Risotto, Italiaanse rijst, waar je heerlijke gerechten mee kunt maken. Ik ben fan van risotto. Zoals dit recept voor een lekkere en makkelijke tomatenrisotto. Heel smakelijk en goed vullend. Ik deel uiteraard graag dit recept hieronder weer met jullie. Ik heb de tomatenrisotto gemaakt met gorgonzola. Echt, dat is verrassend lekker. Maar houd je hier niet van, kun je het ook weghalen en met extra kruiden of een andere kaas op smaak brengen.
Nog wat weetjes over risotto:
- gemiddeld eet je 75 gram risotto per persoon per maaltijd
- risotto bevat veel calcium, daarnaast is het een goede bron voor vitamine D, verschillende soorten vitamine B en selenium
- Risotto wordt ook wel arboriorijst genoemd.
- Arboriorijst is oorspronkelijk een volkoren graan is, maar bij veel merken is het nu een geraffineerde witte rijst, die minder voedingsvezels en minder algemene voedingsstoffen bevat (Jumbo heeft een halfverkoren variant).
Hoe gezond risottorijst is, hangt vooral af van de ingrediënten die je er bij gebruikt. Door kaassoorten toe te voegen maak je het vet en calorierijker. Al heeft bijvoorbeeld blauwe kaas ook voordelen voor je gezondheid. Je kunt veel verse groenten toevoegen. Om het nog veel meer voedingswaarde te geven. Als je koolhydraatarm wilt eten, kun je de risotto vervangen door bloemkoolrijst.
In een ander recept op onze site: gehaktschotel met groenten en blauweschimmelkaas, lees je waarom blauwe kaas ook gezond is.
Recept Tomatenrisotto
Ingrediënten voor 4 personen:
- 300 gram risotto
- blik tomatenblokjes
- 400 gram bladspinazie
- 100 gram gorgonzola
- 1,5 liter groentebouillon
- 3 sjalotjes
- 2 tenen knoflook
- beetje olijfolie
Garnering:
- tijm
- olijven
- snoeptomaatjes
Hoe maak je tomatenrisotto?
Snijd de sjalotjes en knoflook in kleine stukjes (of doe dit makkelijk met dit apparaatje). Fruit daarna de sjalotjes en de knoflook in wat olijfolie op hoog vuur. Als ze een beetje bruin zijn, voeg je de risotto toe. Goed roeren. Na 2 minuten voeg je een flinke scheut bouillon toe, totdat de risotto onder water staat. De tomatenblokjes mag je daarna direct toevoegen in de pan.
Blijf regelmatig roeren en houd de risotto in de gaten. Zodra het droger wordt, voeg je weer bouillon toe. Na ongeveer een half uurtje is het klaar en de bouillon geheel opgenomen in de risotto. Of het gaar is, kun je testen door een lepeltje van de risotto te proeven. Is de korrel lekker zacht? Dan is het goed!
Vervolgens voeg je de bladspinazie toe en als deze goed geslonken is, mag de gorgonzola erbij.
Serveer het op de borden en garneer dit met wat verse tijm, kleine (snoep)tomaatjes en olijven. Is iets niet duidelijk? Laat het me dan hieronder weten!
Eet smakelijk!
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Laat een reactie achter