaring met de online gezondheidscheck van &niped - 22 januari 2025
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
Laat een reactie achter