Roze garnalen zijn een bron van voedsel die over het algemeen als gezond wordt beschouwd. Ze bevatten verschillende voedingsstoffen die gunstig kunnen zijn voor je gezondheid.
Roze garnalen worden voornamelijk gevangen in koude wateren, zoals de noordelijke Atlantische Oceaan en de Stille Oceaan. Ze komen voor in verschillende regio’s, waaronder Canada, de Verenigde Staten en Argentinië. Ook uit Noorse wateren komen roze garnalen.
Grijze garnalen zijn afkomstig uit de Noordzee en de oostelijke Atlantische Oceaan, met name uit landen als Nederland, België en Denemarken.
Hoe gezond zijn roze garnalen?
De garnalen bevatten een aantal hele goede voedingstoffen die je lichaam nodig heeft. De belangrijkste noemen we hieronder:
1. Eiwitten
Roze garnaaltjes zijn een uitstekende bron van eiwitten. Eiwitten zijn essentieel voor de opbouw en reparatie van weefsels in ons lichaam, en ze spelen een belangrijke rol bij de productie van enzymen, hormonen en antilichamen. Ze helpen ook bij een gezond gewicht.
2. Omega-3-vetzuren
Roze garnalen bevatten omega-3-vetzuren, met name EPA en DHA. Deze vetzuren hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen bijdragen aan een gezond hart en een gezond brein.
3. Vitaminen en mineralen
De roze garnalen bevatten verschillende vitamines en mineralen, waaronder vitamine B12, vitamine D, ijzer, zink en selenium. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor een goede werking van het lichaam en spelen een rol bij verschillende functies, zoals de productie van rode bloedcellen en het behoud van een gezond immuunsysteem.
4. Antioxidanten
Roze garnalen bevatten verschillende antioxidanten, maar waar garnalen het meest om bekend staan, is astaxanthine. Deze stof zorgt voor de roze kleur van de garnalen, maar is ook heel goed voor ons lichaam. Het neutraliseert vrije radicalen (schadelijke stoffen), het zorgt voor een mooie huid en ons haar, het helpt goed tegen ontstekingen in ons lichaam, het is goed voor je ogen en het ondersteunt ons immuunsysteem.
Garnalen en afvallen
Deze roze garnalen zijn ook een goede ‘snack’ om te eten als je wilt afvallen. Roze garnalen zijn relatief laag in calorieën en vet, vooral als ze worden bereid zonder toegevoegde vetten of oliën. Dus neem rauwe garnalen zonder sausje erbij, maar besprenkel ze in plaats daarvan met wat citroen en eventueel wat kruiden.
Dit maakt dat deze garnalen een gezonde keuze is voor mensen die lekker en gezond willen eten en willen afvallen.
Kun je roze garnalen rauw eten?
Ja, want eigenlijk eet je ze niet rauw. Garnalen die roze zijn, zijn al gekookt. Garnalen die niet gekookt zijn, zijn grijs. In principe eet je dus vrijwel altijd gekookte garnalen. Je kunt ze dan zo “rauw” eten, maar je kunt ze ook eerst (roer)bakken, grillen of stomen.
Verse garnalen hebben een zoete geur en een stevige textuur. Bij het kopen van roze garnalen, let op de geur – ze mogen niet sterk ruiken of naar ammoniak ruiken. Als je bevroren garnalen koopt, controleer dan de verpakking op eventuele aanwijzingen van ijskristallen, wat kan duiden op herhaaldelijk ontdooien en invriezen.
Let op!
Garnalen behoren tot de meest voorkomende voedselallergenen. Mensen met een allergie voor schaaldieren moeten ook voorzichtig zijn bij het consumeren van roze garnalen.
Duurzaamheid
Bij het kopen van roze garnalen is het raadzaam om te letten op een duurzaamheidslabel op de verpakking, zoals het MSC of ASC label. Dit betekent dat de vis op duurzame wijze gevangen (MSC) of gekweekt (ASC) is.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Zijn rijstwafels ongezond? - 2 december 2024
- Tips van Dokter Tamara: zo verbeter je je vitaliteit met echt eten - 27 november 2024
- Is beschuit net zo gezond als brood? - 24 november 2024
Laat een reactie achter